Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024

Πολιτικό... μασάζ από τον Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες - «Μπορώ να κυβερνήσω» Συνάντηση με τους Κυβερνήτες από το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να τους καθησυχάσει μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ





AP Photo

 

 


Μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί Δημοκρατικοί πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι «ειλικρινής» με την κατάσταση της υγείας του και να αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρία πριν να είναι αργά - αν δεν είναι ήδη.

Για πρώτη φορά χθες 2/7, ένας βουλευτής, ο Τεξανός Λόιντ Ντόγκετ, κάλεσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την επίδοσή του στην τηλεμαχία με τον Τραμπ και πρόκειται για πρώτη φορά που Δημοκρατικός βουλευτής προέτρεψε δημόσια τον πρόεδρο να παραιτηθεί.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Τετάρτη 3/7 ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς Κυβερνήτες προκειμένου να τους καθησυχάσει αναφορικά με την ικανότητά του να ηγηθεί της κούρσας για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Συμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου από το Δημοκρατικό κόμμα, έως τώρα υπάρχουν τουλάχιστον 25 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ετοιμάζονται να καλέσουν τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.





Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους τρεις Δημοκρατικούς επιθυμούν ο Μπάιντεν να διακόψει την εκστρατεία επανεκλογής του μετά τη χαμηλή του απόδοση στο ντιμπέιτ.

Την ίδια στιγμή και προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, η ομάδα εκστρατείας του προέδρου ανέφερε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει 38 εκατομμύρια δολάρια.
Η αμφισβήτηση από τον Ντόγκετ

Καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος συνέχισαν να προσφέρουν δημόσια υποστήριξη στον Μπάιντεν ακόμη και εν μέσω πυρετωδών παρασκηνιακών ανησυχιών, ο Τεξανός βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ εκδήλωσε ανοιχτά τις δικές του αμφιβολίες, λέγοντας ότι ήλπιζε ότι το ντιμπέιτ «θα έδινε κάποια ώθηση» στις στάσιμες δημοσκοπήσεις του προέδρου στη μάχη σε πολιτείες - «κλειδιά».


«Αντί όμως να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος απέτυχε να υπερασπιστεί πολλά από τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας και να αποκαλύψει τα ψέματα του Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προέτρεψε τον Μπάιντεν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λίντον Τζόνσον, και να ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχτεί την υποψηφιότητα του κόμματος ως υποψήφιος, στο συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

«Εκπροσωπώ την καρδιά μιας περιφέρειας του Κογκρέσου που κάποτε εκπροσωπούνταν από τον Λίντον Τζόνσον. Κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, πήρε την οδυνηρή απόφαση να αποσυρθεί», είπε ο Ντόγκετ. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να κάνει το ίδιο».


Ο Λίντον Τζόνσον αποχώρησε από την εκλογική κούρσα του 1968 εν μέσω μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων για τον πόλεμο του Βιετνάμ και εσωτερικών αμφισβητήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμπερτ Κένεντι, του οποίου ο γιος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές του 2024, ο οποίος ίσως και να κόψει ψήφους από τον Τζο Μπάιντεν.

Μένει να φανεί αν η δημόσια στάση του Ντόγκετ θα ενθαρρύνει κι άλλους να αμφισβητήσουν την επάρκεια του Αμερικανού προέδρου.

Μια νέα δημοσκόπηση στο Νιου Χάμσαϊρ - μια πολιτεία που κέρδισε ο Μπάιντεν με 10 μονάδες το 2020 - τον φέρνει τώρα δύο μονάδες πίσω από τον Τραμπ μετά τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

Πάντως, η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να χαρακτηρίσει τα όλα όσα λέγονται μετά το ντιμπέιτ ως μεμονωμένη συζήτηση και υποσχέθηκε μια σκληρή αντιπολίτευση, ωστόσο όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει γενικά μουρμούρα και δυσαρέσκεια στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ άλλων και από Κυβερνήτες που παραπονούνται ότι ο πρόεδρος δεν έχει επικοινωνήσει προσωπικά μαζί τους.


Ανάμεσα στους ανθρώπους όμως που στηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου