Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024

Aρειος Πάγος ξελασπώνει Μητσοτάκη: Δε «βλέπει» κοινό κέντρο παρακολουθήσεων – Διώξεις μόνο σε… εταιρείες(σσ Δεν περιμεναμε και τίποτε αλλο)

  

Άρειος Πάγος ξελασπώνει Μητσοτάκη: Δε «βλέπει» κοινό κέντρο παρακολουθήσεων – Διώξεις μόνο σε… εταιρείες

Προβληματισμό και σοβαρά ερωτήματα που αγγίζουν το επίπεδο της συγκάλυψης προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην ανακοίνωση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αφού απαριθμεί τον χρόνο και την έκταση της «ασυνήθιστης», όπως τη χαρακτηρίζει, έρευνας, η οποία συμπεριέλαβε τις καταθέσεις περίπου 40 μαρτύρων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι… δεν υπήρξε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και άλλων κρατικών αρχών, με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, παρά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento και άλλων ΜΜΕ. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείο 6 της ανακοίνωσης, «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα επιβεβαίωνει πλήρως τις προβλέψεις που έχει κάνει το Documento ότι ενώ είναι εμφανές ότι υπήρχε κοινό κέντρο υποκλοπών με δυο βραχίονες παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator (πράγμα που αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι ήταν κοινά σημαντικά πρόσωπα σε παρακολούθηση ) η Δικαιοσύνη θα επιχειρούσε να απαλλάξει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις τεράστιες ευθύνες της.

Η ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, οι οποίες, όπως είχε αποκαλύψει το Documento αφορούσαν μέχρι και τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις». Αναφερόμενη στην εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, η οποία είχε δώσει τη συγκατάθεσή της στις επισυνδέσεις, σημειώνει ότι «για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου
Επιθεώρησης των Δικαστηρίων».

«Συνταγή» Novartis

Πιστή στην «κυβερνητική γραμμή» της επίρριψης ευθυνών σε… όλους εκτός από τους κυβερνητικούς παράγοντες, και ακολουθώντας «συνταγή Novartis», η Γεωργία Αδειλίνη τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9- 12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.

Η ελληνική δικαιοσύνη λοιπόν, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχει εισφέρει η ερευνητική δημοσιογραφία στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, θα ασκήσει διώξεις σε τρίτους που σχετίζονται με εταιρείες, μόνο και μόνο για να μπορεί να υποστηρίξει ότι εξιχνίασε τις υποκλοπές.

Όπως και στη Novartis λοιπόν, δεν φταίνε πολιτικοί αλλά κάποιοι άλλοι, κακόβουλοι και εκτός πολιτικού πλαισίου.

Βαξεβάνης: «Η ιστορία διαφθοράς επαναλαμβάνεται»

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, που έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στην αποκάλυψη της έκτασης του σκανδάλου των υποκλοπών, αποκαλύπτοντας μέσα από την εφημερίδα του περισσότερα από 100 πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν από το Predator, αλλά και εντοπίζοντας τους κοινούς στόχους μεταξύ ΕΥΠ και Predator.

Σε ανάρτησή του, ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει με αφορμή την ανακοίνωση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: 

«Στο σκάνδαλο των #υποκλοπων το #Documento επιβεβαιώνεται σε όλα. Στη λίστα που δημοσίευσε με όσους ήταν σε παρακολούθηση, στο κοινό κέντρο παρακολουθήσεων που χειριζόταν ΕΥΠ και #predator, στο σύστημα εκβιασμών που στήθηκε μέσω των παρακολουθήσεων και μετέτρεψε τα παρακολουθούμενα κρατικά στελέχη σε άλαλα και άβουλα υποχείρια και βεβαίως στην πρόβλεψη ότι η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη δεν θα βρει καμία σχέση με πολιτικούς όπως και στη #Novartis και τη #Siemens. Στο παιχνίδι αυτό συμμετείχαν φυσικά πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να μιλήσουν για σκευωρία υποκλοπών, αλλά δημιούργησαν κλίμα ευθύνης που εμφάνιζε κάποιους ιδιώτες ως δράστες. Έτσι αφού εκπαίδευσαν την κοινή γνώμη ότι αυτοί φταίνε, ήρθε η Δικαιοσύνη να το επιβεβαιώσει. Η Ιστορία διαφθοράς επαναλαμβάνεται και αποτελεί κοροϊδία για ολόκληρη την κοινωνία».

Θα ελέγξει ο Άρειος Πάγος τον εισαγγελέα Μπαρδάκη;

Στην ανακοίνωσή του πάντως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν δίνει καμία απάντηση για το αν θα γίνει έλεγχος για τις αποφάσεις που εξέδωσε ο πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Μπαρδάκης, ενώ παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από ΕΥΠ και Predator.

Ο Άρειος Πάγος αν θέλει να λέει ότι αποτελεί την ηγεσία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, πρέπει πρωτίστως να ελέγξει τον Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη για την συμπεριφορά του και στη συνέχεια όλες τις δικογραφίες που αρχειοθέτησε.

Γιατί λοιπόν τώρα ο Άρειος Πάγος δεν ελέγχει όλες τις υποθέσεις που αρχειοθετήθηκαν ενώ ο Χρήστος Μπαρδάκης ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση;

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαρδάκης ήταν επί δύο χρόνια υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), με την έγκριση της εποπτεύουσας την περίοδο εκείνη εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου. Μάλιστα η περίοδος που ο κ. Μπαρδάκης ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που επί των ημερών του ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, μπήκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο στους οποίους είχαν εντοπιστεί χρηματικά ποσά τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «αδιευκρίνιστης προέλευσης».

Στο ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator αναφέρθηκε μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας και ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, εστιάζοντας στις περιπτώσεις του εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθούσε για 2 έτη και στην περίπτωση της υποστρατήγου της ΕΛΑΣ Πηνελόπης Μηνιάτη.

 dokumento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου