Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024
«Αερομαχίες» και στην Τουρκία: Πώς τα αμερικανικά F-35 «κατέρριψαν» τα Eurofighter Γιατί η Τουρκία θα πάρει F-35 και όχι Eurofighter.
AP Photo/Jon Gambrell
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ επιδίδονται σε μια ατέρμονη οπλο-υστερία συμμετέχοντας στη φρενίτιδα της κούρσας των εξοπλισμών με προφανή στόχο τον εθισμό των πολιτών καλλιεργώντας τον εθνικισμό δια των όπλων.
Από την πλύση εγκεφάλου που μεθοδικά κάνουν τα Media στους δυο λαούς έχουμε φτάσει στο ακραίο σημείο σχεδόν οι περισσότεροι Έλληνες και Τούρκοι να έχουν γίνει αεροναυπηγοί, ναυπηγοί, ηλεκτρονικοί και μηχανικοί και στις καθημερινές τους συζητήσεις να έχουν ως ψωμοτύρι τα F-16 και τα F-35, τα Rafale και τα Eurofighter, τις φρεγάτες αν είναι αόρατες και τα υποβρύχια αν... γέρνουν ή αν είναι αθόρυβα… και αναλόγως με το τι σερβίρουν οι τηλεοράσεις και τα sites παίρνουν θέση με φανατισμό υπέρ του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος ως να είναι πλασιέ με εξειδικευμένες γνώσεις. Σκέτη παράνοια!
Οι Έλληνες από το 1999 μέχρι το 2020 ούτε που ήξεραν, ούτε που μιλούσαν για F-35 & Rafale. Τα δε επιτελεία ούτε που είχαν αξιολογήσει σοβαρά τα δυο αυτά αεροσκάφη και ξαφνικά ένα πρωί που ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν έκαναν το deal για τα Rafale, τα εδώ Media πήραν το λιβανιστήρι και άρχισαν να θυμιατίζουν τα Rafale και ω του θαύματος οι Έλληνες τα υποδέχονται όπως οι κυρίες τις τσάντες Louis Vuitton και Chanel, οι κύριοι οι σύγχρονοι και οι ψαγμένοι το άρωμα Haramain Noir στο συλλεκτικό μπουκάλι και τα παιδιά στις εθνικές μας παρελάσεις να ακούνε τον Αλιάγα να υποδέχεται τα Rafale και εκείνα να αφηνιάζουν ως να βρίσκονται στην παρέλαση της Disneyland και ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά τους παραμορφωμένοι οι παιδικοί ήρωες. Παρόμοια υστερία και για τα F-35 των 3,5 δις, λες και τα σιδερικά είναι το άλφα και το ωμέγα για τη θωράκιση της χώρας.
Ακόμη χειρότερα τα όσα διαδραματίζοναι και στη γειτονική Τουρκία. Εκεί που είχαν δώσει ένα σκασμό λεφτά ως προκαταβολή για τα F-35 και η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν προστρέξει το 2002 στις ΗΠΑ και μπήκαν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, το 2019 λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων τουρκικών F-35 έγινε η κόμπλα με τους ρωσικούς S-400 και το Κογκρέσο (όχι ο Λευκός Οίκος) άρχισε τα καψώνια και τους εκβιασμούς στον Ερντογάν μπλοκάροντας την παράδοση των F-35. Από τότε ξεκινάει ένα ανελέητο παζάρι μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε η «χρυσή τομή» της διάθεσης F-16 αντί των F-35 στην Τουρκία ώστε ο μεν Ερντογάν να μην ταπεινωθεί στα μάτια του λαού του, το δε Κογκρέσο να μην υποχωρήσει ως προς το μπλόκο στα F-35 αλλά και ούτε η αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία Lockheed Martin να χάσει την Τουρκία από πελάτη της.
Έτσι λοιπόν τα τουρκικά Media που επί χρόνια πιπίλαγαν τα μυαλά των Τούρκων πολιτών ότι μετά το 2020 η Τουρκία θα έχει υπέροχη στο Αιγαίο με τα F-35, ξαφνικά έμειναν στα κρύα του λουτρού. Και δεν έφτανε μόνο αυτό αλλά η αιφνίδια έλευση των Rafale στο Αιγαίο έριξε περαιτέρω το αίσθημα υπεροχής των εξ ανατολών γειτόνων. Και όταν βρέθηκε η «λύση» των F-16 και μετά από ένα διάστημα αμηχανίας άρχισαν να εκθειάζουν τα F-16. Όπως λέει και η παροιμία: « Απ’ τ΄ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα». Ταυτοχρόνως έναντι των Rafale που προμηθεύτηκε η Ελλάδα επιχειρούν να αντιπαραθέσουν αρχικά τα ρωσικά Sukhoi και εν συνεχεία τα Eurofighter ως ευρωπαϊκά αεροσκάφη εφάμιλλα των Rafale. Αίφνης όπως οι Έλληνες έγιναν ειδήμονες των Rafale έτσι και οι Τούρκοι έγιναν παντογνώστες του Eurofighter…
Αυτό το αλλόκοτο παιχνίδι σε Τουρκία και Ελλάδα για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων σταματημό δεν έχει. Γράφουν στη μια χώρα, τα αναπαράγουν στην άλλη και έτσι συνεχίζεται το γαϊτανάκι.
Τελευταίο σίριαλ στην Τουρκία με τα Eurofighter μόλις χτες. Έπεσε πανικός στα τουρκικά media με τη δήλωση του CEO της Eurofighter Jagdplane GmbH ότι η Γερμανία μπλοκάρει τη συμφωνία πώλησης 40 έως 50 μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία λόγω των «ανησυχιών που προκάλεσαν οι δραστηριότητες ερευνών υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σημειώνεται ότι για την εξαγωγή του Α/Φ Typhoon απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 4 μελών της κοινοπραξίας (Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) ενώ για επιλεγμένα όπλα απαιτείται επιπλέον έγκριση από τις ΗΠΑ λόγω ύπαρξης υποσυστημάτων αμερικανικής προέλευσης.
Φυσικά και η παραπάνω είδηση αναπαράχθηκε με ικανοποίηση από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο γι’ άλλη μια φορά αποκρύπτεται η αλήθεια. Στην περίπτωση πώλησης Eurofighter στην Τουρκία εμπλέκονται πολύ παράγοντες που την καθιστούν αδύνατη.
Πρώτον: Το Eurofighter είναι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό αμυντικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διατεθεί σε τρίτη χώρα όπως η Τουρκία που δεν εναρμονίζεται με ευρωπαϊκό δίκαιο.
Δεύτερον: Η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν δύναται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Μέχρι και η Γερμανία εγκαταλείπει το Eurofighter για να αγοράσει αμερικανικά F-35 ώστε να είναι εναρμονισμένη στην κοινή αεροπορική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Τρίτον: Το F-35 και όχι το Eurofighter έχει επιλέξει το ΝΑΤΟ για κοινή δράση των χωρών μελών της στα σημεία που εκδηλώνεται η οποιαδήποτε κρίση.
Τέταρτον: Επί της ουσίας η ευρωπαϊκή υποτάσσεται στην Αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία και ας ξεστομίζουν μεγάλες κουβέντες οι ευρωπαίοι ηγέτες όπως πχ ο Μακρόν για ανάπτυξη της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στόχος ανέφικτος για την επόμενη εικοσαετία.
Πέμπτον: Ήδη 19 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, μαζί και η Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 και ακολουθούν προσεχώς άλλες τρεις χώρες προς ένταξη στο κλαμπ των F-35.
Επομένως το F-35 είναι μονόδρομος για όλα τις πολεμικές αεροπορίες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη συνδρομή -οικονομική, υλική και ανθρώπινου δυναμικού- στο ΝΑΤΟ. Επομένως ας μη βαυκαλίζονται τα εδώ Μέσα και ας μην πανικοβάλλονται τα τουρκικά Μέσα: Όταν το 2027 με 2027 θα αρχίσει η Ελλάδα να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 και ξεκινήσει να καταβάλει τις πρώτες δόσεις των 3,5 δις, ταυτοχρόνως εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν και οι παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία τα οποία είναι ήδη ετοιμοπαράδοτα και το Κογκρέσο τα κρατάει στο «ψυγείο».
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και τα παρασκηνιακά παιχνίδια, με κομπάρσους τους Λαούς, ακόμη περισσότερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου