Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024

«Βγάλτε τα παπούτσια για να μπείτε στο σκάφος»- Νέα κωμικά στοιχεία για τις... έρευνες στην «Περσεφόνη» Η θαλαμηγός ήταν τόσο μεγάλη, που ήταν αδύνατο να ερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι.





 
 


Έκπληκτοι έμειναν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής με τη χλιδή που αντίκρισαν κατά τη διάρκεια της έρευνας στη θαλαμηγό «Περσεφόνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, όταν έφτασαν στο σκάφος, υπεύθυνος τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους για να περάσουν στο εσωτερικό του. Όπερ και εγένετο. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έβγαλαν τα παπούτσια τους, φόρεσαν ποδονάρια και προχώρησαν στη θαλαμηγό για να κάνουν την αυτοψία, στο πλαίσιο της έρευνας για την πυρκαγιά που κατέκαψε 300 στρέμματα δάσους στην Ύδρα.


Η θαλαμηγός ήταν τόσο μεγάλη, που ήταν αδύνατο να ερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έφτασε εκεί. Πρόκειται για ένα υπερπολυτελές σκάφος μήκους 176 μέτρων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα στις έξι VIP σουίτες του. Το πλήρωμά του αποτελείται από 13 άτομα, ενώ διαθέτει τζακούζι στο κατάστρωμα, γυμναστήριο, τραπεζαρία και σαλόνι με ιδιαίτερα έργα τέχνης. Η τιμή ναύλωσής του ξεκινά από τα 250.000 δολάρια ανά εβδομάδα.

Συνήθως τέτοιου είδους σκάφη ενοικιάζονται από κροίσους που έρχονται από το εξωτερικό, όπως συνέβη με τον ολιγάρχη από το Καζακστάν και την παρέα του που επέβαιναν στη θαλαμηγό την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Ο καπετάνιος του σκάφους, πατέρας τεσσάρων παιδιών, χαρακτηρίζεται ως έμπειρος. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη φωτιά ενημέρωσε αμέσως τις Αρχές και παρέμεινε στο σημείο.
Η εικόνα της θαλαμηγού όταν κατέπλευσε στην Αττική, δεν ήταν εικόνα σκάφους στο οποίο έγινε πάρτι

Την ίδια ώρα, πάντως, σημαντικά ερωτήματα ανακύπτουν για τα «κενά» στην έρευνα. Καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr σημειώνουν ότι όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στη θαλαμηγό (που στο μεταξύ είχε καταπλεύσει στη Βουλιαγμένη) οι υπήκοοι Καζακστάν ήταν ακόμα εκεί. Ωστόσο, «εξετάστηκαν προφορικά» και αποχώρησαν για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρότι ακόμα και να μην έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση (κάτι που ελέγχεται) αποτελούσαν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μαρτυρικές καταθέσεις.





Το επιχείρημα ότι θα έχαναν την πτήση τους φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να αποχωρήσουν. Το ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τον αρμόδιο εισαγγελέα και πήραν εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους ή εάν λειτούργησαν αυτοβούλως. Αξιόπιστες πηγές, με γνώση της υπόθεσης, εκτιμούν ότι εάν δεν είχαν φύγει από τη χώρα μας, ενδεχομένως εν τέλει να είχαν συλληφθεί: «Γίνεται να συλλαμβάνεις τον μάγειρα και να μη συλλαμβάνεις αυτόν που διοργάνωσε το "event", είτε αυτό ήταν "dinner" (δείπνο), είτε ένα πάρτι; Δηλαδή πώς ξέρεις ποιος έριξε τη φωτοβολίδα; Εάν την έριξε μέλος του πληρώματος ή κάποιος από τους υπηκόους Καζακστάν; Το ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν από τη χώρα μας είναι ένα καλό ερώτημα».

Τα στοιχεία των 10 υπηκόων Καζακστάν είναι γνωστά στις ελληνικές Αρχές, ωστόσο, η δικαστική συνεργασία με το Καζακστάν μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Σημειώνεται ότι οι υπήκοοι Καζακστάν, βάσει του προγράμματός τους, θα έφταναν με τη θαλαμηγό στην Αττική το Σάββατο (ημέρα λήξης της μίσθωσης) και λίγες ώρες αργότερα θα έφευγαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την πατρίδα τους.


Από την Πυροσβεστική συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους είναι πέντε αξιωματικοί (ο καπετάνιος και τέσσερις αξιωματικοί υφιστάμενοί του). Μεταξύ των συλληφθέντων, ωστόσο, είναι ένας μάγειρας και καμαριέρες, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για την εμπλοκή τους στη χρήση των πυροτεχνημάτων. Εκτιμάται πάντως ότι η χρήση της φωτοβολίδας έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου και όχι κατά τη διάρκεια κάποιου πάρτι. Η εικόνα της «Περσεφόνης» όταν κατέπλευσε στην Αττική, δεν ήταν εικόνα σκάφους στο οποίο έγινε πάρτι.
Πάνω στη θαλαμηγό οι φωτοβολίδες που υπήρχαν στο σκάφος για χρήση έκτακτης ανάγκης ήταν άθικτες

Το στοιχείο που «δείχνει» πιθανή εμπλοκή των επιβαινόντων στη θαλαμηγό με τη φωτιά που κατέκαψε ανεκτίμητης οικολογικής αξίας δάσος στην Ύδρα αφορά στο στίγμα του σκάφους, που δείχνει ότι ήταν το μόνο που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο την επίμαχη ώρα. Επίσης, υπάρχει μία κατάθεση καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους που αναφέρει ότι άκουσε θόρυβο που παραπέμπει σε χρήση πυροτεχνήματος ή φωτοβολίδας (εντούτοις σημειώνεται ότι δεν είδε παρά μόνο άκουσε).

Παράλληλα, υπάρχει μία αναφορά ότι εθεάθησαν άτομα με τέντερ (βοηθητικό φουσκωτό, μέρος θαλαμηγού) να έχουν βγει στη στεριά και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Ο καπετάνιος της «Περσεφόνης» αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και σύμφωνα με δικαστικές πηγές υποστηρίζει ότι ήταν αυτός που ενημέρωσε τις Αρχές για την εκδήλωση της φωτιάς και παρέμεινε στο σημείο.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της Πυροσβεστικής, πάνω στη θαλαμηγό οι φωτοβολίδες που υπήρχαν στο σκάφος για χρήση έκτακτης ανάγκης ήταν άθικτες. Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, αν και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές «εάν πράγματι οι επιβαίνοντες έκαψαν το δάσος, είχαν πολύ χρόνο για να εξαφανίσουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο πετώντας το στη θάλασσα».


Οι 13 Έλληνες συλληφθέντες, ο καπετάνιος, οι υπόλοιποι τέσσερις αξιωματικοί και τα οχτώ μέλη του πληρώματος, θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στον ανακριτή Πειραιά. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δασικής έκτασης με ενδεχόμενο δόλο. Το σύνολο των συλληφθέντων αρνείται τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου