Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Τι σημαίνει η καταδίκη του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Βαριά σκιά στον Τζο Μπάιντεν ρίχνει η καταδίκη του γιού του Χάντερ. Μπορεί όμως να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.





(AP Photo/Matt Rourke)

 


Η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν για ψέματα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών σε μια αίτηση για άδεια οπλοφορίας θα είναι ένα καταστροφικό προσωπικό πλήγμα για τον πατέρα του, Τζο Μπάιντεν, εκτιμά το BBC σε ανάλυσή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο πατριάρχης μιας σφιχτοδεμένης οικογένειας που έχει βιώσει το μερίδιό της σε προσωπικές τραγωδίες και τραύματα.


Τώρα ο επιζών γιος του κρίθηκε ένοχος για τρία ομοσπονδιακά εγκλήματα που συνεπάγονται δυνητικά μακρά ποινή φυλάκισης.

Αλλά η ετυμηγορία είναι απίθανο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Το όνομα του πατέρα του θα είναι στο ψηφοδέλτιο, όχι το δικό του. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον πρόεδρο με τα αδικήματα του γιου του. Και υπάρχουν ελάχιστες δημοσκοπικές ενδείξεις ότι το κοινό παρακολουθεί στενά αυτή τη δίκη. 


Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο πρόεδρος εξέδωσε μια δήλωση που υπονοούσε τις διπλές υποχρεώσεις που απαιτούν την προσοχή του.
«Είμαι ο πρόεδρος, αλλά είμαι επίσης και πατέρας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τον γιο του και ότι είναι υπερήφανος για τον άνθρωπο που είναι σήμερα.


Κατά την έναρξη της δίκης, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαδικασία, αλλά το δικαστικό δράμα του γιου του τον ακολουθούσε επί εβδομάδες, καθώς εκτελούσε τα επίσημα καθήκοντά του και έκανε εκστρατεία για την επανεκλογή του. Η τιμωρία του Χάντερ που δεν έχει ακόμη καθοριστεί μπορεί να αποσπάσει ομοίως την προσοχή καθώς ο πρόεδρος προετοιμάζεται αργότερα αυτό το μήνα για ένα κρίσιμο προεδρικό ντιμπέιτ.

«Αυτό θα είναι, φυσικά, ένας προσωπικός περισπασμός για τον πρόεδρο, όπως θα ήταν για κάθε πατέρα», λέει ο Michael LaRosa, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας Τύπου της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν. «Δεν αποσπά την προσοχή του από τα καθήκοντά του ως προέδρου, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχει συναισθηματική επιβάρυνση για την οικογένεια».
Ενώ βρισκόταν στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να δώσει χάρη στον γιο του. Και πρόσθεσε ότι θα αποδεχόταν την ετυμηγορία των ενόρκων - σε αντίθεση με την απόρριψη από τον Ντόναλντ Τραμπ της δικής του καταδίκης ως στημένης και διεφθαρμένης.

Η δίκη του Τραμπ εξελίχθηκε σε κομματικό καβγά, με τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους να στοιχίζονται πίσω από τον πρώην πρόεδρο για να καταδικάσουν τη διαδικασία. Η καταδίκη του Χάντερ είχε διαφορετική αίσθηση, σηματοδοτώντας την κορύφωση μιας σκοτεινής περιόδου για την οικογένεια Μπάιντεν που έχει γνωρίσει περισσότερες από τις αναταραχές που της αναλογούν.


Ο Χάντερ Μπάιντεν άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών την εποχή που ο αδελφός του, Μπο, πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου. Οι μάχες του με τον εθισμό και το τίμημα που επέφερε στις οικογενειακές του σχέσεις παρουσιάστηκαν με οδυνηρές λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της δίκης μέσα από αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Χάντερ, τα μηνύματα κειμένου και τα ηλεκτρονικά του μηνύματα, φωτογραφίες και μαρτυρίες από τους οικείους του.
Καθ' όλη τη διάρκεια, φίλοι και μέλη της οικογένειας του Χάντερ Μπάιντεν - συμπεριλαμβανομένης της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν και της συζύγου του, Μελίσα Κοέν Μπαιντεν - κάθονταν πίσω του, τον παρακολουθούσαν και μερικές φορές τον αγκάλιαζαν ή του κρατούσαν το χέρι κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων της δίκης. Η ετεροθαλής αδελφή του Άσλεϊ έκλαιγε κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης.

«Η Τζιλ και εγώ θα είμαστε πάντα εκεί για τον Χάντερ και την υπόλοιπη οικογένειά μας με την αγάπη και την υποστήριξή μας», κατέληξε η δήλωση του κ. Μπάιντεν μετά την έκδοση της απόφασης. «Τίποτα δεν θα το αλλάξει αυτό».

«Η οικογένειά μας έχει περάσει πολλά μαζί», κατέληγε η προηγούμενη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, «και η Τζιλ κι εγώ θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί για τον Χάντερ και την οικογένειά μας με την αγάπη και την υποστήριξή μας».
Συντριπτικά τα στοιχεία

Ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του είπε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν άσχημα και προσωπικά. Είπε επίσης ότι ήταν συντριπτικά και ότι ήταν απαραίτητο να αποδειχθεί ότι όταν ο Χάντερ Μπάινεν συμπλήρωσε την αίτηση ομοσπονδιακού ελέγχου ιστορικού για την απόκτηση όπλου, είπε συνειδητά ψέματα όταν πιστοποίησε ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών.
Στο τέλος, οι ένορκοι συμφώνησαν ομόφωνα. Αυτή η ένοχη ετυμηγορία σημαίνει ότι ο γιος του προέδρου -το μοναδικό επιζών παιδί από την πρώτη του σύζυγο, η οποία σκοτώθηκε μαζί με τη μικρή του κόρη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα πριν από μισό αιώνα- μπορεί να αντιμετωπίσει πολυετή φυλάκιση.

Ο Χάντερ Μπάιντεν περιμένει τώρα την καταδίκη του, αλλά ακόμη και όταν ο δικαστής αποφασίσει την τιμωρία του, οι νομικές του δυσκολίες δεν θα έχουν τελειώσει. Αντιμετωπίζει επίσης μια δίκη τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι δεν κατέβαλε 1,4 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.


Αυτή η δίκη, που θα διεξαχθεί λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές, μπορεί να μην περιέχει την ωμή συγκίνηση που παρουσιάστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επιζήμια πολιτικά για τον πρόεδρο. Οι ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ και οι οικονομικοί δεσμοί του με τον πρόεδρο αποτέλεσαν πηγή συνεχούς ελέγχου από τους Ρεπουμπλικάνους επικριτές του Τζο Μπάιντεν.
Ο εθισμός στα ναρκωτικά και οι συνέπειές του έχουν αγγίξει πολλές αμερικανικές ζωές. Οι ισχυρισμοί για οικονομικές ατασθαλίες και φορολογική απάτη, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν λιγότερη συμπάθεια από το εκλογικό κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου