Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024

Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση: Η κερδοσκοπία των καρτέλ και η φορολογική απληστία Οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις τιμές εδώ και δυόμιση χρόνια, παράδειγμα του «πληθωρισμού της απληστίας».



EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Ο «πληθωρισμός της απληστίας» είναι ακόμη ένας όρος που αντιπροσωπεύει, πρωτίστως, τα οικονομικά της χώρας μας.

Με τη διαφορά ότι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τα «ολιγοπώλια» που διαμορφώνον αυθαίρετα, εν πολλοίς, τα τιμές, αλλά και το ίδιο το κράτος. Γιατί ένα σημαντικό μέρος της ακρίβειας, πέραν της αισχροκέρδειας, οφείλεται και στην φορολογική απληστία…


Κλασικό παράδειγμα οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις τιμές εδώ και δυόμιση χρόνια.

Με την έκρηξη των τιμών λόγω κρίσης παραγωγής και τροφοδοσίας της αγοράς (αποτέλεσμα και της πανδημίας) και την ενεργειακή κρίση, τα έσοδα από τον (υψηλό) ΦΠΑ του 24% στην πατρίδα μας, άρχισαν να υπερ-αποδίδουν.





Είναι διαφορετικός ο συνολικός (έμμεσος) φόρος για ένα αγαθό αξίας 100 ευρώ (24 ευρώ φορολογικά έσοδα εν προκειμένω) και άλλες οι εισπράξεις για το ίδιο αγαθό όταν έχει αξία 150 ευρώ (36 ευρώ στο παράδειγμά μας).

Κατ' αυτόν τον τρόπο το ίδιο το κράτος, με τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, επιβαρύνει τις τελικές τιμές, «πουσάρει» την ακρίβεια στην αγορά, προκειμένου να έχει έσοδα.


Άλλη μια παρενέργεια λόγω του βάρους που δίνει μια νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση στα έσοδα από την έμμεση φορολογία, αντί για την φορολόγηση του εισοδήματος κάθε οικογένειας και επιχείρησης με μια προοδευτική φορολογική κλίμακα. Μια παρενέργεια στην αγορά και την οικονομία (πληθωρισμός), πέραν της μονομερούς μεταφοράς των φορολογικών βαρών στους οικονομικά αδύνατους.
Ειδικός φόρος και καφές

Πέραν όμως των υψηλών ποσοστών ΦΠΑ, ορισμένα βασικά προϊόντα και αγαθά επιβαρύνονται με ειδικό φόρο. Για παράδειγμα τα καύσιμα ή ο καφές.

Μάλιστα, οι δύο έμμεσοι φόροι αλληλεπιδρούν με την ακόλουθη σειρά: Πρώτα μπαίνει ο ειδικός φόρος και μετά επιβάλλεται ο ΦΠΑ. Δηλαδή, ο καταναλωτής πληρώσει φόρο (ΦΠΑ) πάνω στον φόρο (ειδικό φόρο).

Και εν τέλει, οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα περνούν σε όλα τα προϊόντα, κυρίως λόγω το εκτεταμένου δικτύου οδικών μεταφορών (και μη λειτουργίας του τρένου στην Ελλάδα).


Άλλο επιπλέον ένα αρνητικό παράδειγμα είναι ο καφές.

Το 2017 επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης που ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (άψητο) καφέ, 3 ευρώ στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαίο.

Έκτοτε οι… μερακλήδες καταναλωτές έχουν πληρώσει 1 δισ. ευρώ, πέραν του αυξημένου (πάνω στον ειδικό φόρο) ΦΠΑ.

Κα προσοχή! Όχι στον σερβιριζόμενο καφέ, ή τον καφέ που παίρνει κανείς το δρόμο για τη δουλειά ή το Πανεπιστήμιο. Ο ειδικός φόρος επιβαρύνει και τον καφέ που πίνουμε στο σπίτι μας!


Η κυβερνητική ρητορική λέει ότι και να μειωθεί, ποσοστιαία, ο ΦΠΑ, αυτή η μείωση δεν θα περάσει στην αγορά. Μας λέει δηλαδή η οικονομικά φιλελεύθερη(;) κυβέρνηση ότι: Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας ανταγωνισμός (πολύ σκληρό να το παραδεχτεί μια φιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία, ακριβώς, ομνύει στον… ανταγωνισμό).

Θα αναρωτηθεί κανείς τότε, γιατί η ίδια κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στον καφέ (πακέτο και σερβιρισμένο), εδώ και δύο χρόνια. Και γιατί επανέφερε τον ΦΠΑ στον σερβιρισμένο καφέ στο 24% από προχθές 1η Ιουλίου. Διατηρώντας ωστόσο στο 13% τον ΦΠΑ στον καφέ πακέτο…

Ή γιατί διατηρεί στο 6% τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, ενώ τα ζωικά προϊόντα (κρέας, πουλερικά, γάλα, τυρί κ.α.) έχουν 13% ΦΠΑ.


Εδώ η απαντήσει είναι η εξαπάτηση των παραγωγών: Ο κτηνοτρόφος νομίζει ότι έχει φθηνύνει το σιτηρέσιο για τα ζώα του (ΦΠΑ 6%), αλλά όταν πωλεί τα προϊόντα, εισπράττει 13%. Κατά συνέπεια, επιστρέφει στη εφορία το επιπλέον 7% του ΦΠΑ.

Άρα, μηδενικό όφελος τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για τον κτηνοτρόφο…

Την ίδια τακτική εξαπάτησης τηρεί και με τα άλλα βασικά αγαθά: Υποστηρίζει ότι δεν περνάνε οι μειώσεις στη αγορά, όταν η ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν τον νόμο και τις ρυθμίσεις περί ανταγωνισμού. Και δεν μειώνει η κυβέρνηση τους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να έχει αυξημένα έσοδα.

Γιατί τα έσοδα από την έμμεση (άδικη ως κεφαλική) φορολογία στηρίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.


Και σε αυτό το σημείο είχε δίκιο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν είπε (στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο) ότι ο ίδιος (2012-14) μείωσε τους συντελεστές ΦΠΑ και αυτό είχε αποτέλεσμα στις τιμές καταναλωτή…

Ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ελέγχει τον σημερινό πρόεδρο και πρωθυπουργό της ίδιας παράταξης για φορολογική απληστία. Και τα (ανέλεγκτα από την κυβέρνηση) καρτέλ για κερδοσκοπική απληστία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου