Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2024

Διμέτωπος της Κάμαλα Χάρις: Η δεξιά ατζέντα Τραμπ και το μανιφέστο «Project 2025» Δημοκρατικοί και Χάρις εντείνουν την εστίαση στην ατζέντα της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης και το αμφιλεγόμενο «Project 2025».




AP Photo

 


Γράφει ο Στέλιος Θεοδώρου
 


Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, ορκίστηκε να νικήσει δύο εχθρούς: Τον Ντόναλντ Τραμπ και «την ακραία ατζέντα του Project 2025».

Το σχόλιο της Χάρις σπρώχνει το Project 2025, το συντηρητικό μανιφέστο 900 σελίδων, του οποίου ηγείται το δεξιόστροφο Ίδρυμα Heritage Foundation, ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο, καθώς οι Δημοκρατικοί το χρησιμοποιούν για να παρουσιάσουν τις μελλοντικές απειλές σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει φέτος τον Λευκό Οίκο.


Ο πρώην πρόεδρος λέει ότι η εκστρατεία του δεν συνδέεται με το Project 2025 και δεν υποστηρίζει όλες τις ιδέες του. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 100 από αυτούς που ηγούνται της προσπάθειας υπηρέτησαν στο παρελθόν στην κυβέρνησή του και πολλές από τις προτάσεις του προσεγγίζουν στενά τις πλατφόρμες του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το σχέδιο - το οποίο δέχεται επιθέσεις περισσότερο από ένα χρόνο αφότου δημοσιοποιήθηκε - προτείνει, μεταξύ άλλων, να καταργηθούν οι κανόνες για την κλιματική αλλαγή, να μειωθεί η προστασία των εργαζομένων, να αντικατασταθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με πιστούς στον Τραμπ και να διαλυθούν τα υπουργεία Παιδείας, Εμπορίου και Εσωτερικής Ασφάλειας.







Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπήρξε δραματική άνοδος της ευαισθητοποίησης και των αρνητικών απόψεων για το Project 2025 από τα τέλη Ιουνίου, όταν οι Δημοκρατικοί άρχισαν να δίνουν έμφαση στο σχέδιο ως κεντρικό άξονα της εκστρατείας τους κατά του Τραμπ.

Το αμφιλεγόμενο εγχειρίδιο, το οποίο προωθείται από τη δεξαμενή σκέψης Heritage με έδρα την Ουάσιγκτον, διαμορφώθηκε εν μέρει από εταιρικούς λομπίστες που έχουν εργαστεί για εταιρείες όπως η Meta Platforms Inc., η Dominion Energy Inc. και η Verizon Communications Inc.


Τα κεφάλαια γράφτηκαν από υποψήφιους για την ηγεσία ομοσπονδιακών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ, ορισμένοι από τους οποίους τώρα ασκούν λόμπι για λογαριασμό εταιρειών που ρυθμίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια ευρέως συντονισμένη επιχείρηση από τους πιο ακραίους της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη θεσμοθέτηση του Τραμπισμού», δήλωσε η Τζένιφερ Χορν, υπεύθυνη πολιτικής στρατηγικής και πρώην στέλεχος των Ρεπουμπλικανών του Νιου Χαμσάιρ, η οποία δεν υποστηρίζει τον Τραμπ. «Το κάνουν εν μέρει λόγω των δικών τους ακραίων πεποιθήσεων, αλλά το κάνουν επίσης επειδή πολλοί από αυτούς θα επωφεληθούν οικονομικά από αυτό».
Η σύνδεση Τραμπ με τους συντάκτες του Project 2025

Πολλοί συνεισφέροντες στο σχέδιο Project 2025 έχουν δεσμούς τόσο με τον Τραμπ όσο και με τις εταιρείες που εκπροσωπούν. Το τμήμα για τη μεταρρύθμιση του Λευκού Οίκου γράφτηκε από τον Rick Dearborn, τον άλλοτε αναπληρωτή προσωπάρχη του Τραμπ, ο οποίος τώρα εργάζεται για εταιρείες όπως η Shell Plc, η Verizon και η Amazon.com Inc.

Ο Dustin Carmack, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ και νυν διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Meta, έγραψε το κεφάλαιο για την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών. Ο Carmack εντάχθηκε στη Meta μετά τη συγγραφή του κεφαλαίου ως ερευνητής της Heritage. Ο Brooks Tucker, συγγραφέας του κεφαλαίου για το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων, είναι λομπίστας της Spectrum Group, συμβουλεύοντας τους πελάτες πώς να προωθήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Κογκρέσο, αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.
Κεφάλαιο Συγγραφέας Πελάτες
Λευκός Οίκος Rick Dearborn Shell, Verizon, Amazon, Meta, Invesco Ltd., Commercial Metals Co.
Κοινότητα Πληροφοριών Dustin Carmack Meta
Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων Brooks Tucker Businesses promoting interests to Defense Department, Veterans Affairs Department and Congress
Υπουργείο Εργασίας Jonathan Berry Liberty Energy, Intra-National Home Care
Υπουργείο Ενέργειας Bernard McNamee Dominion Energy, oil and gas clients
Υπουργείο Μεταφορών Diana Furchtgott-Roth Μη γνωστοποιούμενοι
Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος Mandy Gunasekara Εταιρείες «Ενέργειας, περιβάλλοντος και bitcoin»

Οι Δημοκρατικοί επικεντρώνονται στο Project 2025

Οι Δημοκρατικοί έχουν αυξήσει την προσοχή τους στο Project 2025 μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα αυτό το Σαββατοκύριακο. Η πρώην προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, στην υποστήριξή της προς τον Χάρις, δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος θα «επιχειρηματολογήσει εναντίον του καταδικασμένου εγκληματία Ντόναλντ Τραμπ και της ατζέντας του Project 2025 για την αφαίρεση των ελευθεριών μας».


«Το Project 2025 έχει δώσει δύναμη σε δεξιούς παράγοντες της βιομηχανίας, ώστε οι μεγάλες εταιρείες και τα ειδικά συμφέροντα να έχουν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή μας», δήλωσε ο Τόνι Καρκ, εκτελεστικός διευθυντής της προοδευτικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Accountable.US, η οποία βοήθησε στην έρευνα για τους δεσμούς των λομπίστες με το Project 2025. «Οι Αμερικανοί αξίζουν να γνωρίζουν ποιος κινεί τα νήματα πίσω από τις προτάσεις πολιτικής για τις βασικές υπηρεσίες».

Κεντρικό θέμα του Project 2025 είναι η απορρύθμιση, η απονεύρωση των κυβερνητικών προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση των εργαζομένων, την προώθηση της πολυμορφίας και την αποτροπή των ομοσπονδιακών διακρίσεων λόγω φύλου. Πολλές από τις προτάσεις ευθυγραμμίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οραματιζόμενες μια κυβέρνηση που κρατά αποστάσεις και θεσπίζει κυρίως κανόνες που θα ωφελήσουν τις εταιρείες.
Ο Κέβιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του Heritage Foundation και επικεφαλής του Project 2025, δήλωσε ότι η δεξαμενή σκέψης είναι «σχολαστική όσον αφορά τις συγκρούσεις συμφερόντων».

«Αυτό επεκτείνεται στο Σχέδιο 2025», δήλωσε ο Ρόμπερτς. «Αγαπάμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αγαπάμε την ελεύθερη αγορά. Αλλά αυτό που δεν αγαπάμε είναι όταν η μεγάλη κυβέρνηση και οι μεγάλες επιχειρήσεις συνωμοτούν εναντίον των απλών Αμερικανών».

Ο Steven Groves, συν-εκδότης του εγχειριδίου Project 2025, δήλωσε ότι οι συγγραφείς των κεφαλαίων «επιλέχθηκαν με βάση τη βαθιά γνώση τους για διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και την προηγούμενη υπηρεσία τους στον εκτελεστικό κλάδο». Πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι - όχι μόνο οι κατονομαζόμενοι συγγραφείς - συνέβαλαν σε καθένα από τα κεφάλαια.
Οι προτάσεις του Project 2025

Ακολουθούν ορισμένες από τις προτάσεις του Project 2025 και οι πρώην αξιωματούχοι του Τραμπ και οι λομπίστες των εταιρειών που βοήθησαν στην συγγραφή τους:


Εργατική πολιτική

Αυτό το τμήμα, γραμμένο από τον Τζόναθαν Μπέρι, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ρυθμιστικού γραφείου στο υπουργείο Εργασίας του Τραμπ, θα μείωνε την προστασία των συνδικάτων και την εξουσία οργανισμών όπως η Διοίκηση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Ο Μπέρι ζήτησε επίσης τη χορήγηση εξαιρέσεων για να επιτραπεί σε ορισμένους ανηλίκους να κάνουν «εγγενώς επικίνδυνες εργασίες», με την προϋπόθεση ότι έχουν τη συγκατάθεση των γονέων και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπέρι, οι εταιρείες θα καταβάλλουν πιθανότατα λιγότερες αμοιβές για υπερωρίες και θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο κατά πόσον οι εργαζόμενοι σχηματίζουν συνδικάτα. Θα εμπόδιζε επίσης τα εργατικά συνδικάτα να ασκούν πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων.


Μεταξύ άλλων εταιρικών πελατών, ο Μπέρι εκπροσώπησε την Liberty Energy Inc., μια εταιρεία fracking, στην υπόθεσή της σχετικά με τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Εκπροσωπεί επίσης την Intra-National Home Care LLC, ένα γραφείο κατ' οίκον νοσηλείας που κατηγορείται από το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν κατέβαλε εκ προθέσεως μισθούς υπερωριακής εργασίας σε περίπου 160 εργαζομένους.

«Το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε διάβρωση της δύναμης των εργαζομένων μέσω των συνδικάτων στην οικονομία μας», δήλωσε η Κάρλα Γουόλτερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα εργατικής πολιτικής στο αριστερόστροφο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

Ο Μπέρι αρνήθηκε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις της Αμερικής υποστηρίζουν όλες τις προτάσεις του, επισημαίνοντας ότι τάσσεται υπέρ της σταδιακής κατάργησης των προσωρινών θεωρήσεων εργασίας για φιλοξενούμενους, της εξάλειψης της χρήσης καταναγκαστικής εργασίας στο εξωτερικό και της χορήγησης στους εργαζόμενους άδειας για την τήρηση του Σαββάτου.
«Ακραία πράσινη πολιτική»

Το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να καταργήσει τα γραφεία που εργάζονται για τους στόχους καθαρού μηδενικού άνθρακα, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε μια νέα ενεργειακή κρίση μέσω «ακραίων “πράσινων” πολιτικών», σύμφωνα με το τμήμα του Project 2025 που γράφτηκε από τον Bernard McNamee, διορισμένο από τον Τραμπ στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας.

Ζήτησε να τερματιστεί ο «πόλεμος στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και να προωθηθούν πολιτικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση ή ESG.


Ο McNamee, ο οποίος αντιμετώπισε επικρίσεις στη FERC για την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων, είναι τώρα εταίρος της McGuireWoods, όπου έχει εκπροσωπήσει εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Dominion Energy, η οποία προμηθεύει ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο σε πελάτες σε 13 πολιτείες, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της δικηγορικής εταιρείας, η οποία κατέβαλε 670.000 δολάρια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Groves, συντάκτης του εγχειριδίου του Project 2025, δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για απορρύθμιση «συνάδουν με τη συντηρητική σκέψη δεκαετιών».
Ταχεία μετατόπιση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προώθησε μια υπερβολικά γρήγορη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα ή EVs, αυξάνοντας πολύ υψηλά τα πρότυπα οικονομίας καυσίμου, σύμφωνα με το κεφάλαιο που έγραψε η Diana Furchtgott-Roth, αναπληρώτρια βοηθός υπουργού στο υπουργείο Μεταφορών του Τραμπ. Οι ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης Μπάιντεν «επιδοτούν τους παραγωγούς EV όπως η Tesla εις βάρος των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών», έγραψε.

Η Furchtgott-Roth δημοσιεύει συχνά άρθρα και εμφανίζεται σε ειδησεογραφικές εκπομπές για να προβάλλει θέσεις υπέρ της βιομηχανίας στον τομέα της ενέργειας, όπως ο περιορισμός της εξάπλωσης των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ - μια στάση που συμμερίζεται η εμπορική ομάδα της General Motors Co. και της Ford Motor Co.

Η Furchtgott-Roth, η οποία διευθύνει τη δική της συμβουλευτική εταιρεία, δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της. Είπε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ότι κάνει «περιστασιακή συμβουλευτική εργασία», αλλά δεν έχει «πελάτες στον τομέα των μεταφορών». Είπε ότι δεν δέχεται χρήματα από πελάτες για δημοσιευμένα άρθρα.
Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Mandy Gunasekara, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του διοικητή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ, Andrew Wheeler, ζητά μια συνολική αναδιάρθρωση που θα διατηρεί τους υφιστάμενους κανόνες, θα συρρικνώνει το προσωπικό της υπηρεσίας και θα σταματά τις επιχορηγήσεις σε ομάδες υπεράσπισης.

Η Gunasekara είναι επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Section VII Capital, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «boutique εταιρεία επενδύσεων σε ενέργεια, περιβάλλον και bitcoin που επικεντρώνεται στη συμβουλευτική των εταιρειών χαρτοφυλακίου». Δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της.

Αλλά οι προτάσεις της έχουν προκαλέσει επικρίσεις. Η Rachel Cleetus, διευθύντρια κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, δήλωσε ότι το Project 2025 «στοχεύει συγκεκριμένα στην ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και, αντίθετα, διπλασιάζει τις δράσεις για την επιδείνωσή της».
Επιθετική προσέγγιση

Ο Ντίρμπορν, πρώην αναπληρωτής προσωπάρχης του Τραμπ, έγραψε το κεφάλαιο για το Γραφείο του Λευκού Οίκου, το οποίο επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του «wokeism» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και «των επιθετικών επιθέσεων της Αριστεράς κατά της ζωής και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο Ντίρμπορν έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2017 για την εταιρεία λόμπι Mindset και έχει καθιερωθεί ως ένας καλά δικτυωμένος Ρεπουμπλικανός λειτουργός που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Citigroup και η Verizon. Στο βιογραφικό του σημείωμα αναφέρεται η εξειδίκευσή του στους τομείς «εμπόριο, γεωργία, άμυνα, ενέργεια, υγεία και τηλεπικοινωνίες».

Ο Ντίρμπορν, ο οποίος πιθανότατα θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε μια κυβέρνηση Τραμπ, ζήτησε την «αντιστροφή των ρυθμιστικών πολιτικών προκειμένου να προωθηθεί η παραγωγή ενέργειας», μια προτεραιότητα για εταιρικούς πελάτες όπως η Shell.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου