Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024

Σκάνδαλο Dior και Armani στην Ιταλία – Τσάντες που πωλούνται για 2600 ευρώ φτιάχνονται με 53 ευρώ από Κινέζους μετανάστες



Οι καταναλωτές πληρώνουν τεράστια ποσά για τα προϊόντα των διάσημων εμπορικών σημάτων, για τα πολυτελή υλικά, την ποιοτική κατασκευή, τα ζηλευτά λογότυπα και το μοντέρνο ντιζάιν. Όμως η λάμψη δεν είναι χρυσός για τους καταναλωτές αλλά για τους μετόχους των οίκων μόδας που έχουν ένα ασύλληπτο ποσοστό κέρδους.

Μετά από επιδρομή της ιταλικής αστυνομίας σε μερικούς από τους προμηθευτές της μάρκας Dior, που κατασκευάζουν τσάντες πολυτελείας στο Μιλάνο, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι ο Dior πλήρωνε 53 ευρώ για να παράγει τσάντες που πωλούνται για 2.600 ευρώ στη λιανική.


Κατασκευαστές ειδών πολυτελείας με εμβληματικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Dior και Armani, παραγγέλνουν τα προϊόντα τους από εργολάβους που πληρώνουν εργαζομένους μόλις 2 δολάρια την ώρα για να κατασκευάζουν τσάντες που στη συνέχεια πουλούν για χιλιάδες δολάρια η μία, αποκάλυψαν οι ιταλικές αρχές.

Ο Armani, ο οίκος μόδας με έδρα το Μιλάνο, πλήρωσε 250 ευρώ σε έναν προμηθευτή για να φτιάξει τσάντες που στη συνέχεια πωλούνταν στη λιανική αγορά για 1.800 ευρώ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι ιταλικές αρχές έλαβαν τα στοιχεία αφού η αστυνομία διεξήγαγε μια σειρά επιδρομών σε εργαστήρια και αυτοσχέδια εργοστάσια που απασχολούσαν παράνομους μετανάστες, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι εισαγγελείς στο Μιλάνο κατηγόρησαν τις εταιρείες ότι προσέλαβαν υπεργολάβους που απασχολούν Κινέζους μετανάστες και άλλους ξένους εργάτες που αμείβονται από 2 έως 3 δολάρια την ώρα.


Οι εργάτες κοιμούνται συχνά στα εργαστήρια και αναγκάζονται να εργάζονται από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των αργιών και των Σαββατοκύριακων, σύμφωνα με μαρτυρίες. Μάλιστα η ιταλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από εργαστήρια και καταλύματα.



Η Armani αναθέτει σε τρίτους την παραγωγή των προϊόντων της και χρησιμοποιεί την GA Operations, μια εσωτερική εταιρεία παραγωγής. Σε απάντηση στις επιδρομές της ιταλικής αστυνομίας, ο οίκος μόδας αρνήθηκε παρανομίες της GA Operations, η οποία παράγει ρούχα, αξεσουάρ και διακόσμηση σπιτιού για τις μάρκες του Ομίλου Giorgio Armani.

Η GA Operations, δεν βρίσκεται υπό έρευνα, αλλά έχει τεθεί υπό δικαστική διοίκηση για έως και ένα χρόνο ως μέρος μιας διαδικασίας για τη διασφάλιση νόμιμων πράξεων, δήλωσε ένας συνταγματάρχης των καραμπινιέρων. Υπο δικαστική διοίκηση έχουν τεθεί επίσης θυγατρικές των Dior και Alviero Martini.


«Η εταιρεία είχε πάντα μέτρα ελέγχου και πρόληψης για να ελαχιστοποιήσει τις καταχρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού», ανέφερε η ανακοίνωση της Armani. «Η GA Operations θα συνεργαστεί με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια με τους αρμόδιους φορείς για να διευκρινίσει τη θέση της επί του θέματος».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η GA Operations προσέλαβε έναν υπεργολάβο, ο οποίος με τη σειρά του προσέλαβε μη εξουσιοδοτημένους Κινέζους υπεργολάβους που απασχολούσαν εργάτες κάτω από το τραπέζι, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονταν παράνομα στην Ιταλία.

Φέρεται ότι αγνόησαν τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και τους κανόνες που διέπουν τις ώρες εργασίας, τα διαλείμματα και τις ρεπό. Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες από την Κίνα αναγκάζονταν να εργάζονται πολλές ώρες για μόλις 2 δολάρια την ώρα. Η αστυνομία είπε ότι ήταν μέρος ενός συστήματος caporalato, της παράνομης διαμεσολάβησης και εκμετάλλευσης εργαζομένων που συνδέονται συχνότερα με τον αγροτικό τομέα.

Τέσσερις Κινέζοι ιδιοκτήτες εργοστασίων αντιμετωπίζουν ξεχωριστή ποινική έρευνα για τον ρόλο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου