Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

Προσγειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα εκλογικά αποτελέσματα(σσ Εαν δέν κατανοήσει ο Κασσελάκης οτι δέν ζει...στο Μανχάταν θα πατώσει επικίνδυνα)





 


 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 

Η «χαμηλή πτήση» που, εντέλει, κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «ταμπλό» των ευρωεκλογών, παρά τις προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα σηματοδοτούσε την αρχή της «ανατροπής» του πολιτικού σκηνικού, όπως είχε τεθεί προεκλογικά, αναμφίβολα φέρνει προβληματισμό εντός της Κουμουνδούρου, η οποία επιχειρεί να βγει ένα βήμα πιο μπροστά προχωρώντας σε δομικές αλλαγές στο κόμμα. Το προανήγγειλε, άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης με το μήνυμα του από το ίδιο το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων, λέγοντας πως «είναι το πρώτο βήμα» για ένα κόμμα «που εξελίσσεται και αλλάζει εν κινήσει».

Το επόμενο ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο το Φθινόπωρο ως ένα σημείο εκκίνησης με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες προγραμματίζεται για το 1ο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με τις διαδικασίες (σύγκληση οργάνων) να εκκινούν σύντομα, στα τέλη Ιουνίου. Επί της ουσίας ξεκινά μια μάχη με τον χρόνο. Και αυτό καθώς μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου που αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος που θα παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης την πλατφόρμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ έμπειρα κομματικά στελέχη ξορκίζουν το ενδεχόμενο στο μεσοδιάστημα να υπάρξουν έντονες εσωκομματικές παραφωνίες, οι οποίες θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα φάση εσωστρέφειας.


Την ίδια στιγμή, καθώς η συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς «ανάβει» και ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά για το συνέδριο του, από τα ενδότερα της Κουμουνδούρου παρατηρούν πως το προσκλητήριο ισχύει στο ακέραιο, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις ηγεσίες αλλά και τις συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Περιλαμβάνει τους πολίτες που εκτείνονται από το προοδευτικό κέντρο μέχρι και την Αριστερά. Σημειώνουν μάλιστα πως πολύ πρόσφατα, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τονίσει, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «στο καταστατικό συνέδριο, θα ανοίξουν οι δομές του κόμματος διάπλατα και θα μπορέσει να έρθει και νέος κόσμος ισότιμα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την Κουμουνδούρου μιλούν πλέον, μετά και την Κυριακή των ευρωεκλογών, για εδραιωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση κρατώντας τα σκήπτρα και την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο. Σχολιάζοντας μάλιστα την «ανάλυση» του ΠΑΣΟΚ ότι κέρδισε την επαρχία, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως η επαρχία ακολουθεί πάντα τα αστικά κέντρα. «Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια ακολουθεί πάντα τα αστικά κέντρα, τα οποία είναι συγκριτικά πιο ευαίσθητα και καταγράφουν γρηγορότερα τις πολιτικές μετακινήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της κεντροαριστεράς στις μεγάλες αστικές εκλογικές περιφέρειες, κάτι που δείχνει πως το μήνυμα ανανέωσης που εξέπεμψε ήδη βρίσκει απήχηση σε πλατιά ακροατήρια. Το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και στην περιφέρεια. Η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα», σημείωναν χαρακτηριστικά.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αντίστιξη όπως λένε κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου με το ιστορικό χαμηλό της ΝΔ στις ευρωκάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. «Η μεταβολή του πολιτικού σκηνικού έχει ήδη ξεκινήσει. Το χτύπημα της κυβερνητικής αλαζονείας που ήταν ο βασικός μας στόχος, αποτελεί την καύσιμη ύλη των επερχόμενων διεργασιών. Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο προσαρμογής και εξέλιξης, ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της νέας πολιτικής πραγματικότητας», επισημαίνουν κομματικές πηγές.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι «το μέτρο σύγκρισης για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δεδομένου ότι μετά από δύο οδυνηρές ήττες, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και τις δύο διασπάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε δημοσκοπικά σε μονοψήφια νούμερα μεταξύ 8 και 9,5 %». Πρόσθεταν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άντεξε απέναντι σε πρωτοφανείς επιθέσεις από ένα μιντιακό σύστημα κι όχι μόνο, διασπάσεις, αμφισβητήσεις, που αδιάκοπα κρατούν εδώ και μήνες, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Άντεξε σε πείσμα πολλών που ήθελαν να ξεμπερδέψουν μια και καλή μαζί του», τονίζοντας πως οι επόμενες κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν μεθοδικά, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου