Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024

Γαλλία: Συμμαχία «άσπονδων φίλων», αλλά η Λεπέν μπορεί ακόμα να κερδίσει Αποχωρήσαν πάνω από 210 υποψήφιοι για τη συμμαχία Μακρονιστών και «Λαϊκού Μετώπου» με στόχο την ήττα της ακροδεξιάς στη Γαλλία.





 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Το μέτωπο κατά της Λεπέν σχηματίστηκε στη Γαλλία, έστω κι αν χρειάστηκαν «πικρές» υποχωρήσεις από άλλοτε «άσπονδους» πολιτικούς αντιπάλους. Τα δεδομένα για την τελική εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου έχουν εν μέρει διαφοροποιηθεί, αλλά η ακροδεξιά μπορεί ακόμη να κερδίσει τις εκλογές, ενδεχομένως και την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι υποψήφιοι της «Αναγέννησης» του Εμανουέλ Μακρόν και του Λαϊκού Μετώπου (του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των οικολόγων) που βρέθηκαν στην τρίτη θέση του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών ανακοίνωσαν μαζικά την απόσυρσή τους ενόψει του δεύτερου γύρου. Στόχος η υποστήριξη των επικρατέστερων αντιπάλων των υποψήφιων της Εθνικής Συσπείρωσης.


Με αυτόν τον τρόπο η ετερόκλητη συμμαχία ευελπιστεί πως θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία της ακροδεξιάς προς την κυβέρνηση και γιατί όχι να κερδίσει και την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο. Το εάν θα μπορέσει σε περίπτωση επικράτησης να σχηματίσει μια κυβέρνηση και υπό ποιους όρους μένει να φανεί.
Θα στηρίξουν οι πολίτες το αντι-Λεπέν μέτωπο;

Περισσότεροι από 210 υποψήφιοι ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την εκλογική αναμέτρηση της 7 Ιουλίου και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τελικά το ενιαίο μπλοκ κατά της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Παρά τις θετικές προοπτικές, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς πολίτες καλούνται να ψηφίσουν πρόσωπα που δεν υποστηρίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις «απεχθάνονται» εξίσου με την ακροδεξιά. Αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως ένα κρίσιμο ποσοστό να απέχει τελικά από τον δεύτερο γύρο.






Πάντως, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, που για πολλούς Μακρονιστές αποτελεί μια ανεπιθύμητη πολιτική προσωπικότητα, φαίνεται πως δεν θα επιμείνει τελικά στο να γίνει πρωθυπουργός.

Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του «Λαϊκού Μετώπου» τις τελευταίες ώρες, επιδιώκοντας να κατευνάσουν τις επιφυλάξεις κεντρώων ψηφοφόρων στο να υποστηρίξουν υποψήφιους του αριστερού συνασπισμού.


Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, από το στρατόπεδο του Μακρόν, κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ψηφίζοντας τους αντιπάλους των υποψηφίων της Μαρίν Λεπέν σε κάθε εκλογική περιφέρεια. «Προφανώς δεν είναι ευχάριστο για πολλούς Γάλλους να ψηφίσουν κάποιον που δεν θέλουν, αλλά νομίζω πως είναι μια υπεύθυνη πράξη. Η ψήφος υπέρ της Αριστεράς είναι σωστή εάν πρόκειται να χάσει η ακροδεξιά», τόνισε.

Υπογράμμισε δε πως η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν έχει καμία πιθανότητα να κυβερνήσει τη χώρα, ακόμη κι αν ο συνασπισμός κερδίσει τις εκλογές. «Αντίθετα», τόνισε, η «Εθνική Συσπείρωση μπορεί να κυβερνήσει και αυτός είναι ο κίνδυνος».

Πάντως υπάρχουν και στελέχη του κεντρώου χώρου που δεν συμφωνούν με τον Ατάλ, υποστηρίζοντας πως ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν είναι το ίδιο επικίνδυνοι για τη χώρα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει στις εκλογές κάποιον υποψήφιο του κόμματος του Μελανσόν ακόμη κι αν διακυβεύεται η ήττα ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς.
Εκλογικό σύστημα και αποτελέσματα πρώτου γύρου

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά σημείωσε μια μεγάλη νίκη στον πρώτο γύρο με ποσοστό 33,1%.


Δεύτερο ήταν το Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Οικολόγων, που συγκέντρωσε 28%. Στην τρίτη θέση με μόλις 20,8% περιορίστηκε το κόμμα του Μακρόν, ακολουθούμενο από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι συγκέντρωσαν το 10,2%.



Βάσει του εκλογικού συστήματος στη Γαλλία για να περάσει ένας υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των εκλογών χρειάζεται να συγκεντρώσει το όριο του 12,5%. Όποιος κερδίζει το 50% εκλέγεται άμεσα καταλαμβάνοντας την έδρα της περιφέρειας.

Από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες, σε 76 εξελέγησαν βουλευτές κατευθείαν από τον πρώτο γύρο, σχεδόν όλοι από την άκρα δεξιά και το Λαϊκό Μέτωπο. Η τύχη των υπόλοιπων μονοεδρικών περιφερειών θα κριθεί στο δεύτερο γύρο.


Αναλυτικότερα, σε 305 προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι, ενώ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τέσσερις υποψήφιοι. Δύο υποψήφιοι προκρίθηκαν σε 191 εκλογικές περιφέρειες.

Στο σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά ήρθε πρώτη την Κυριακή στις 297, το Λαϊκό Μέτωπο στις 159, το κόμμα του Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σε 20 περιφέρειες. Σε 31 εκλογικές περιφέρειες πρώτοι υποψήφιοι ήρθαν υποψήφιοι άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητοι.
Τα νούμερα των στρατηγικών αποχωρήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Le Monde 132 υποψήφιοι από το Λαϊκό Μέτωπο και 83 υποψήφιοι του κόμματος του Μακρόν αποσύρθηκαν από τις εκλογές ώστε να ευνοήσουν τους επικρατέστερους αντιπάλους των κατά τόπους «εκλεκτών» της Μαρίν Λεπέν. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέγραψαν επίσης 2 αποχωρήσεις.

Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται στο δεύτερο γύρο σε 405 μονομαχίες μεταξύ δύο υποψηφίων, 94 μεταξύ τριών υποψήφιων και δύο μεταξύ τεσσάρων.




Προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδιναν με βάση τα στοιχεία του πρώτου γύρου 250-300 έδρες στο ακροδεξιό κόμμα. Αυτό που προβληματίζει τους αντιπάλους της Λεπέν είναι η διείσδυση που έχει επιτύχει σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, κυρίως δε στα στελέχη των επιχειρήσεων, στους πτυχιούχους αλλά και στους συνταξιούχους,

Σύμφωνα με μελέτη OpinionWay για την εφημερίδα «Les Echos», υπέρ του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ψήφισε ο ένας στους τρεις νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 50-64 ετών ήταν στο 39%. Επίσης υπέρ του κόμματος της Λεπέν ψήφισε το 35% των μισθωτών και το 40% των ανέργων.

Tο πιο αξιοσημείωτο, υπογραμμίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, είναι η άνοδός της Εθνικής Συσπείρωσης σε κοινωνικές ομάδες που ως τώρα είχε μικρή απήχηση, όπως για παράδειγμα μεταξύ των στελεχών των επιχειρήσεων, όπου ανήλθε στο 21%, αλλά και στους συνταξιούχους, καθώς οι άνω των 65 ετών έδωσαν 29% στην ακροδεξιό παράταξη.


Όπως δήλωσε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, εκπρόσωπος του ίδιου πολιτικού χώρου με τη Λεπέν, η «δαιμονοποίηση» της ακροδεξιάς «δεν λειτουργεί πια». «Το παρατηρήσαμε στην Ιταλία, το βλέπουμε όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και στη Δύση», τόνισε.


Ακούστε ΕΔΩ το Podcast του iEidiseis.gr για την ακροδεξιά και το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας» στην ΕΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου