Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιδράσεις “φρέναραν” τις αλλαγές μέσω… επιτροπής- Επόμενη μάχη στην Κ.Ε – Τα σημεία της διαφωνίας

...


Παρά το εκρηκτικό κλίμα των προηγούμενων ημερών η πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κύλησε σε χαμηλούς τόνους, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα των “προεδρικών”, αλλά και οι 7 “διαφωνούντες” που μετέχουν στο ανώτατο όργανο και είχαν υπογράψει το κείμενο των “87” αποφάσισαν να μη ρίξουν κι άλλο νερό στο μύλο της εσωστρέφειας. Ωστόσο το νέο δεδομένο είναι ότι πλέον καταγράφηκε και επισήμως στα πρακτικά της συνεδρίασης ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και λειτουργεί…”εσωκομματική αντιπολίτευση” που διαφωνεί με τις επιλογές της ηγεσίας, γεγονός που σηματοδοτεί τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με ορίζοντα το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου και την εκλογή ακολούθως των οργάνων του κόμματος.


Ανδρέας Μαραθιάς


Σύμφωνα με πηγές του κόμματος η συνεδρίαση κύλησε σε κλίμα “παραγωγικής συζήτησης” και σε ήπιους τόνους και σχετικά με την καταψήφιση του κειμένου της εισήγησης από 7 μέλη της Π.Γ. και συγκεκριμένα από τους: Ολ. Γεροβασίλη, Κ. Ζαχαριάδη, Θ.Θεοχαρόπουλο, Ζ. Καρκούλια, Κ. Νοτοπούλου, Γ. Ραγκούση και Ελ. Συμεωνίδου δεν υπήρξε ψηφοφορία, αλλά μόνο προφορικές ενστάσεις ή διαφοροποιήσεις επί σημείων της εισήγησης που παρουσίασε η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου.Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν διαφωνίες όσον αφορά την εκτίμηση που καταγράφεται σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο από την πλευρά τους τα μέλη που διαφοροποιήθηκαν εκτιμούν “κακό” και “μη ικανοποιητικό” αλλά και για τον τρόπο που έγινε και ανακοινώθηκε το κλείσιμο της εφημερίδας “Αυγή” και η Ράνια Σβίγκου, τους κάλεσε να καταθέσουν τις τροπολογίες τους ως το βράδυ ως προς τα σημεία όπου διαφωνούν.

Στην δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι έγινε μια “πάρα πολύ παραγωγική και ευγενική συνεδρίαση” και επισήμανε “Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία”, στο ίδιο μήκος κύματος με την εισήγησή του όπου είχε σημειώσει “Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις κι ενότητα, είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι”. Επίσης δήλωσε ότι είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία, “να διερευνήσουμε ποιες προτάσεις νόμου μπορούμε να καταθέσουμε μαζί με άλλα κόμματα κυρίως με το ΠΑΣΟΚ” όπως είπε, θέση για την οποία καταγράφηκε ομοφωνία.Από την πλευρά των “7” πάντως υποστηρίζεται ότι πράγματι έγινε μια “πολιτισμένη συζήτηση”, αλλά με έντονη κριτική για όλα τα θέματα, και μάλιστα όχι μόνο από αυτούς, αλλά από τα περισσότερα μέλη του οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη μεταξύ άλλων τόνισε ” Και εμείς έχουμε εκλεγεί πολύ πριν, αδιαμεσολάβητα, ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και κυρίως αδιαμεσολάβητα από τον ελληνικό λαό ως βουλευτές.” και ο Κώστας Ζαχαριάδης ότι “Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα έχει πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να ανακληθεί.”. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε “Πρέπει να καταθέσουμε μια πρόταση για τη διαύγεια και για τα κόμματα. Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα για τα οικονομικά του κόμματός μας”.
Να σημειωθεί ότι τα θέματα των καταστατικών αλλαγών δεν συζητήθηκαν ωστόσο προσδιορίστηκε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την επόμενη εβδομάδα για οργανωτικά θέματα, και θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου στα τέλη Ιουλίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής πριν το Συνέδριο και στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Πάντως αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα συζητήσει και θα επεξεργαστεί τις καταστατικές αλλαγές και σε αυτήν τα στελέχη που προτάθηκε να συμμετάσχουν χωρίς διαφωνίες είναι οι: Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Τάκης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Μαντζουράνης Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λίλα Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θοδωρής Γκοτσοπουλος, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη.

Από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, οποίος νοσηλεύεται μετά από ελαφρύ έμφραγμα και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος παραιτήθηκε από τα κομματικά όργανα, ενώ πριν από την έναρξη της Πολιτικής Γραμματείας, οι εργαζόμενοι της “Αυγής” προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του κόμματος, ενώ είχαν και συνομιλία με τον Στέφανο Κασσελάκη. “Δεν ήρθες ποτέ να μας δεις να μιλήσουμε», του είπαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, με τον πρόεδρο να απαντά “Mea culpa”.

Στη εισήγηση του προέδρου για σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Οι μόνοι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κρατική χρηματοδότηση, καθώς και οι συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του. Μετά από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, σε εθνικό και εσωκομματικό επίπεδο, και με μια κρατική χρηματοδότηση μειωμένη στο ήμισυ λόγω των ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους.


Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της «Αυγής», σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Αυγής που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο.

Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών μέσων είναι γνωστά από καιρό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Η κρίση που περνά η, έντυπη ιδίως, ενημέρωση είναι παγκόσμια, και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην εποχή μας, αλλά και στα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η ΑΥΓΗ είναι πολύτιμη για την ιστορία της αριστεράς και του λαού μας. Γι’αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα σχέδιο το οποίο, για να επιτύχει τους στόχους του, θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές.”

Και όσον αφορά γενικότερα την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν. Οι επιθέσεις της ΝΔ, των φιλικών της μέσων, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, των υπόλοιπων κομμάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσαν στο κενό. Η εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα αφετηρία. Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της ΝΔ, παρότι συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν, θέτοντας την ατζέντα σε πολλές περιπτώσεις.

Μια σειρά από επιμέρους, ποιοτικά στοιχεία, αποτελούν τη βάση μιας αισιόδοξης προοπτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε πρώτος στις ηλικίες 17-34, στους φοιτητές, τους άνεργους, ενώ αύξησε τα ποσοστά του στις λαϊκές περιοχές των αστικών κέντρων, μειώνοντας σημαντικά και τη διαφορά με τη ΝΔ.

Η πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου με προκριματικές εκλογές για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος ανέδειξε ένα ψηφοδέλτιο που συνδύασε τη γνώση και την εμπειρία, με την ανανέωση.

Η ισχυρή εκλογική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους αναδεικνύει την ισχυρή του θέση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα τα μειωμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η κατάταξή του στην 3η θέση σε εκλογικές περιφέρειες ιδίως εκεί που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των πολιτικών και λειτουργικών αδυναμιών που είχαν επίπτωση στο αποτέλεσμα.

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα, δημιουργεί πολλαπλές ευθύνες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έδωσαν εντολή για δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη βουλή, ενάντια στις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, έδωσαν το μήνυμα για μια νέα αφετηρία, με συλλογική λειτουργία, και ένα συνολικό, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Σε αυτή τη νέα αφετηρία, πρώτιστος στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος. Με σκληρή δουλειά, όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, στα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις, στους συνδικαλιστικούς φορείς, στην Αυτοδιοίκηση, στους συλλόγους. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη νέων στελεχών από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας.

Ειδικά στην περιφέρεια, εκεί όπου, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έλαβε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τα αστικά κέντρα, χρειάζεται να υπάρξει επεξεργασμένη στρατηγική πολιτικών πρωτοβουλιών και παρουσίας, καθώς και ορισμός κεντρικών στελεχών, ιδίως σε περιφέρειες όπου δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

Ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων.

Ένα συνέδριο βασισμένο στη συλλογικότητα, τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, την κοινή έγνοια για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη των δυνάμεών μας, και όχι σε άλλη μια περίοδο εσωστρέφειας.

Ο στόχος ισχυροποίησης και ανασυγκρότησης του κόμματός μας, όπως τον συναποφασίσαμε με τη διακήρυξή μας το 2019 και τον επαναβεβαιώσαμε στο συνέδριο του 2022, παραμένει σε ισχύ. Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και, ειδικά, στους ανθρώπους που έρχονται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια με ιδέες και όρεξη για δουλειά, προχωρούμε τον μετασχηματισμό και βελτιώνουμε τις λειτουργίες μας, με αυτοκριτική.

Οικοδομούμε το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, σύγχρονο, διάφανο, ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα. Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με αξίες και πολιτικές που συσπειρώνουν τον κόσμο από τη σύγχρονη αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Ένα κόμμα με δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες, με παρουσία και οργανωτικό ιστό σε όλη την Ελλάδα, με περιφερειακή οργάνωση και ψηφιακές λειτουργίες, με αξιοποίηση όλων των στελεχών του. Ένα κόμμα με ξεκάθαρο και σύγχρονο κυβερνητικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο κάθε πολίτης, από όποια περιφέρεια και αν είναι ή σε όποιο κλάδο και αν απασχολείται/δραστηριοποιείται, θα βλέπει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ονείρων του και τη βελτίωση της ζωής του. Ένα κόμμα που θα έχει αξιοπιστία κυβερνησιμότητας. Ένα κόμμα που επιμένει στον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά έχει υπηρετήσει την ανάγκη διαλόγου, συγκλίσεων και συνεργασιών, αφενός με τη συγκρότηση και την εξέλιξή του, αφετέρου και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στην ψήφιση της απλής αναλογικής, που όμως βρήκε την αντίθεση των άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Με πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, με προτάσεις νόμου και συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Κυρίως, όμως, μέσα στην κοινωνία. Στους μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα. Πρόκειται για μια κατεξοχήν πολιτική διαδικασία, στη βάση προγραμματικών θέσεων και κοινωνικών αναφορών, ανοιχτά, με διαφάνεια και συμμετοχή της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης.

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία.

Ο συστηματικός διάλογος και η πολυεπίπεδη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών αποτελεί βάση αυτής της προσπάθειας. Θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και επιμονή ώστε αυτή να τελεσφορήσει. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων εντός κοινοβουλίου για την παραγωγή προτάσεων νόμου αλλά και τον έλεγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στα Συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες, στους συλλόγους, κ.ά., ώστε να καταρτιστούν νικηφόρα ψηφοδέλτια που θα διεκδικήσουν και θα πετύχουν τη νίκη, στις αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες, σε δήμους και περιφέρειες, σε φορείς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης.

Πορευόμαστε συντεταγμένα και στη βάση του αιτήματος της προοδευτικής βάσης. Η αυτοτέλεια του κόμματος μας είναι δεδομένη. Τα σενάρια ρευστοποιήσεις δε μας αφορούν.

Οι συνεργασίες χτίζονται με θεμέλιο το κοινό πρόγραμμα, με ενεργοποίηση της βάσης, αλλά όχι με απενεργοποίηση των Κομμάτων. Οι συνεργασίες χτίζονται από συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις, με την κύρια πρόσκλησή μας να αφορά το ΠΑΣΟΚ, και με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η σφραγίδα της βάσης σε κάθε πρωτοβουλία και απόφαση θα είναι καθοριστική για το μέλλον και την πορεία του προοδευτικού χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φυσικά, δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα. Οφείλει να ασκεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Κεντρική θέση σε αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, κατέχει η θεσμική ανάγκη διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων. Για αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητά τα πολιτικά πρόσωπα να αναρτούν όχι μόνο τις δανειακές τους οφειλές, αλλά και τα αποδεικτικά έγγραφα για τις διευκολύνσεις, τις ρυθμίσεις, τις διαγραφές, τις δόσεις του δανείου τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται ακόμα και να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Αυτό, δεν προκαλεί κάποια έκπληξη, αφού το κόμμα της ΝΔ τη στιγμή που χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, έκανε την πιο πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία, στις ευρωεκλογές.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων. Είναι το κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, χωρίς “μαύρα χρήματα” και “κρυφούς χορηγούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου