Τρίτη, Ιουνίου 18, 2024

Χάος στη Ρόδο με Τούρκους τουρίστες: Είχαν visa express, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν διακοπές Oι ελληνικές Αρχές στη Ρόδο επέστρεφαν τους Τούρκους τουρίστες πίσω στην Τουρκία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/EUROKINISSI




Χάος προκλήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου, όταν εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες έφτασαν στο νησί και κάνοντας χρήση της visa express αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ενώ όπως γράφει χαρακτηριστικά, αξιωματούχοι της Ρόδου «πιάστηκαν απροετοίμαστοι» λόγω του μεγάλου αριθμού προσέλευσης των τουριστών στις πύλες.


Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TÜRSAB, Ενγκλιν Τζεϊλάν, σχολίασε επίσης την κατάσταση και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ελληνικά νησιά εκτός από τη Ρόδο. Συνόψισε ωστόσο την αιτία του προβλήματος στη Ρόδο ως «έλλειψη προετοιμασίας».

Όπως είπε στη Hurriyet, «το τελωνείο της Ρόδου πιάστηκε απροετοίμαστο για τον αριθμό τουριστών που φτάνουν στη Ρόδο. Εάν η ελληνική κυβέρνηση μας δώσει μακροχρόνιες βίζες, δεν θα έχουμε αυτό το πρόβλημα. Ο αριθμός των παραθεριστών αυξάνεται, αλλά η άλλη πλευρά δεν μπορεί να οργανώσει σωστά αυτή την κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό, 20.000 Τούρκοι τουρίστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 50.000».
«Μας είπαν υπάρχει πλαφόν»

Τα τουρκικά πρακτορεία από πλευράς τους έριξαν την ευθύνη στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς λόγω κοσμοσυρροής έκλεισαν τις πύλες και δεν άφησαν 473 τουρίστες να περάσουν.


Οι Έλληνες Αρχές αργότερα δήλωσαν πως «ξεπεράσατε το όριο των ανθρώπων που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και δεν τους επέτρεψαν την είσοδο».

«Εμείς είχαμε καταθέσει τα χαρτιά μας εδώ και αρκετό καιρό. Την τελευταία στιγμή οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν πως δεν θα μας δεχθούν μάλλον επειδή υπήρχαν πολλοί ταξιδιώτες προς το νησί. Αλλά πλέον πρόβλημα έχουν όλοι, καθώς εγκλωβίστηκαν εδώ και δεν βρίσκουν δωμάτια τώρα ούτε σε τουρκικό έδαφος. Οι διακοπές μας ξεκίνησαν με κακό τρόπο, ας ευχηθούμε πως θα λύσουν το πρόβλημα. Mας διώχνουν και μας λένε να επιστρέψουμε; Μας είπαν επειδή υπάρχει πλαφόν, ενώ ήρθαμε στην Ελλάδα επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και μας επιστρέφουν στην Τουρκία», λένε Τούρκοι τουρίστες.






Ρόδος: Πρέπει να ληφθεί άδεια για να εκδοθούν περισσότερες βίζες

Ο υπεύθυνος για τις βίζες στην Λέσβο Άρης Λαζάρου, μίλησε στην Hurriyet και εξήγησε ότι εκδόθηκαν περισσότερες βίζες από τον προβλεπόμενο αριθμό.

«Τα Τουρκικά πρακτορεία έχουν εκδώσει περισσότερες βίζες χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές Αρχές για να ληφθεί ειδική άδεια. Δεν μπορούν τα τουρκικά πρακτορεία να ενεργούν ανεξέλεγκτα.»

Πρωτοβουλίες ενώπιον των ελληνικών αρχών ανέλαβε η Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ανώτερο στέλεχος της ΕΛΑΣ στη Ρόδο για να επιλύσει το θέμα. Στέλεχος της ΕΛΑΣ είχε συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους και στελέχη του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο. Τελικά αποφασίστηκε να πάνε σήμερα στη Ρόδο 300 Τούρκοι τουρίστες από αυτούς που αντιμετώπισαν ταλαιπωρία.


Εν τω μεταξύ, το προσωπικό της αστυνομίας και της διεύθυνσης λιμένων Ρόδου δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Hürriyet και δήλωσαν ότι δεν είχαν καν πληροφορίες για το ποιο γραφείο ήταν υπεύθυνο για τις βίζες στην πύλη.
Κανένα πρόβλημα σε άλλα νησιά

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη Hürriyet ο Öztürk Turhan, ιδιοκτήτης του Meis Turizm, που πραγματοποιεί εκδρομές Αϊβαλί-Λέσβου, οι Τούρκοι πολίτες που πήγαν στη Λέσβο και τη Χίο για τις διακοπές δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Οπως είπε στη Hurriyet «υπάρχουν τρία πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς τη Λέσβο. Αυτά τα πορθμεία έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα. Δεν δέχονται κανέναν όταν είναι γεμάτη η χωρητικότητά τους. «Στη Ρόδο τα πρακτορεία προσπάθησαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους». Ο Τουρχάν υπογράμμισε επίσης ότι η ζήτηση είναι υψηλή, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, πηγαίνουν στη Λέσβο τουλάχιστον 1.500 άτομα την ημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου