Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2024

Η Μαρία Συρεγγέλα υπήρξε υπάλληλος της ΕΥΠ και στενή συνεργάτιδα του Κώστα Αγγελάκη


Κατάσκοπος στο υπουργικό – Η Μαρία Συρεγγέλα υπήρξε υπάλληλος της ΕΥΠ και στενή συνεργάτιδα του Κώστα Αγγελάκη

Σε πρόσωπο των ημερών μετατράπηκε για όλους τους λάθος λόγους η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής της ΝΔ που διετέλεσε και υφυπουργός Εργασίας (αρμόδια για θέματα ισότητας, δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας) σε προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. Ενα πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό αναρτημένο στο διαδίκτυο, από το οποίο απουσιάζει το γεγονός ότι διετέλεσε επί σειρά ετών υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

 

 

Ευθύς εξαρχής υπογραμμίζει πως έχει υπηρετήσει σε «νευραλγικές θέσεις». Μάλλον με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αποδώσει, πολύ λακωνικά πράγματι, ότι προσλήφθηκε από την ΕΥΠ το 2005, στην οποία παρέμεινε για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το 2009, ενώ ήταν ηλίου φαεινότερον ότι θα επέλθει αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με ακόμη δέκα στελέχη μετακινήθηκαν με αποσπάσεις.

Στην Κατεχάκη η μετέπειτα υφυπουργός της ΝΔ υπηρέτησε στη Διεύθυνση Κατασκοπείας ως στενή συνεργάτιδα του καταδικασμένου Κώστα Αγγελάκη, συνδικαλιστή της ΕΥΠ, γνωστού στο ευρύ κοινό για το σχέδιο τουλάχιστον ηθικής εξόντωσης του Κώστα Βαξεβάνη.

Η «νέα» τότε στην υπηρεσία Μαρία Συρεγγέλα πολύ γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με άλλα στελέχη, όπως ο Θοδωρής Σπατιώτης, με τη στήριξη Αγγελάκη. Η συνύπαρξή της με τον καταδικασμένο πρώην πράκτορα μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκε από τους υπόλοιπους, αφού αποτελούσε εκτός των άλλων έκφραση της ΝΔ εντός της υπηρεσίας.

Βέβαια, ο Κ. Αγγελάκης απασχόλησε τη Δικαιοσύνη με τρεις μεγάλες υποθέσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του, ενώ έχει καταδικαστεί σε πάνω από τρία χρόνια φυλάκιση.

Εργα και ημέρες

Χαρακτηριστικά, όταν ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων της ΕΥΠ βρέθηκαν στην κατοχή του περίπου 3.500 διαβαθμισμένα, απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων ηχογραφημένες συνομιλίες του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη όταν εργαζόταν στην «Ελευθεροτυπία». Διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία άμα τη αποκαλύψει της υπόθεσης οδήγησαν σε δίωξη εις βάρος του για κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος, και όχι κακουργήματος, καθώς ο εισαγγελέας έκρινε ότι τα αρχεία δεν θα κατέληγαν σε δυνάμεις εκτός της χώρας.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα ψυχομετρικά τεστ στελεχών του στρατού που είχαν κάνει αίτηση να μετακινηθούν στην ΕΥΠ. Εν τοιαύτη περιπτώσει, κατείχε προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της υπηρεσίας τα οποία εντοπίστηκαν έπειτα από έφοδο στο γραφείο του το 2010. Μάλιστα, πολλά από τα έγγραφα (και με ευαίσθητα δεδομένα) είχαν δημοσιευτεί σε διαδικτυακό μπλογκ.

Ως τη Ζάκυνθο

Εν παραλλήλω, η ομάδα του αποπεμφθέντος πράκτορα της ΕΥΠ εμφανίζεται ταυτόχρονα να εμπλέκεται σε προσπάθεια εξόντωσης μιας μάρτυρα, η οποία είχε καταθέσει στοιχεία στον τότε εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για υπόθεση τράπεζας. 

Σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα ο οποίος εργαζόταν για τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, ο Κ. Αγγελάκης και ο Σ. Κουκουλίτσιος παρακολουθούσαν την Αγ. Αγούλου, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο. Κατείχαν φωτογραφίες της και άλλα προσωπικά της δεδομένα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν σε επιχείρηση συκοφάντησής της. Συγκεκριμένα, θα τοποθετούσαν ναρκωτικά σε κατάστημα της οικογένειας Αγούλου με στόχο να απαξιωθεί η τελευταία ως βασική μάρτυρας σε άλλη μεγάλη υπόθεση που σχετιζόταν με την εν λόγω τράπεζα και τον πρώην επικεφαλής της.

Αφού επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία, Αγγελάκης και Κουκουλίτσιος καταδικάστηκαν και ο πρώτος αποπέμφθηκε από την υπηρεσία. Δίπλα του υπηρέτησε για καιρό και η Συρεγγέλα, αν και αποχώρησε τελικά το 2009.

Ωστόσο, παρότι ο ντόρος για την κόντρα με τον Παύλο Πολάκη σήκωσε αρκετή σκόνη, όταν έπεσε έφερε στο φως αυτή την πτυχή του βιογραφικού της.

 

Στοχοποίηση και δικαίωση Βαξεβάνη

Μια δυσώδης υπόθεση, η τρίτη, ήταν εκείνη που οδήγησε και στην αποπομπή του Κώστα Αγγελάκη. Αφορούσε τη λειτουργία ενός παρακρατικού κομματικού μηχανισμού της ΕΥΠ που είχε βάλει στο στόχαστρο δημοσιογράφους.

Επιστρέφουμε στο φθινόπωρο του 2012, όταν μια γυναίκα εμφανίστηκε στα γραφεία του HotDoc και ισχυρίστηκε ότι κατ’ εντολή του Αγγελάκη και του τότε συνεργάτη επί πληρωμή στην ΕΥΠ Σοφοκλή Κουκουλίτσιου είχε πλαστογραφήσει αποδείξεις οι οποίες εμφάνιζαν συνολικά 14 δημοσιογράφους ως έμμισθους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Εκτός του Κ. Βαξεβάνη, οι συμμετέχοντες στην κατά την εισαγγελία εγκληματική ομάδα ενέπλεξαν στην υπόθεση τους δημοσιογράφους Βασίλη Χήτο, Τάσο Τέλλογλου, Ιωάννα Μάνδρου, Βασίλη Λαμπρόπουλο κ.ά.

Το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται έπειτα από καταγγελία του εκδότη του Documento. Κοντολογίς, η μάρτυρας, που ήταν και η πλαστογράφος, έλεγε την αλήθεια. Η γραφολογική εξέταση απέδειξε πράγματι την πλαστότητα των στοιχείων. Ταυτόχρονα βρέθηκε η γιάφκα της ομάδας, επί της οδού Ριζαρίου στο Χαλάνδρι, σε απόσταση 100 μέτρων από τα τότε γραφεία του περιοδικού. Εκεί εντοπίστηκαν σημεία όπου έκρυβαν υλικά για την προβοκάτσια.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Αγγελάκης με εντολή τραπεζίτη ενορχήστρωσε την επίθεση κατά Βαξεβάνη προκειμένου να αμαυρωθεί το προφίλ του, καθότι εκείνη την περίοδο έκανε αποκαλύψεις για τη διαφθορά στον τραπεζικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου