Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024

Καναδάς: Δεύτερος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι διακόπηκε έρευνα για μυστηριώδη εγκεφαλική νόσο




Ένας ανώτερος Καναδός ομοσπονδιακός επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση διέκοψε μια έρευνα για μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στο Νιού Μπράνσγουικ που πιστεύει ότι μπορεί να είχε επηρεάσει 350 ανθρώπους.

Είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός επιστήμονας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σταμάτησε σκόπιμα την έρευνα επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των υποθέσεων είναι μεγαλύτερος από ό,τι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει.


Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην ανατολική επαρχία του Καναδά δήλωσαν για πρώτη φορά το 2021 ότι 40 άνθρωποι έπασχαν από μια ανεξήγητη νευρολογική πάθηση. Ένα χρόνο αργότερα, μια επιτροπή που συγκροτήθηκε από την επαρχία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς πιθανότατα είχαν διαγνωστεί λάθος και έπασχαν από άλλες ασθένειες.

Σε ένα μήνυμα που διέρρευσε από τον Guardian, ο καθηγητής Σάμουλε Βάις, νευροεπιστήμονας που εργάζεται για την καναδική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, έγραψε ότι η κυβέρνηση είχε σκόπιμα περιορίσει την αναζήτηση εξήγησης.

«Την άνοιξη του 2021, ένιωσα απίστευτα αισιόδοξος ότι μια κυβερνητική προσπάθεια να ξετυλίξει το μυστήριο θα δρομολογούταν. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιστημονική προσπάθεια τερματίστηκε μετά από αίτημα της [ομοσπονδιακής και επαρχιακής] Κυβέρνησης», έγραψε ο Weiss στο email που εστάλη τον Μάιο.

«Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προτείνουμε ή να υποδείξουμε ποιον ή γιατί – αρκεί να πούμε ότι ήμασταν έτοιμοι να συγκεντρώσουμε οικονομικούς και ανθρώπινους επιστημονικούς πόρους για να αντιμετωπίσουμε το μυστήριο, αλλά απορρίφθηκαν».


Δεν είναι σαφές σε ποιον στάλθηκε το email. Η όλη υπόθεση έκλεισε με τον Βάις να ζητά μια εγκάρδια συγγνώμη. «Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι να ζητήσω ειλικρινή συγγνώμη για την κακή μας ανταπόκριση στη μυστηριώδη ασθένεια – και την ελπίδα μου να μην υποφέρετε πολύ. Εσείς και οι 350 άλλοι που επηρεάστηκαν αξίζετε πολλά περισσότερα».

Ο Βάις είναι επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης, Ψυχικής Υγείας και Εθισμού στα Καναδικά Ινστιτούτα Ερευνών Υγείας και μέλος του Καναδικού Ιατρικού Hall of Fame για την έρευνά του στη νευρογένεση, τη διαδικασία με την οποία δημιουργούνται νευρώνες στον εγκέφαλο, η οποία θεωρείται πρωτοποριακή για τη θεραπεία πολλών εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
«Δεν εμποδίζεται καμιά έρευνα»

Μετά τη δημοσιοποίηση του όλου θέματος, ένας εκπρόσωπος του τμήματος υγείας του Νιού Μπράνσγουικ δήλωσε: «Το Νιου Μπράνσγουικ δεν εμποδίζει καμία έρευνα σε αυτόν τον τομέα μελέτης. Εάν το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες, θα ανταποκριθεί ανάλογα.»

Ο εκπρόσωπος περιέγραψε πώς οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στο Νιού Μπράνσγουικ είχαν καθήκον να ειδοποιούν τις αρχές για ορισμένες ασθένειες και είπε ότι το τμήμα βοηθούσε τον Δρ Alier Marrero, ο οποίος αρχικά εξέφρασε ανησυχίες για ασθενείς που παρακολουθούσε. «Η Δημόσια Υγεία του Νιού Μπράνζγουικ είχε συνεχείς συζητήσεις με την PHAC για αυτό το αρχείο και συνεργάστηκε με την εθνική υπηρεσία αρκετές φορές για να υποστηρίξει τον Δρ Μαρέρο», είπε ο εκπρόσωπος.


Η υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Νιου Μπράνσγουικ αναφέρει στον ιστότοπό της: «Μια επιτροπή εποπτείας που εξέτασε τους φακέλους υποθέσεων και των 48 πιθανών περιπτώσεων διαπίστωσε ότι οι ασθενείς δεν είχαν κοινά συμπτώματα ή κοινή ασθένεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι έρευνες επιδημιών δεν είναι σπάνιες… Κάθε συστάδα ή ξέσπασμα με άγνωστη αιτία θεωρείται «μυστήρια ασθένεια» έως ότου μπορεί να γίνει έρευνα επιδημίας για να διαπιστωθεί γιατί αρρωσταίνουν οι άνθρωποι».

Ενώ η ερευνητική επιτροπή της επαρχίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε «συστάδα» ασθενών με μυστηριώδη ασθένεια, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν δείχνουν ότι οι ανώτεροι ερευνητές επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι.

Αυτόν τον μήνα ο Guardian ανέφερε ότι ένας άλλος κορυφαίος ομοσπονδιακός επιστήμονας, ο Μίχαελ Κούλθαρτ, ισχυρίστηκε πως του είχε απαγορευτεί να διερευνήσει τη συρροή ανεξήγητων ασθενειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου