Τρίτη, Ιουλίου 02, 2024

Ξένοι στο ίδιο κόμμα: Αποστάσεις ασφαλείας Καραμανλή - Σαμαρά από Μητσοτάκη Διχασμένο κόμμα η ΝΔ μετά τα διαβήματα των δυο «πρώην» από το Πολεμικό Μουσείο.




ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Ένα νέο κεφάλαιο στην εσωκομματική ιστορία της ΝΔ άνοιξε χθες (1/7) στο Πολεμικό Μουσείο, με τις δύο ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, με τις οποίες επιβεβαίωσαν τους πλέον ισχυρούς φόβους του Μεγάρου Μαξίμου για το κλίμα που θα δημιουργηθεί μετά την κοινή τους εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο.

Εμφανιζόμενοι αμφότεροι ως θεματοφύλακες των αρχών και αξιών της κυβερνητικής παράταξης, οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ επιχείρησαν να εκφράσουν το «όλο κόμμα», υπερασπιζόμενοι τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της παράταξης. Έβαλαν, δε, με σφοδρότητα, αν και σε διαφορετικούς τόνους, εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, στον οποίον χρέωσαν «μετάλλαξη του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ», απομάκρυνση από τις πάγιες εθνικές και πατριωτικές θέσεις του κόμματος κ.α.


Το κλίμα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» ήταν ενθουσιώδες, με το πολυπληθές ακροατήριο να επευφημεί με χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, κάθε φορά που ο Αντ. Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής εξέφραζαν τις ενστάσεις τους για την ασκούμενη πολιτική και τις πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη.

Και οι δύο, έστειλαν εμμέσως πλην σαφώς στο Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα ότι δεν θα παραμείνουν απαθείς, με τον Αντ. Σαμαρά, να κλείνει την ομιλία του δηλώνοντας «παρών» στις εξελίξεις.



Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν παρέστη στην εκδήλωση και αντ' αυτού επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη, γνωρίζοντας προφανώς τί πρόκειται να ειπωθεί στο Πολεμικό Μουσείο. «Δεν σχολιάζουμε τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών», τόνισαν με προφανή αμηχανία λίγο αργότερα χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές. Άπαντες, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι η απόφαση των κ. Σαμαρά και Καραμανλή να ενώσουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο του δυσμενούς για τη ΝΔ αποτελέσματος της ευρωκάλπης αλλά και της έντονης δυσαρέσκειας που εκφράστηκε από γαλάζιους στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είναι στιγμιαία, αλλά αποτελεί μία συνειδητή επιλογή που θα έχει και συνέχεια.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν πρωτόγνωρα αιχμηρή, με πρωτοφανούς έντασης κριτική εναντίον του ιδίου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη -γεγονός που έχει την αυτονόητη αξία του, με δεδομένο το κλίμα στην ΚΟ, αλλά και την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να παραμείνει στην πρώτη γραμμή.


Ο κ. Σαμαράς ήταν έντονα επικριτικός για το μοντέλο διακυβέρνησης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό αλαζονεία, αδυναμία να αντιληφθεί την κοινωνία, συρρίκνωση της παράταξης, αποτυχία στην αντιμετώπιση των καρτέλ και της ακρίβειας, εθνικές προσβολές και υποχωρήσεις. Τον κάλεσε, δε, ευθέως να αλλάξει την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική.

Kαι ο Κ. Καραμανλής, όμως, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές θέσεις, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που έχουν απομακρυνθεί από το λαϊκό αίσθημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας και την συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. “Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων”, είπε.


 


Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» υπουργοί, αλλά και δεκάδες βουλευτές της ΝΔ όπως και στελέχη άλλων κομμάτων. Ο χώρος του Πολεμικού Μουσείου ήταν ασφυκτικά γεμάτος και αρκετός κόσμος, παρακολουθούσε τόσο από τη δεύτερη αίθουσα που είχε στηθεί στο εσωτερικό του, όσο και από το προαύλιο όπου είχε τοποθετηθεί οθόνη. Το παρόν έδωσαν οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης Γιάννης Πλακιωτάκης, αλλά και οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδη και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Παρευρέθηκαν επίσης οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Βασίλης Υψηλάντης, Γιώργος Γεωργαντάς, Βασίλης Γιόγιακας, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Βλάχος, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Σταύρος Κελέτσης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιώργος Στύλιος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Οικονόμου, Χρήστος Μπουκώρος, Σταύρος Καλαφάτης, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Πλακιωτάκης, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Καραγκούνης, Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης ευρωβουλευτές και πρώην υπουργοί Ελίζα Βοζενμπεργκ, Γιώργος Πατούλης, Μίλτος Βαρβιτσιώτης, Πέτρος Δούκας, Δημήτρης Σταμάτης καθώς και δεκάδες στελέχη της ΝΔ, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πρώην βουλευτές και υπουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου