Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024

Οργασμός εργασιών εν μέσω θέρους - Τρέχουν για να παρουσιάσουν έργο το φθινόπωρο Σε εκκρεμότητα πολλά έργα στην Υγεία.






 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού βρίσκει την Υγεία σε αναβρασμό και επικείμενες αλλαγές τόσο επειδή δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εξετάσεις για τους νέους διοικητές των ΥΠΕ και τους διοικητές νοσοκομείων, όσο και επειδή εκκρεμούν και …καθυστερούν πολλά έργα στην Υγεία.

Καταρχάς είχαμε χθες απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ για ένα θέμα που είχε κάνει αίσθηση και αφορά τα σκιαγραφικά… Τελικά, χωρίς συμμετοχή για τον ασθενή θα χορηγούνται οι συνταγές και τα σκιαγραφικά σκευάσματα σε όσους πολίτες πρόκειται να υποβληθούν σε αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης αλλαγής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών αποκλειστικά από ακτινοδιαγνώστες.


Εξάλλου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση δίνεται νέα παράταση στην εφαρμογή των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση φορέων παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους. Πλέον, οι προϋποθέσεις θα εφαρμοστούν την 1η Ιουλίου του 2025 και μέχρι τότε, έχει ο Θεός…

Το θέμα αφορά υπουργική απόφαση που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 και παραμένει ανεφάρμοστη. Σκοπός της ήταν να καθοριστούν οι προϋποθέσεις απόδοσης ημερήσιου τροφείου για άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες κλειστής κοινωνικής φροντίδας από νομικά πρόσωπα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, και με πιστώσεις που μεταβιβάζονται σε αυτόν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.





Στην ψυχική υγεία, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία IKNOWHEALT AE, που έχει φτιάξει τον Χάρτη Ψυχικής Υγείας, αναλαμβάνει και τη μεταφορά και εγκατάσταση του συστήματος χάρτη ψυχικής υγείας σε τεχνολογία διαδικτυακού νέφους (H-Cloud). Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος Cloud για την υποδοχή και εγκατάσταση του συστήματος του ήδη υπάρχοντος Ψηφιακού Χάρτη. Παράλληλα θα εξαχθεί το σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιεί ο υπάρχον Ψηφιακός Χάρτης, ώστε να εισαχθούν στο νέο εγκατεστημένο σύστημα. Μετά τη ολοκλήρωση της μεταφοράς του συστήματος στη νέα υποδομή θα πραγματοποιηθούν δοκιμές λειτουργίας και απόδοσης ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση του παραγωγικού περιβάλλοντος στο H-Cloud.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έκανε γνωστό μιλώντας σε συνέδριο ότι «ετοιμάζεται να κατατεθεί πιθανότατα από Σεπτέμβριο νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση του προσωπικού γιατρού, η οποία θα προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ως προσωπικό τους γιατρό και ιδιώτη, αφού βέβαια η Πολιτεία θα τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να βρουν γιατρό από το δημόσιο σύστημα». Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μετατίθεται η ισχύς των αντικινήτρων για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, από τον Ιούλιο του 2024, για το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι τώρα σε προσωπικό γιατρό έχουν εγγραφεί 5.022.691 πολίτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες για εγγραφή 1.560.227 θέσεις. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών που συμμετέχουν είναι 3.528, εκ των οποίων 2.213 είναι προσωπικοί γιατροί ΠΦΥ και οι 1.315 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο βάσει του αρχικού σχεδιασμού, για να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός, χρειάζονται 5000 γιατροί.

Τέλος, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους φέρεται να έβαλε την τελική υπογραφή και να απέστειλε για να γίνει ΦΕΚ η απόφαση που εξειδικεύει το θεσμό της εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα. Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί και από ποιους… Δηλαδή ποιος γιατρός του ΕΣΥ μπορεί να κάνει κανονικά το ωράριο στο νοσοκομείο, τις εβδομαδιαίες εφημερίες του και να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου