Τετάρτη, Αυγούστου 07, 2024

«Παραγγελία από την Amazon»: Πώς οι τεχνολογικοί γίγαντες αποθηκεύουν μαζικά δεδομένα για τον πόλεμο του Ισραήλ...




Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί την υπηρεσία cloud της Amazon για να αποθηκεύει πληροφορίες παρακολούθησης του πληθυσμού της Γάζας, ενώ προμηθεύεται περαιτέρω εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης από τη Google και τη Microsoft για στρατιωτικούς σκοπούς, αποκαλύπτει νέα έρευνα...

Στις 10 Ιουλίου, η διοικήτρια του Κέντρου Υπολογιστικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Ισραηλινού στρατού -το οποίο διεκπεραιώνει την επεξεργασία δεδομένων για ολόκληρο το στρατό- μίλησε σε διάσκεψη με τίτλο «IT for IDF» στο Rishon Lezion, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Κατά την ομιλία της σε ένα ακροατήριο περίπου 100 στρατιωτικών και βιομηχανικών στελεχών (το +972 Magazine and το Local Call έχουν την ηχογράφηση της ομιλίας), η συνταγματάρχης Racheli Dembinsky επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί υπηρεσίες αποθήκευσης σε cloud, αλλά και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης κατά τη συνεχιζόμενη επίθεσή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες παρέχονται από μη στρατιωτικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Στις διαφάνειες της διάλεξης της Dembinsky, εμφανίστηκαν δύο φορές τα λογότυπα των Amazon Web Services (AWS), Google Cloud και Microsoft Azure.

Η αποθήκευση στο cloud είναι ένα μέσο διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων ψηφιακών δεδομένων εκτός τοποθεσίας, συχνά σε διακομιστές που διαχειρίζεται τρίτος πάροχος. Η Dembinsky εξήγησε αρχικά ότι η στρατιωτική της μονάδα, γνωστή με το ακρωνύμιο Mamram, χρησιμοποιούσε ήδη ένα “επιχειρησιακό cloud” που φιλοξενούνταν σε εσωτερικούς στρατιωτικούς διακομιστές και όχι σε δημόσια cloud που διαχειρίζονται πολιτικές εταιρείες.

Περιέγραψε αυτό το εσωτερικό cloud ως «πλατφόρμα όπλων», η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές για τη σήμανση στόχων για βομβαρδισμούς, μια πύλη για την προβολή ζωντανού υλικού από μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) πάνω από τον ουρανό της Γάζας, καθώς και συστήματα πυρός, διοίκησης και ελέγχου.

Αλλά με την έναρξη της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου 2023, συνέχισε, τα εσωτερικά στρατιωτικά συστήματα γρήγορα υπερφορτώθηκαν, λόγω του τεράστιου αριθμού στρατιωτών και στρατιωτικού προσωπικού που προστέθηκαν στην πλατφόρμα ως χρήστες, προκαλώντας τεχνικά προβλήματα που απειλούσαν να επιβραδύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Η πρώτη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, εξήγησε η Dembinsky, περιλάμβανε την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εφεδρικών διακομιστών στις αποθήκες του στρατού και τη δημιουργία ενός άλλου κέντρου δεδομένων -αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Αποφάσισαν ότι έπρεπε να «στραφούν έξω, στον πολιτικό κόσμο».

Σύμφωνα με την ίδια, οι υπηρεσίες cloud που προσφέρονται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επέτρεψαν στο στρατό να αγοράσει διακομιστές απεριόριστης αποθήκευσης και επεξεργασίας με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς την υποχρέωση φυσικής αποθήκευσης των διακομιστών στα κέντρα υπολογιστών του στρατού.

Αλλά το «πιο σημαντικό» πλεονέκτημα που παρείχαν οι εταιρείες cloud, είπε η Dembinsky, ήταν οι προηγμένες δυνατότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη. «Ο τρελός πλούτος υπηρεσιών, μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης – έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σημείο όπου τα συστήματά μας το χρειάζονται πραγματικά», είπε χαμογελώντας. Η συνεργασία με αυτές τις εταιρείες, πρόσθεσε, έχει παραχωρήσει στον στρατό «πολύ σημαντική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Dembinsky δεν διευκρίνισε ποιες υπηρεσίες αγοράστηκαν από εταιρείες cloud ή πώς βοήθησαν το στρατό. Σε ένα σχόλιο στο +972 και στο Local Call, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες και τα συστήματα επίθεσης που είναι αποθηκευμένα στο εσωτερικό cloud δεν μεταφέρθηκαν στο δημόσιο cloud που παρέχονται από εταιρείες τεχνολογίας.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το +972 και το Local Call μπορεί να αποκαλύψει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει στην πραγματικότητα αποθηκεύσει ορισμένες πληροφορίες που συλλέγονται μέσω της μαζικής παρακολούθησης του πληθυσμού της Γάζας σε διακομιστές που διαχειρίζεται η AWS της Amazon. Η έρευνα μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι ορισμένοι πάροχοι cloud παρείχαν πλήθος δυνατοτήτων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης σε μονάδες του ισραηλινού στρατού από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

[…] Πηγές από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ανέφεραν ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θεωρείται σημαντικός και «στρατηγικός» πελάτης για τις τρεις εταιρείες cloud. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο μεγάλο οικονομικό εύρος των συναλλαγών, αλλά επειδή το Ισραήλ θεωρείται ότι έχει επιρροή στη διαμόρφωση γνώμης μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας παγκοσμίως και στις κορυφαίες «τάσεις» που υιοθετούν άλλες υπηρεσίες.

Ένα από τα άτομα που για χρόνια καθοδήγησαν την πολιτική προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας και διατήρησαν επαφή με τους γίγαντες του cloud, είναι ο συνταγματάρχης Avi Dadon, ο οποίος μίλησε στο +972 και στο Local Call για αυτήν την έρευνα. Μέχρι το 2023, ήταν επικεφαλής της διοίκησης αγορών του Υπουργείου Άμυνας και ήταν υπεύθυνος για στρατιωτικές προμήθειες ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων NIS (περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

«Για [τις εταιρείες cloud], είναι το ισχυρότερο μάρκετινγκ», είπε ο Dadon. «Αυτό που χρησιμοποιεί το IDF ήταν και θα είναι ένα από τα καλύτερα επιχειρήματα για πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο. Για αυτούς, είναι ένα εργαστήριο. Φυσικά θέλουν να [συνεργαστούν μαζί μας]» […]

Oλόκληρη η έρευνα των +972 και Local Call εδώ.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου