Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: Καταφύγιο στη θεωρία των «ρυπαρών δικτύων» αναζητά ξανά η κυβέρνηση για το νέο «αόρατο» σύστημα παρακολουθήσεων Αντιλιάν Κοτζάι

 



Στην επαναφορά της θεωρίας των «ρυπαρών δικτύων» προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο προμήθειας νέου συστήματος παρακολουθήσεων με απόρρητα κονδύλια.

 


Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Documentonews σχετικά με το δημοσίευμα του in.gr, όπου γίνεται λόγος για το σχέδιο αγοράς ενός νέου κατασκοπευτικού λογισμικού, που μάλιστα είναι πιο σύγχρονο από τα γνωστά πλέον Pegasus και Predator, καθώς δεν θα χρειάζεται η αποστολή μηνύματος για την παγίδευση του στόχου, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «τα δημοσιεύματα αυτά παραποιούν την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αγοράς λογισμικού. Υπάρχει βασικά ένα σχέδιο διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος που θα διέπει συνολικά το καθεστώς τέτοιων περιπτώσεων. Ουσιαστικά δηλαδή μία διαδικασία διαμόρφωσης σχεδίου το οποίο δεν έχει διαρρεύσει σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση. Δεν είναι καν δηλαδή κάτι περισσότερο προχωρημένο. Όλη αυτή η διαρροή δεν ξέρουμε από πού έγινε. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο παραπάνω σχόλιο και δεν είναι μόνο ότι έγινε κάποια διαρροή, έγινε και αλλοιωμένη διαρροή και δημιουργήθηκαν εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με του in.gr η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα με θέμα τον καθορισμό προϋποθέσεων σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης (τύπου Pegasus, Predator κλπ) από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (όπως είναι η επίσημη ονομασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για ενεργοποίηση της πρόβλεψης το άρθρου 13 του νόμου 5002/2022, με τον οποίο η κυβέρνηση διακήρυξε την απαγόρευση της διακίνησης τέτοιων λογισμικών αλλά μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τις κρατικές αρχές: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, καθώς και επιπρόσθετοι όροι της χρήσης τους».

Όλα αυτά γίνονται παρά την διεθνή κατακραυγή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις αποκαλύψεις του προηγούμενου διαστήματος, που έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.


Δείτε την απάντηση από το 18 και 29 μέχρι 19 και 46

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου