Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2024

Σε τεντωμένο σχοινί περπατά ο ΣΥΡΙΖΑ - Κλυδωνισμοί στον δρόμο για το Συνέδριο Το πώς θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφαία κομματική του διαδικασία μένει να αποδειχθεί.






Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Σε τεντωμένο σχοινί, εν μέσω θέρους, δείχνει να περπατά ο ΣΥΡΙΖΑ με το «δύσκολο» των σχέσεων εντός της Κουμουνδούρου να μπαίνει σε δοκιμασία για ακόμη μια φορά. Η «έκρηξη» Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) δείχνει πως μόνο ανέφελος δεν θα είναι ο δρόμος προς το συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Φθινόπωρο. Το πώς θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφαία κομματική του διαδικασία μένει να αποδειχθεί.

Για την ώρα οι κλυδωνισμοί που κατέγραψε χθες η Κουμουνδούρου και αρκούντως σοβαροί είναι και ιδιαίτερα ενδεικτικοί για το κλίμα που επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, σημειώνεται, πως αύριο Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκαλέσει σε συνεδρίαση την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας η συνεδρίαση της ΚΟΕΣ «τινάχτηκε στον αέρα» καθώς μια σειρά από ζητήματα και προβληματισμούς που τέθηκαν από κορυφαία στελέχη του κόμματος προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έδειξε την «πόρτα της εξόδου» λέγοντας πως «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος, είπα, τέλος».


Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, Σωκράτης Φάμελλος και Όλγα Γεροβασίλη, τέθηκε ο προβληματισμός πως δεν συνηθίζεται στις διαδικασίες ενός κόμματος να ορίζονται στις ίδιες ημερομηνίες διαδικασίες άλλου κόμματος, όπως έχει συμβεί με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί το Σαββατοκύριακο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Από άλλα στελέχη τέθηκαν προβληματισμοί για το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το συνέδριο χωρίς να υπάρχει εισήγηση για τις αλλαγές, ενώ επισημάνθηκε πως αρχίζει μια δημόσια διαβούλευση χωρίς να υπάρχει πλαίσιο συζήτησης. Ο Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έθεσε το θέμα γνωστοποίησης εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη της εισήγησης του σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν σε οργανωτικό επίπεδο. Παράλληλα, σημειώθηκε κατά την συνεδρίαση το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του προσυνεδριακού διαλόγου για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως είναι οι καταστατικές αλλαγές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρενέβη στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείτο διαδικτυακά, και σε έντονο τόνο διεμήνυσε πως «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος, είπα, τέλος», στηρίζοντας την άποψη του στο γεγονός πως την απόφαση για την διεξαγωγή του Συνεδρίου στις συγκεκριμένες ημερομηνίες έχει λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πριν από λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, η σφοδρότητα της τοποθέτησης του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Νίκος Παππάς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει προκειμένου να συνεχιστεί η συνεδρίαση, γεγονός που δεν συνέβη και οδήγησε στην αποχώρηση από την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ των Ραγκούση, Γεροβασίλη, Φλαμπουράρη, Ζαχαριάδη, Καρκούλια και Νοτοπούλου.





Αργότερα, πάντως, μπροστά στη φουρτούνα που είχε σηκωθεί για ακόμη μια φορά, επιχειρήθηκε από την πλευρά της ηγεσίας να πέσουν οι τόνοι. Σε ανάρτηση του στο Χ ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως «Μια χαρά είμαστε με την Όλγα. Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας για να ανταποκριθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι δέσμιο κανενός συμφέροντος».

Από την Κουμουνδούρου ανέφεραν πως «όλοι πρέπει να σεβόμαστε και να υλοποιούμε τις αποφάσεις των οργάνων, άρα και της Κεντρικής Επιτροπής που αποφάσισε ότι το συνέδριο θα γίνει 4-6 Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται ούτε συναρτά τις κομματικές του διαδικασίες σε σχέση με άλλα κόμματα», ενώ σημείωναν πως μετά την διακοπή της γραμματείας της ΚΟΕΣ ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με μέλη της και με την Όλγα Γεροβασίλη και με την Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλα στελέχη». Σε αυτό το πλαίσιο η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή.
Συνάντηση Κασσελάκη - Στουρνάρα

Καθώς η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται για την κύρωση της συμφωνίας για Παγκρήτια και Attica Bank ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται να εκθέσει τις απόψεις του για το deal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου