Κυριακή, Αυγούστου 11, 2024
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιο είναι το μυστικό συστατικό που έχει ο μωβ στίβος στο Παρίσι Το ταρτάν το οποίο διαφημίζεται ως το ταχύτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ για Ολυμπιακούς Αγώνες και τα… «παπατζιλίκια», που είπε ο Μίλτος Τεντόγλου.
AP | David J. Phillip
Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
Ο μωβ στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που διεξάγονται στο Παρίσι, έγινε γρήγορα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης, αλλά υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από μια ευχάριστη εμφάνιση και αυτό γιατί όχι μόνο θεωρείται ότι είναι ο ταχύτερος ολυμπιακός στίβος που έχει γίνει ποτέ, αλλά έχει και ένα συστατικό-έκπληξη: Όστρακα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το IFL Science, όλα είναι μέρος του σχεδίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έχουν ως στόχο τη βιωσιμότητα. Όσον αφορά στην κατασκευή του στίβου, οι σχεδιαστές κατάφεραν να λύσουν δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Ειδικότερα, στο ταρτάν του στίβου χρησιμοποιείται συχνά ανθρακικό ασβέστιο για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς ο πιο παραδοσιακός τρόπος απόκτησης αυτού του ορυκτού είναι μέσω της εξόρυξης, η οποία φυσικά δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Γρηγορότερος στίβος κατά 2% σε σχέση με το Τόκιο
Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη μεγάλη πηγή ανθρακικού ασβεστίου που σήμερα πηγαίνει στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παράγονται πάνω από 10 εκατομμύρια τόνοι κελύφη από μαλάκια – δηλαδή στρείδια, μύδια και αχιβάδες – που συχνά καταλήγουν σε χωματερές. Η Mondo, κατασκευάστρια εταιρεία αθλητικών δαπέδων, και ο αλιευτικός συνεταιρισμός, Nieddittas, βρήκαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν μια πιο βιώσιμη λύση και για τα δύο ζητήματα – ο αλιευτικός συνεταιρισμός παρήγαγε και καθάρισε τα όστρακα, τα οποία στη συνέχεια θρυμματίστηκαν και έτσι η Mondo τα ενσωμάτωσε στο ταρτάν.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αλιευτικός συνεταιρισμός Nieddittas, η νέα διαδικασία είναι «ισοδύναμη με την αντιστάθμιση των εκπομπών ενός πετρελαιοκίνητου οχήματος Euro 4 που διανύει 60.000 χιλιόμετρα» και, επίσης, «δεκάδες τόνοι» από όστρακα θα κατέληγαν στα σκουπίδια και θα συσσωρεύονταν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Βέβαια, μπορεί να χρειάστηκαν τρία χρόνια για να τελειοποιηθεί η διαδικασία, αλλά φαίνεται ότι άξιζε τον κόπο για ένα βιώσιμο ταρτάν, το οποίο διαφημίζεται ως το ταχύτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ για Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, η Mondo – όπως αναφέρει το BBC – έχει δηλώσει ότι ο στίβος που κατασκεύασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι 2% ταχύτερος σε σχέση με εκείνον για τη διοργάνωση του Τόκιο.
Πηγή φωτογραφίας: AP | David J. Phillip
Μίλτος Τεντόγλου: «Παπατζιλίκια αυτά που λένε για το ταρτάν»
Ωστόσο, ο δύο φορές – πλέον – χρυσός ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος ανδρών, Μίλτος Τεντόγλου, μάλλον έχει διαφορετική άποψη για το ταρτάν καθώς, την Κυριακή (4/8), μετά τον προκριματικό αγώνα του αγωνίσματός του στον οποίο σημείωσε 8,32 μ., έκανε λόγο για «παπατζιλίκια».
Συγκεκριμένα, ο Μίλτος Τεντόγλου – μεταξύ άλλων – ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στην ΕΡΤ: «Αυτά που λένε πως το γήπεδο είναι 2% καλύτερο και άλλα τέτοια, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ καλό στάδιο. Νομίζω ότι είναι παπατζιλίκια. Εμένα με βολεύουν αυτά τα στάδια, τα οποία είναι σκληρά. Τσιμέντο και από πάνω σκληρό ταρτάν. Μοιάζει πάρα πολύ με του Τόκιο. Φαντάζομαι ότι είναι το ίδιο, απλά με άλλο χρώμα. Εγώ σε αυτά τα ταρτάν ψάχνω την αντίδραση με το έδαφος και τρέχω καλά, πηδάω πιο καλά».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου