Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

Ασφαλιστικό: Δέκα καυτά ερωτήματα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα Τι να περιμένουν οι ασφαλισμένοι μετά τις Ευρωεκλογές.






 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Σε νέα αναβολή και παράταση της ομηρίας οδηγούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι μετά την κυβερνητική ήττα στις ευρωεκλογές και την αναζήτηση νέου ιδεολογικού πρόσημου από τη ΝΔ. Κυρίως λόγω της τεχνητής -λόγω αποχής- ανόδου της άκρα δεξιάς.

Η κυβέρνηση υπό το φόβο του πολιτικού κόστους από τη μία και του άγχους για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα από την άλλη ακολουθεί παραλυτική «ισορροπία». Αφενός δεν ρυθμίζει το θέμα των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις, αφετέρου δεν τολμάει να ξανά ρυθμίσει το πρόβλημα των συντάξεων χηρείας.


Η εκλογική καμπάνα της περασμένης Κυριακής (αποτελέσματα Ευρωεκλογών) φαίνεται ότι φέρει νωρίτερα τον ανασχηματισμό και αυτό, σε συνδυασμό με το ιδεολογικό στιγμή που θα θελήσει να (προσ)δώσει ο κ.Μητσοτάκης, μεταθέτει τις αποφάσεις στα ακόλουθα συνταξιοδοτικά προβλήματα:

1. Θα αποκόπτεται, τελικά, απ όλους τους δικαιούχους που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος η μισή σύνταξη; Έτσι ώστε από 70% της αναλογούσης σύνταξης του θανόντος, αυτή θα περιοριστεί στο 35% μετά την 3ετία;

 
 



2. Θα καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη ή τμήμα αυτής (του 70% κατά τα πρώτα 3 χρόνια και, ακολούθως, το 35% εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος);

3. Τι θα γίνει με την επιστροφή (σε δόσεις) των ποσών που «αχρεωστήτως» καταβλήθηκαν σε χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου από το 2019 και μετά (συμπλήρωση 3ετία από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το 2016); Αφορά περισσότερες από 150.000 περιπτώσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (πλην ΟΓΑ και Δημοσίου) που οφείλουν πάνω από 20.000 και 25.000 ευρώ κατά περίπτωση (αναλόγως του ύψους της σύνταξης), γιατί ο ΕΦΚΑ συνέχιζε να καταβάλει το 70% της παροχής, παρά την απασχόληση ή τη συνταξιοδότηση εξ ιδίου δικαιώματος.


Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταλογιστεί ποσά σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα» και πολλοί συνταξιούχοι δεν λαμβάνον ασφαλιστικό ενημερότητα και δεν μπορούν να μεταβιβάσου περιουσιακά στοιχεία..

Η εφαρμογή των ανωτέρω συνεπάγεται πλήρη απαξίωση της σύνταξης χηρείας η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, θα μετατραπεί σε επίδομα των 50 ή 70 ευρώ (σ.σ. με την κατάργηση της εθνικής σύνταξης και τον περιορισμό της ανταποδοτικής στο 35%).

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που έως τώρα το υπουργείο Εργασίας δεν εφάρμοζε τις σχετικές διατάξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου φοβόταν τις αντιδράσεις των συνταξιούχων εν μέσω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Και τώρα η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις μετά τις ευρωεκλογές και μέσα στο καλοκαίρι.


4.Θα δοθεί, τελικά, η ευχέρεια επιλογής σε ποια σύνταξη, χηρείας ή εξ ιδίου δικαιώματος, θα γίνει η περικοπή του 50% (της μικρότερης);

5. Ο ΕΦΚΑ παράνομα περικόπτει, μετά την 3ετία, τις συντάξεις χηρείας στο 35% (το 50% του 70% μετά το θάνατο). Δεδομένου ότι ειδικά για το Δημόσιο υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικό Συνεδρίου που δέχεται ότι η σύνταξη περιορίζεται στο 50% του θανόντος, από 70% κατά την πρώτη 3ετία (είκοσι ποσοστιαίες μονάδες κάτω) και όχι στο 50% του 70% (ήτοι 35%) που εφαρμόζει η κυβέρνηση (όποτε το εφαρμόζει).

6. Επίσης οι αγρότισσες, προκειμένου να λάβουν τη σύνταξη χηρείας, πρέπει να αρνηθούν ολόκληρο το κοινωνικό μέρος της πάλαι ποτέ (βασικής) σύνταξης ΟΓΑ (υπέχει θέση εθνικής σύνταξης και φτάνει στο 70% ή 80% της παροχής). Πρόκειται καταφανώς για μια άκρως δυσμενής μεταχείριση…

7.Επίσης, οι χήρες και τα ορφανά τέκνα, υπό ποία έννοια έχουν πέναλτι, και μάλιστα -50% επί των αποδοχών τους, σε περίπτωση απασχόλησης όταν όλοι οι συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι είναι ανίκανοι προς… εργασία (ανάπηροι), δεν έχουν καμία μείωση (πέναλτι) σε περίπτωση απασχόλησης…


8.Γιατί στερούνται της σύνταξής τους οι χήρες με λιγότερα από 3 έτη γάμου;

9.Οι αγρότες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη (τμήμα εθνικής και βασικής συν την ανταποδοτική) από τους ανασφάλιστους (κυρίως οι συνταξιοδοτηθέντες την περίοδο 2019-21);

10.Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από 1/1/2027 (π.χ. κατά 6 μήνες στο 62 και 6 μήνες με 40 έτη ασφάλισης και στο 67 και 6 μήνες με λιγότερα έτη) λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής στο 65ο έτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου