Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024

24ωρη κακοκαιρία με μπουρίνια, χαλάζι και κεραυνούς - Αλλαγές στις περιοχές με φαινόμενα Σε εξέλιξη η κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα, κατεβαίνει προς την Αττική το κύμα το μεσημέρι. Live χάρτης με τις καταιγίδες.






 
 


24ωρη παύση του καλοκαιριού, με το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη να γίνεται επικίνδυνο, ιδιαίτερα το μεσημέρι, όταν και θα χτυπήσουν πολλοί κεραυνοί. Ήδη, από το απόγευμα της Τετάρτης βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στη Μακεδονία, αλλά και στα βόρεια της Αττική με την κακοκαιρία να επιμένει μέχρι σήμερα το βράδυ.

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο καιρικό δελτίο για τα φαινόμενα, δίνοντας τις περιοχές που χρειάζονται προσοχή. Σύμφωνα, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, κ. Θοδωρή Κολυδά στην τελευταία επικαιροποίηση του δελτίου υπάρχουν κάποιες διαφορές, ως προς τις περιοχές που χρειάζονται προσοχή.


Εκτός από τα μπουρίνια που θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ημέρας, ο υδράργυρος σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου:



Eπιδείνωση του καιρού προβλέπεται έως αργά το απόγευμα σήμερα Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:


Σήμερα, Πέμπτη:Στην ανατολική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως τις μεσημβρινές ώρες.
Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απαγευματινές ώρες.
Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

Η ανάρτηση Κολυδά για τις περιοχές με έντονα φαινόμενα:

«Με βάση τα νεότερα δεδομένα από τα έντονα φαινόμενα θα αφαιρέσουμε την Θράκη και θα διατηρηθεί η ανατολική Μακεδονία, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως το μεσημέρι . Ακολούθως, έως απόγευμα, θα δώσουμε έμφαση σε Θεσσαλία και Σποράδες . Τέλος από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται σε κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια».





⚠️ ΠΡΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΕΚΤΑΚΤΟΥ Με βάση τα νεότερα δεδομένα στη νυχτερινή επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου , από τα έντονα φαινόμενα θα αφαιρέσουμε την Θράκη και θα διατηρηθεί η ανατολική Μακεδονία, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής)… pic.twitter.com/o62EkkkTgD— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 3, 2024




Προσοχή στους κεραυνούς και τα μπουρίνια συνιστά και ο μετεωρολόγος του Alpha κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook:

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά :πτώση της θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
μεγάλη συχνότητα κεραυνών κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας σε Αττική ,Βοιωτία, κεντρική Εύβοια (πέριξ της Χαλκίδας), ανατολικές και παρακτιες περιοχές Αρκαδίας και Λακωνίας, ν.Λαρίσης, ν.Θεσσαλονίκης
τοπικές χαλαζοπτώσεις .(ενδεχομένως και στην Αττική )
Δυνητικά από τη μεγάλη συχνότητα των κεραυνών μπορεί να προκληθούν δασικές πυρκαγιές.

Live η πορεία των καταιγίδων από το windy:


Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) και την ανατολική Μακεδονία. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και στις Κυκλάδες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Λέσβου). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι έως 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου