Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2024

Φρίκαραν οι Δημοκρατικοί με τον Μπάιντεν: «Ήρθε η ώρα να φύγει» - Τα πήγα καλά, λέει «Τραύλισε, σκόνταψε και έχασε τον ειρμό της σκέψης του»: Σφοδρές αντιδράσεις των Δημοκρατικών για την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν. Ανοιχτό το θέμα της διαδοχής του.




AP

 
 


Το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου πέρασε στην Ιστορία, με τις εντυπώσεις για τους δύο υποψηφίους να είναι αρνητικές.

Οι μεγαλύτεροι, ωστόσο, τριγμοί φαίνεται πως υπάρχουν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico, φρίκαραν μετά το τέλος του debate. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι συζητήσεις περί αλλαγής ηγεσίας έχουν ήδη ξεκινήσει.




Χαρακτηρίζουν την επίδοση του Μπάιντεν αποτυχημένη και μόλις 5 μήνες πριν τις εκλογές των ΗΠΑ, μιλούν ανοιχτά για την αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο, καθώς οι πιθανότητες για μία ήττα τους στις εκλογές αυξάνονται.









Joe Biden is literally malfunctioning pic.twitter.com/j6OGPitN2C— kira 👾 (@kirawontmiss) June 28, 2024



Ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο έχει διαφορετική άποψη. Μετά το ντιμπέιτ δήλωσε ότι «τα κατάφερε καλά».


«Πιστεύω πως τα καταφέραμε καλά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν όταν, φεύγοντας από το ντιμπέιτ, σταμάτησε σ’ ένα εστιατόριο της Τζόρτζια όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του για να το παρακολουθήσουν. Ο Aμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι «δύσκολο να συζητάς με έναν ψεύτη».



Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον Guardian επιχείρησε επανειλημμένα με ψέματα και μισές αλήθειες να γίνει αρεστός στους ψηφοφόρους. Όταν του τέθηκαν ερωτήσεις που απαιτούσαν σκληρές απαντήσεις, όπως την εισβολή στο Καπιτώλιο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και μετέφερε την κουβέντα στον Μπάιντεν.


Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ. Κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του και σκόνταψε. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος.





LMFAOOOO is Joe Biden even still with us?? pic.twitter.com/efQ8uPaPEP— kira 👾 (@kirawontmiss) June 28, 2024



Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της διαμάχης, δυσκολεύτηκε να υπερασπιστεί την πολιτική του για την οικονομία και απέτυχε να περιγράψει τις βασικές πρωτοβουλίες για την υγεία, τις οποίες έχει καταστήσει κεντρικής σημασίας για την επανεκλογή του, λέγοντας ότι «τελικά νικήσαμε το Medicare» και δηλώνοντας λανθασμένα πόσο μείωσε η κυβέρνησή του την τιμή της ινσουλίνης.

Μπέρδεψε επανειλημμένα τα «δισεκατομμύρια» με τα «εκατομμύρια» και βρέθηκε να παίζει… άμυνα για μεγάλα διαστήματα της 90λεπτης συζήτησης. Και όταν δεν μιλούσε, στεκόταν παγωμένος, με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια χωρίς να τα ανοιγοκλείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Σε γραπτά μηνύματα προς το POLITICO, οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν σύγχυση και ανησυχία καθώς παρακολουθούσαν τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης. Ένας πρώην βοηθός του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και στην προεκλογική εκστρατεία – ζήτησε να μην κατονομαστεί - χαρακτήρισε όσα έβλεπε ως «τρομερά».

Επίσης, τρεις στρατηγικοί σύμβουλοι που βρίσκονται κοντά σε τρεις πιθανούς υποψήφιους των Δημοκρατικών για την προεδρία δήλωσαν ότι βομβαρδίζονταν με μηνύματα καθ' όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Ένας σύμβουλος είπε ότι έλαβαν εκκλήσεις για τον υποψήφιό τους να βγει μπροστά ως εναλλακτική λύση στον Μπάιντεν.

Ένας άλλος σύμβουλος είπε ότι έλαβε μηνύματα από σημαντικούς δωρητές, οι οποίοι μιλούσαν για «καταστροφή» και πως το κόμμα πρέπει να κάνει κάτι».



Ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Μπάιντεν δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τον πρόεδρο να τερματίσει την εκστρατεία του. Περιέγραψε τη βραδιά ως «τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία» και είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν τόσο «κακός που κανείς δεν θα δώσει σημασία στα ψέματα του Τραμπ».
Όσα έγιναν στο ντιμπέιτ

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελλάδα) στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.






Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.








«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος πρώην πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου