Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024

Αιματηρή συμπλοκή στο Πασαλιμάνι: Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται «πόλεμο» Κούρδων στην Αθήνα Το σενάριο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη φονική συμπλοκή στον Πειραιά.



EUROKINISSI

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Εντείνεται το μυστήριο, παρά τις αστυνομικές έρευνες, για την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Κούρδων, τουρκικής υπηκοότητας, στο Πασαλιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το άτομο που άρχισε να πυροβολεί τους αντιπάλους του είναι ηλικίας 23 ετών, ήρθε στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο και υπέβαλε αίτημα ασύλου. Από τα πυρά του έπεσε νεκρός ένας 42χρονος Κούρδος και τραυματίστηκε ένας ακόμα που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.


Ένα σενάριο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο δράστης και τα θύματα να είχαν διαφορές στη χώρα τους. Μάλιστα στο μικροσκόπιο μπαίνει αναφορά για δολοφονία που είχε λάβει χώρα στην Τουρκία και μπορεί να σχετίζεται με κάποιους από τους εμπλεκόμενους στο Πασαλιμάνι. Πιο συγκεκριμένα, ο δράστης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι τα θύματα είχαν επιτεθεί σε συγγενικό του πρόσωπο επί τουρκικού εδάφους.

Προς το παρόν πάντως το Ανθρωποκτονιών δεν βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, καθώς μπορεί να διατυπωθούν παραπλανητικοί ισχυρισμοί. Στο μεγεθυντικό φακό μπαίνει η εκδοχή οι Κούρδοι να ανήκουν σε κάποια ομάδα με δραστηριότητα στο οργανωμένο έγκλημα. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία θα ανοίξει όλες τις μεγάλες υποθέσεις με πρωταγωνιστές Κούρδους, οι οποίες απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές Αρχές. Και αυτό προκειμένου να αποκλειστεί το σενάριο σύνδεσής τους με τη συμπλοκή της περασμένης Παρασκευής στο Πασαλιμάνι.


Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που Κούρδοι λύνουν τις διαφορές τους επί ελληνικού εδάφους. Η εμπειρία του παρελθόντος από τα ξεκαθαρίσματα Κούρδων στην Αττική έχει κάνει τους αστυνομικούς να ανησυχούν για τυχόν «απάντητικό» χτύπημα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει εγρήγορση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για την υπόθεση στο Πασαλιμάνι έχει ενημερωθεί και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Τα ξεκαθαρίσματα των Κούρδων

Το Σεπτέμβριο του 2021 δύο Κούρδοι, τουρκικής υπηκοότητας, είχαν δεχτεί πυρά από επαγγελματία εκτελεστή και πάλι στο Πασαλιμάνι. Τότε ο έμπειρος δράστης αιφνιδίασε τα δύο θύματά του. Τα πλησίασε σε ανύποπτο χρόνο και τα πυροβόλησε στα πόδια. Αστυνομικοί ανέφεραν τότε ότι δεν ήθελε να τα σκοτώσει αλλά να στείλει μήνυμα.

Η συνέχεια ήρθε τον Οκτώβριο του 2021 και ερμηνεύεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως πράξη αντεκδίκησης. Δύο ένοπλοι προσέγγισαν πολυτελή κατοικία Airbnb στην Ανάβυσσο και πυροβόλησαν τρεις Κούρδους που κάθονταν στο μπαλκόνι. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν 20 κάλυκες στον τόπο της επίθεσης.


Το μεγαλύτερο μακελειό μεταξύ Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2023 στη Λούτσα, όπου δολοφονήθηκαν με 60 σφαίρες μέσα σε αυτοκίνητο έξι άντρες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πίσω από την εκτέλεση βρίσκονταν κίνητρα που σχετίζονται με τη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως μέλη της συμμορίας των «Ντάλτον», μιας σκληρής ομάδας κακοποιών, τα οποία εισήλθαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα και το βράδυ της δολοφονίας επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ιταλία. Καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο έπεσαν σε ενέδρα στην οποία τους παρέσυρε ομοεθνής τους. Πρόκειται για έναν 32χρονο, ο οποίος αφού πρώτα κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, τους οδήγησε ενώπιον των εκτελεστών τους.

Ο αρχηγός της συμμορίας είχε βρει καταφύγιο στην Ιταλία έπειτα από μια σειρά συμβολαίων θανάτου που ο ίδιος και η ομάδα του φέρονται να έχουν εκτελέσει στην Τουρκία και άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου