Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024

Οι χώρες της Ε.Ε. δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο - Η θέση της Ελλάδας Έρευνα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων δείχνει του Ευρωπαίους ως πιο δύσπιστους για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία





 

 


Ενώ η πλειονότητα των Ουκρανών πιστεύει ότι το Κίεβο θα επικρατήσει στον πόλεμο του με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, οι Ευρωπαίοι είναι πιο δύσπιστοι, δείχνει μια νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη χαρτογραφεί την στάση που έχουν 14 χώρες της Ε.Ε. απέναντι στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας.


Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι τείνουν να πιστεύουν ότι η Ουκρανία δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, με περίπου το 1/3 έως τους μισούς να πιστεύουν πως ο πόλεμος θα τελειώσει κατόπιν διαπραγματεύσεων. Στην Ελλάδα μάλιστα το 31% θεωρεί ως πιθανή τη νίκη της Ρωσίας.

Από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία επικρατεί η άποψη οτι θα νικήσει η Ουκρανία (38%).


Αντίθετα, η πλειονότητα των Ουκρανών (58%) είναι βέβαιοι ότι τα στρατεύματά τους μπορούν να κερδίσουν και ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των διεθνών συμμάχων τους. Μόνο το 1% των Ουκρανών πιστεύει ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, ενώ το 30% θεωρεί την έκβαση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Δεν επιθυμούν αύξηση των αμυντικών δαπανών

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της άμυνας της Ουκρανίας αλλά και την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Τα κράτη μέλη της Συμμαχίας «είναι απίθανο να βρουν εσωτερική υποστήριξη για την ανάπτυξη στρατευμάτων» μεταξύ τους , αποκάλυψαν τα ευρήματα.


Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότερες χώρες είναι αντίθετες στην αύξηση των συνεισφορών τους — με εξαίρεση την Πολωνία (όπου το 53% υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών), την Εσθονία (45%), τη Σουηδία (41%) και τη Γερμανία (40%).

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή στον πόλεμο με άλλους τρόπους — όπως η παροχή τεχνικής βοήθειας και η αύξηση της προσφοράς όπλων και πυρομαχικών.

Μόνο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία η πλειοψηφία του πληθυσμού - 63%, 54% και 53% αντίστοιχα - πιστεύει ότι η αύξηση της προμήθειας πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία είναι «κακή ιδέα».
Ένταξη Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι είναι επίσης διχασμένοι σχετικά με τα οφέλη από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Οι πιο υποστηρικτικές χώρες είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ οι πιο δύσπιστες είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Γαλλία.


Μεταξύ των Ουκρανών, σχεδόν τα δύο τρίτα (64 %) πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι τόσο κρίσιμη όσο και η ένταξη στο ΝΑΤΟ για το μέλλον της χώρας τους.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο μπλοκ τον Φεβρουάριο του 2022 και έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, στις 25 Ιουνίου, η ΕΕ ξεκίνησε επίσημες ενταξιακές συνομιλίες τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Μολδαβία.Oλόκληρη η έρευνα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου