Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024

Χωρίς χαρτόσημο 3,6% οι τόκοι στα ενήμερα δάνεια Tο τέλος του «Τέλους» μετά από έναν αιώνα - Εξαιρούνται τα ενοίκια κατοικιών από το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής






Ελάφρυνση της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο για συνεπείς δανειολήπτες, ζευγάρια και επαγγελματίες, φέρνει η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ολοκληρωμένο το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουλίου.

Μετά από σχεδόν 95 χρόνια πάντως, έως το τέλος του 2024 καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου, που επιβάλλεται σε πάνω από 600 συναλλαγές και δραστηριότητες όπως, μεταξύ άλλων:


- Ασφαλιστικές συναλλαγές, μειώνοντας το κόστος ιδιωτικής ασφάλισης
- Ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών, διευκολύνοντας τους Έλληνες εισαγωγείς
- Συμβατικούς τόκους δανείων που καταβάλλουν όλοι οι δανειολήπτες

Καταργείται έτσι η επιβάρυνση 3,6% που πληρώνουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες στους τόκους των δανείων τους -ειδικά στα πρώτα χρόνια του δανείου. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι συνεπείς οφειλέτες γλιτώνουν έτσι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά κάθε χρόνο.


Το όφελος αυτό έχουν όλοι όσοι έχουν δάνεια. Το χαρτόσημο, όμως, παραμένει και δεν καταργείται στους τόκους υπερημερίας. Δηλαδή όσοι έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, δεν θα πληρώνουν χαρτόσημο για τους συμβατικούς τόκους, αλλά θα πληρώνουν χαρτόσημο για τους τόκους υπερημερίας στην οφειλή που θα καθυστερούν να πληρώσουν.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου