Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2024

Το Παρίσι μετρά αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024: Προετοιμασίες, γκρίνια και 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους Το βράδυ της 26ης Ιουλίου στο Παρίσι, που θυμίζει «φρούριο» αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης στον Σηκουάνα.







 


 

Με τα χέρια ανοιχτά, ο Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, κοιτά τη λευκή άμμο του ολυμπιακού γηπέδου beach volley, δύο ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τετάρτη).

Οι εθελοντές προετοιμάζουν στα γήπεδα του Παρισιού τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχτούν χιλιάδες κόσμου, που θέλουν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία των αγώνων.




Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα υποδεχτεί το βράδυ της Παρασκευής τους παγκόσμιους ηγέτες κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποίησε επισκέψεις στους βασικούς χώρους πριν από τα εγκαίνιά τους, προκειμένου αφενός να ενισχύσει την παγκόσμια εικόνα της Γαλλίας και αφετέρου να προσελκύσει τους Γάλλους που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το κόστος και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην Οικονομία.







Στο γήπεδο του βόλεϊ, δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του να εύχεται στον κόσμο «σπουδαίους αγώνες» και στη συνέχεια ανέβασε μια φωτογραφία, γράφοντας ότι σύντομα η Γαλλία θα καταλάβει ότι αυτοί οι αγώνες «αξίζουν τον κόπο».

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του Μακρόν, μαζί του ήταν ο Tony Estanguet, ο διοργανωτής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος κοιτώντας τον Πύργο του Άιφελ, είπε, «αυτή είναι η καρτ ποστάλ του Παρισιού 2024».


Δεν συμερίζονται, ωστόσο, την ίδια άποψη οι Παριζιάνοι, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, εξαιτίας των προετοιμασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη ένα 24ωρο πριν δοθεί το σύνθημα για την έναρξη των αγώνων.



Το γαλλικό δίχτυ ασφαλείας περιλαμβάνει ειδικά αντιτρομοκρατικά μέτρα και μια ενισχυμένη νομοθεσία, αλλά και δεκάδες χιλιάδες επιπλέον αστυνομικούς και στρατιωτικούς (45.000 και 10.000 αντίστοιχα) και αυξημένες περιπολίες σε κεντρικά σημεία και τουριστικά αξιοθέατα του Παρισιού.




Περιοχές της πόλης έχουν αποκλειστεί από τις 18 Ιουλίου, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι απαγορευμένες «ζώνες». Κυρίως σε περιοχές δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή κοντά στον ποταμό που περιλαμβάνει το Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ και η πρόσβαση σε αυτήν είναι δυνατή μόνο με την επίδειξη ενός ειδικού κωδικού QR που χορηγείται στους κατοίκους, σε όσους εργάζονται εκεί ή σε όσους έχουν κάνει εκ των προτέρων κράτηση για πρόσβαση σε μουσεία και εστιατόρια.




Προσωρινά καθίσματα έχουν στηθεί στις εμβληματικές γέφυρες του Παρισιού, πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει για την κυκλοφορία, για τους θεατές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την πομπή της τελετής έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα.



Οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα έχουν κλείσει και η πρόσβαση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Η γέφυρα στην Place de la Concorde είναι κλειστή και οι στάσεις του μετρό που εξυπηρετούν την περιοχή έχουν κλείσει προσωρινά.




Οι αποκλεισμοί φαίνεται ότι δημιουργούν προβλήματα και σε καταστήματα και εστιατόρια. «Το Παρίσι είναι άδειο», δήλωσε ο διευθυντής ενός βιβλιοπωλείου κοντά στο Palais Royal. Η UMIH, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, δήλωσε ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες στις «αποκλεισμένες» περιοχές χάνουν έως και το 60% του τζίρου τους. Οι γαλλικές αρχές υποσχέθηκαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτών των απωλειών αλλά οι αιτήσεις αποζημίωσης θα εξεταστούν αργότερα από ειδική επιτροπή.



Ο Αμπντελκαμπέρ, ένας οδηγός ταξί που σταθμεύει λίγα μέτρα μακριά από την γκρίζα ζώνη, δήλωσε ότι έχασε περισσότερο από το ήμισυ των συνήθων εσόδων του. «Είναι ανυπόφορο, νιώθουμε σαν φυλακισμένοι», είπε. «Όλα έχουν οργανωθεί πολύ άσχημα» πρόσθεσε έξαλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου