Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024

Οι 6 αιτίες που γινόμαστε έξαλλοι στο μποτιλιάρισμα της Αθήνας Το καλοκαίρι τελειώνει και η κίνηση στους δρόμους επιστρέφει.






 


Τα κυκλοφοριακά εμφράγματα και οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να μας εκνευρίζουν και να μας κάνουν επιθετικούς, αν και αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Οι άδειοι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων θα αποτελούν σε λίγες ημέρες παρελθόν. Η επιστροφή των παραθεριστών και το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, που έμειναν κλειστά τον Αύγουστο σηματοδοτούν την αύξηση της κυκλοφοριακής ροής με ανάλογα μποτιλιαρίσματα και καθυστερήσεις. Πρόκειται δυστυχώς για αναμενόμενες καταστάσεις, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν και μας εκνευρίζουν αφάνταστα, ενώ προκαλούν ακραία επιθετικότητα και στρες ακόμη και σε ήρεμα άτομα. Οι κυριότερες αιτίες αυτής της συμπεριφοράς είναι -σύμφωνα με διαπρεπείς ψυχολόγους- οι εξής:


1. Το μποτιλιάρισμα περιορίζει την ελευθερία των αντιδράσεών μας. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ανήμποροι και αυξάνει το στρες, επειδή διαπιστώνουμε ότι πρέπει να υποταχθούμε σε μία κατάσταση, την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

2. Η καθυστέρηση σε ένα προκαθορισμένο ραντεβού εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης μας εκνευρίζει αφάνταστα. Όσο πιο σημαντικό είναι το ραντεβού, τόσο μεγαλύτερος και ο εκνευρισμός βλέποντας τον προβλεπόμενο χρόνο άφιξης -και την καθυστέρηση- στο σύστημα πλοήγησης.





3. Ο καύσωνας κάνει την εμπλοκή σε ένα μποτιλιάρισμα ακόμη πιο δυσάρεστη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αυξάνουν το στρες κατά την οδήγηση.

4. Το έμφραγμα της κυκλοφορίας ασκεί μεγάλη ψυχολογική πίεση στον οδηγό, που προσπαθεί να βρει απεγνωσμένα διάφορες λύσεις, για να προχωρήσει γρηγορότερα. Έτσι αλλάζουμε συνέχεια λωρίδα κυκλοφορίας και κολλάμε στο μπροστινό όχημα για να μην μπει κάποιο άλλο στον κενό χώρο.


5. Κάθε σφήνα και απότομη αλλαγή λωρίδας που κάνουμε εμείς, είναι δικαιολογημένη, όμως η αντίστοιχη συμπεριφορά από άλλους οδηγούς συνιστά για εμάς κήρυξη πολέμου και μας ανεβάζει στα κάγκελα.

6. Στα μποτιλιαρίσματα της κυκλοφορίας δοκιμάζεται η υπομονή μας, ακόμη και όταν δεν παίζει κάποιο ρόλο, αν φτάσουμε καθυστερημένοι στον προορισμό μας. Ουσιαστικά βαριόμαστε, επειδή μας λείπουν τα εξωτερικά ερεθίσματα και αυτό μετατρέπεται σταδιακά σε στρες και εκνευρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου