Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024

Η «Αυγή» πυροδότησε αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις κατά Κασσελάκη για το μαύρο στο ημερήσιο φύλλο Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» κάνουν λόγο για πολιτική απόφαση και ετοίμασαν απεργιακό πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή» - Στις επάλξεις και οι βουλευτές







Ένα ωστικό κύμα αντιδράσεων ξεσήκωσε η χθεσινή απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τραβήξει το καλώδιο της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας «Αυγή», ρίχνοντας αυλαία στο κατεξοχήν ιστορικό έντυπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με νωπή την τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου η οικονομική κατάσταση του κόμματος απασχόλησε τον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη που μετέχουν στο όργανο, η χθεσινή απόφαση ήρθε σε συνέχεια του «μανιφέστου» του Προέδρου του κόμματος, δίνοντας σάρκα και οστά στο σχέδιό του για τον «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ. 




Την ανακοίνωση της αναστολής της έκδοσης του καθημερινού φύλλου έκανε χθες στους εργαζόμενους ο Οικονομικός Διευθυντής, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος μετέφερε τη βούληση της Κουμουνδούρου να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στην κυριακάτικη έκδοση και την ομώνυμη ιστοσελίδα, τα οποία πρόκειται να παραμείνουν σε λειτουργία.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της «Αυγής» έκαναν λόγο για «πολιτική απόφαση» και σε μια συμβολική κίνηση προετοίμασαν ένα απεργιακό πρωτοσέλιδο για σήμερα, με κεντρικό τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή», ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για το κλείσιμο ενός ιστορικού φύλλου. Η ιστορικότητα του μέσου, άλλωστε, αποτυπώνεται στα χιλιάδες σχόλια που προκάλεσε η είδηση στο timeline του Χ, αλλά και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαρτυρώντας την ισχύ, αλλά και το κόστος από την απόφαση Κασσελάκη, που μοιάζει πολλαπλάσιο μπροστά στις δαπάνες για την έκδοσή του.




Για την Κουμουνδούρου, ωστόσο, η κατακόρυφη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, σε συνδυασμό με το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας (διπλάσιο, κατά πληροφορίες, από την μισθοδοσία των υπαλλήλων του κόμματος) είχε ως αποτέλεσμα να πέσει αυλαία σε ένα ΜΜΕ που το έκλεισε άπαξ η Χούντα το 1967, όπως έσπευσαν να επισημάνουν και σειρά από επώνυμα πολιτικά στελέχη, αποχαιρετώντας ένα φύλλο που σημάδεψε σε σημαντικό βαθμό, την Μεταπολίτευση.

Από πλευράς τους, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, προγραμματίζοντας και νέα απεργιακή συνέλευση στις 2 το μεσημέρι, ενώ εξακολουθούν να ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.



«Η Αυγή»: Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους για το «μαύρο» στο ημερήσιο φύλλο from Orange Press Agency on Vimeo.


«Και άλλες πρωτοβουλίες»

Το κλείσιμο της ημερήσιας «Αυγής», ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό βήμα του κ. Κασσελάκη προς την μετάβαση σε ένα πιο αρχηγικό κόμμα, αλλά μάλλον το αντίθετο, καθώς πηγές της Κουμουνδούρου προλείαναν το έδαφος από χθες, μεταδίδοντας πως «θα πρέπει να αναμένονται από την πλευρά του προέδρου και άλλες πρωτοβουλίες στο αμέσως προσεχές διάστημα. «Όταν ο Κασσελάκης είπε από την πρώτη στιγμή ότι θα σπάσει αυγά και θα τους χαλάσει τη σούπα, το εννοούσε και θα το κάνει πράξη», υπογράμμισαν με νόημα οι ίδιες πηγές, με τους εργαζόμενους στο κόμμα να προβληματίζονται για τυχόν επέκταση των απολύσεων και στο προσωπικό της Κουμουνδούρου.

Ρωγμές στους Κασσελίστας

Πάντως, το κύμα των αντιδράσεων για το λουκέτο στην «Αυγή» σε συνδυασμό με τις διαπιστώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περί «μαύρου χρήματος», τις οποίες ενίσχυσε χθες με συνέντευξή του ο Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, έχουν αρχίσει να κινητοποιούν αρκετούς βουλευτές ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να μην τρωθεί περαιτέρω το κύρος του κόμματος, αλλά και αυτό με τη σειρά του να επιστρέψει σε μια πιο «θεσμική λειτουργία», όπως τονίζουν.

Στην κατεύθυνση αυτή, αίτημα για νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέθεσαν χθες με επιστολή τους στον Πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης, Συμεών Κεδίκογλου και Γιώργος Καραμέρος, την οποία προσυπέγραψε δημόσια και η Έλενα Ακρίτα, δυσφορώντας σε ανάρτησή της για το λουκέτο στην «Αυγή».





Ζητούμενο για τους συγκεκριμένους βουλευτές είναι να υπάρξει ένας εκτενής διάλογος στην κοινοβουλευτική ομάδα αναφορικά με τα αίτια της ήττας, καθώς είκοσι ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές δεν έχει συνεδριάσει κανένα όργανο του κόμματος πλην της ΚΟ, όπου, όμως, τοποθετήθηκε μόνο ο κ. Κασσελάκης.

Στο ενδιάμεσο, αποστάσεις από τις αιτιάσεις Κασσελάκη περί «μαύρων ταμείων» έλαβε ανοιχτά χθες ο Πάνος Ρήγας, πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας από μέρους του πως ο κ. Κασσελάκης «δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές». Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανήλθε χθες στα περί «μαύρου χρήματος», απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, λέγοντας ότι θα εμείνει στο θέμα, ακόμη και αν εκπέσει. Από πλευράς της, η Βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε πως «προφανώς δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέσεις με μαύρα, ούτε υπάρχει κάποια υπόνοια αδιαφάνειας», ενώ κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη «να προσέλθει στη συνεδρίαση των οργάνων και να μας εξηγήσει τι ήθελε να πει». Η κ. Νοτοπούλου επισήμανε ότι «επιτέλους πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα» του κόμματος γιατί από το συνέδριο και πέρα «υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία», για να καταλήξει πως «όποιος έχει γνώση για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει τα στοιχεία στον εισαγγελέα».



«Μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα» ανέφερε χθες και ο Διονύσης Τεμπονέρας, παρατηρώντας «μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες», όπως είπε.

Δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του, οι οποίες έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, όπως διαφάνηκε από τη διαρροή του Σαββατοκύριακου εναντίον του, ο «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί δημοκρατικά, είναι ένα προσωποπαγές κόμμα» περιέγραψε χθες και ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, εκτιμώντας πως «ο κ. Κασσελάκης, ψάχνει τρόπο ώστε να μην γίνει απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος. Προσπαθεί να βρει εσωτερικούς εχθρούς προκειμένου να κατευθύνει αλλού τη συζήτηση». «Ουσιαστικά, δεν θέλει να απολογηθεί για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών», όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί κάποιος σε ένα κόμμα να θέλει να μείνει μόνος του».

«Όταν θέλεις να κατηγορήσεις κάποιον σύντροφό σου, πρέπει να έχεις το θάρρος να λες και ποιος είσαι» περιέγραψε ακόμη για τα περί διαγραφής του, «δεν βαρέθηκαν να λένε ότι φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο καθένας μας έχει δώσει δείγματα γραφής. Δεν υπήρξα ποτέ καλό παιδί στο πλαίσιο ενός κόμματος». «Θα ήταν καλό να ηρεμήσουν κάποιοι σύντροφοι και να σκεφτούν τις ευθύνες που υπάρχουν γιατί εάν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαμε θέσει, σήμερα δεν θα ήταν κυβέρνηση η ΝΔ», κατέληξε ο πρώην Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου