Τρίτη, Ιουλίου 02, 2024

EURO 2024: Πέρασε η Πορτογαλία στα πέναλτι με ήρωα τον Ντιόγκο Κόστα - Το κλάμα του Κριστιάνο Ρονάλντο (Βίντεο) Γνωστά έχουν γίνει πλέον τα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών του EURO 2024.




AP Photo/Matthias Schrader

 
 

Τρομερό ματς έγινε το βράδυ της Δευτέρας (1/7) στη Φρανκφούρτη για τη φάση των «16» του EURO 2024, καθώς τα συναισθήματα πήγαιναν σαν roller coaster.

Ο Ντιόγκο Κόστα απέκρουσε και τα τρία πρώτα πέναλτι των Σλοβένων στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας», οι συμπαίκτες του ευστόχησαν ισάριθμες φορές και η Πορτογαλία πήρε την πρόκριση-θρίλερ για τα προημιτελικά εις βάρος της Σλοβενίας με 3-0 στην ψυχοφθόρο αυτή διαδικασία.


Το ματς στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση δεν ανέδειξε νικητή (0-0), ωστόσο στα πέναλτι ο γκολκίπερ της Πόρτο ήταν «Κέρβερος» και η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα παίξει στους «8» με αντίπαλο τη Γαλλία.
EURO 2024: Η Πορτογαλία είχε την κυριαρχία, αλλά όχι την ουσία

Η Πορτογαλία προσπάθησε να βγάλει την ποιοτική της υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε από την αρχή, είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά οι Σλοβένοι δεν μπήκαν στο ματς φοβισμένοι, κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους και μετά το πρώτο 15λεπτο άρχισαν να βγαίνουν από την άμυνά τους και προσπάθησαν να «χτυπήσουν» στην κόντρα.

Με τους Μέντες και Λεάο να προκαλούν προβλήματα στη δεξιά πτέρυγα των Σλοβένων και τον Βιτίνια να προσπαθεί από τον άξονα να «μοιράσει» το παιχνίδι, οι Ίβηρες πίεσαν από το ξεκίνημα για να σκοράρουν το συντομότερο δυνατό. Έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 13ο λεπτό, μετά τη σέντρα ακριβείας του Σίλβα από δεξιά, με τους Ρονάλντο και Φερνάντες να μην μπορούν να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα από πολύ κοντά. 

Στο 31' η κεφαλιά του Ρονάλντο δεν ανησύχησε τον Όμπλακ, ενώ στο 34' ο «κεραυνός» του Ρονάλντο με το απευθείας φάουλ, έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ένα σουτ του Σέσκο στο 44' αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή, βρήκε σε ετοιμότητα τον Ντιόγκο Κόστα, ο οποίος μπλόκαρε σταθερά. Ήταν η πρώτη... υποψία ευκαιρίας της ομάδας του Ματίαζ Κεκ στο παιχνίδι. Το ημίχρονο έκλεισε με μία μεγάλη φάση για τους Πορτογάλους: το σουτ του Παλίνια, όμως, έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα να «γλύψει» τη ρίζα της δεξιάς δοκού και να φύγει άουτ.
EURO 2024: Άντεξε στην πίεση η Σλοβενία

Με μία σημαντική στιγμή για τους Ίβηρες ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Το σουτ του εντελώς αμαρκάριστου Σίλβα στην καρδιά της περιοχής, μετά την ωραία προσπάθεια του Κανσέλο, ήταν απελπιστικά άστοχο.


Στο 55' ο Όμπλακ είπε «όχι» στο δυνατό σουτ (φάουλ) του Ρονάλντο. Κι ενώ η Πορτογαλία πίεζε με κάθε τρόπο για να σκοράρει, στο 61' ο Σέσκο έφυγε μόνος του στην αντεπίθεση, πέρασε στο σπριντ τον Πέπε, αλλά το τελείωμά του απέναντι στον Κόστα ήταν κάκιστο, στη μεγαλύτερη ευκαιρία της Σλοβενίας στο ματς.

Όσο περνούσε η ώρα, η κούραση άρχισε να φαίνεται όλο και πιο έντονα στις προσπάθειες των παικτών και των δύο ομάδων. Το 0-0 δεν άλλαξε μετά από άλλα 4 λεπτά έξτρα χρόνου, αν και στο 89' ο Ρονάλντο νικήθηκε στο τετ-α-τετ με τον Όμπλακ, όταν το σουτ του Πορτογάλου σταρ απέκρουσε σωτήρια ο κίπερ των Σλοβένων.
Η παράταση είχε δύο «μοιραίους»

Η πρώτη ομάδα που απείλησε στον επιπλέον χρόνο ήταν η Σλοβενία. Ο Βέρμπιτς προσπάθησε στο 95' να πλασάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά το σουτ που επιχείρησε βρήκε στο πόδι Πορτογάλου κι έφυγε κόρνερ.

Η φάση που σημάδεψε το ματς έγινε στο 105'. Ο Ορσάτο υπέδειξε πέναλτι στο 103' σε μπάσιμο του Ζότα και πέσιμο του επιθετικού της Λίβερπουλ στην περιοχή μετά από μαρκάρισμα του Ντρκούσιτς. Μια αυστηρή ποινή που ανέλαβε να εκτελέσει ο Ρονάλντο 2 λεπτά μετά. Ο Πορτογάλος σημάδεψε τη δεξιά γωνία, αλλά ο Όμπλακ με φοβερή επέμβαση απέκρουσε τη μπάλα η οποία βρήκε και στο δοκάρι και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.


Το κλάμα του «CR7» αμέσως μετά ήταν ενδεικτικό της απογοήτευσης που τον διακατείχε. Οι συμπαίκτες του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να τον συνεφέρουν, με τον κορυφαίο παίκτη να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του! Παρόμοια ήταν και η εικόνα της μητέρας του στις εξέδρες του γηπέδου.







Η παράταση έκλεισε με μια απίστευτη ευκαιρία έχασε στο 115΄ ο Σέσκο για να στείλει τη Σλοβενία στους «8». Ο στράικερ της Λειψίας σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ απέναντι στον Κόστα, μετά το τραγικό λάθος του Πέπε, δεν κατάφερε να νικήσει τον κίπερ της Πόρτο ο οποίος έκανε τεράστια απόκρουση με το πόδι.

Τα πέναλτιΊλιτσιτς απόκρουση Κόστα
Κριστιάνο Ρονάλντο 1-0
Μπάλκοβετς απόκρουση Κόστα
Μπρούνο Φερνάντες 2-0
Βέρμπιτς απόκρουση Κόστα
Μπερνάρντο Σίλβα 3-0

Τα highlights της αναμέτρησης:







Πορτογαλία - Σλοβενία 0-0 (3-0 πεν.)Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κόστα, Κανσέλο (117' Νέβες), Ντίας, Πέπε (117' Σεμέδο), Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια (65' Ζότα), Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (76' Κονσεϊσάο)
Σλοβενία (Ματίαζ Κεκ): Όμπλακ, Καρνίτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Μπάλκοβετς, Στογιάνοβιτς (86' Βέρμπιτς), Τσέριν, Έλσνικ (106' Ίλισιτς), Μλάκαρ (74' Γκόρενς-Στάνκοβιτς), Σέσκο, Σπόραρ (74' Τσέλαρ)
EURO 2024: Η φάση των «16»

29 ΙουνίουΕλβετία - Ιταλία 2-0 (Βερολίνο)
Γερμανία - Δανία 2-0 (Ντόρτμουντ)

30 ΙουνίουΑγγλία - Σλοβακία 2-1 παρ. (1-1 κ.δ.) (Γκελζενκίρχεν)
Ισπανία - Γεωργία 4-1 (Κολωνία)

1 Ιουλίου42 Γαλλία - Βέλγιο 1-0 (Ντίσελντορφ)
41 Πορτογαλία - Σλοβενία 3-0 πέν. (0-0 κ.δ./παρ.) (Φρανκφούρτη)

2 ΙουλίουΡουμανία - Ολλανδία 19:00 (Μόναχο)
Αυστρία - Τουρκία 22:00 (Λειψία)
EURO 2024: Οι προημιτελικοί αγώνες

5 ΙουλίουΙσπανία - Γερμανία (19:00, Στουτγκάρδη)
Πορτογαλία - Γαλλία (22:00, Αμβούργο)

6 ΙουλίουΑγγλία - Ελβετία (19:00, Ντίσελντορφ)
Ρουμανία/Ολλανδία - Αυστρία/Τουρκία (22:00, Βερολίνο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου