Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024

Κουίζ για δυνατούς λύτες: Ποιος θα είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος στις Βρυξέλλες Ανεβασμένες οι μετοχές Τζιτζικώστα. Οι πιθανότητες Σχοινά, Σκυλακάκη και το πρόσωπο - έκπληξη.







 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Ερμητικά... κλειστά κρατάει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τα χαρτιά του σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα και φυσικά με το πρόσωπο που θα στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες την επόμενη πενταετία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα αναλάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, δείχνουν προς την κατεύθυνση τριών χαρτοφυλακίων: Της αγροτικής πολιτικής, της ανταγωνιστικότητας και της διεύρυνσης, παρότι προ καιρού είχε ακουστεί εντόνως ότι η Αθήνα υπό συνθήκες μπορεί και να διεκδικούσε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, κάτι που ωστόσο, δεν φαίνεται και εξαιρετικά πιθανό.


Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ένα σενάριο που δεν θα πρέπει να αποκλείεται -χωρίς πάντως να είναι από τα επικρατέστερα- είναι αυτό της ανανέωσης της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος έχει γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και καλές σχέσεις με κεντρικούς «παίκτες» στην ΕΕ, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν τον ανασχηματισμό, κυκλοφορούσαν σενάρια που έφεραν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να βολιδοσκοπεί την πιθανότητα να στείλει στην Ε.Ε. έναν από τους κορυφαίους υπουργούς, όπως ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, στην περίπτωση που η Αθήνα έπαιρνε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας ή τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλλακάκη, στην περίπτωση που έπαιρνε το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.


Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι η χώρα μας δεν θα πετύχει να εξασφαλίσει κάποιο από τα δύο παραπάνω, εξαιρετικά κρίσιμα χαρτοφυλάκια, αλλά αντιθέτως, έχει πολλές πιθανότητες να πάρει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, Πρόκειται για ένα κρίσιμο -και για τη χώρα μας- χαρτοφυλάκιο, διότι κοινό αίτημα των ευρωπαίων αγροτών είναι οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική, και ένας Έλληνας στο ευρωπαϊκό «τιμόνι» εκτιμάται ότι θα ήταν στα συν της χώρας. Αν τελικώς, η Αθήνα εξασφαλίσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, τότε «φαβορί» για το πόστο εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, μία από τις δυσκολότερες -όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές- περιφέρειες της χώρας για τη ΝΔ.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, βεβαίως, ακούγεται εντόνως και το όνομα του κ. Θαν. Μπακόλα, όπως και το σενάριο για πρόσωπο «έκπληξη», ενώ στο σενάριο που θέλει τη χώρα να εξασφαλίζει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, ακούγεται εντόνως το όνομα της νυν υπουργού Εργασίας κ. Νίκης Κεραμέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου