Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2024

Ράλι στην τιμή του ρεύματος: Έρχονται νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς Έρχεται παράταση στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα.




CC0

 

 


Όλα δείχνουν ότι πάμε σε παράταση για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και του Σεπτεμβρίου.

Αυτό γιατί οι χονδρικές τιμές στο ρεύμα βρίσκονται σε... άνοδο.
Η μέση τιμή στο ρεύμα

Συγκεκριμένα η μέση τιμή έως 25 Αυγούστου ήταν 123 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σήμερα 29 Αυγούστου είναι 128 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.


Δηλαδή μέσα σε 4 μέρες αυξήθηκε κατά 4 μονάδες.
Τι συνέβη τον Ιούλιο που ήρθε η πρώτη κρατική επιδότηση

Τον Ιούλιο η μέση τιμή ήταν 135,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Σήμερα 128 ευρώ ανά Μεγαβατώρα


Δηλαδή διαφορά 7,54 μονάδες.

Με βάση τους παραπάνω αριθμούς η επιδότηση θα έρθει και τον Αύγουστο ενώ ο στόχος είναι να μείνει η τιμή 14-15 λεπτά η κιλοβατώρα.


ADVERTISING


Σημειώνεται ότι δεν θα επιβληθεί φορολογία στους παραγωγούς, καθώς έχουν συγκεντρωθεί 40-50 εκατ. και η προηγούμενη επιδότηση στοίχισε 22 εκατ., άρα μένουν χρήματα για τη νέα επιδότηση.






Τι λέει η απόφαση για την επιδότηση στο ρεύμα και τα τιμολόγια που κόβονται

Πριν λίγες μέρες και με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) ανακοινώθηκε ότι ορισμένα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, και συγκεκριμένα τα κίτρινα, δεν θα επιδοτηθούν τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές τους είναι ήδη χαμηλές από τις εταιρείες προμήθειας.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την επιδότηση όσα τιμολόγια έχουν τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα, αφού θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ενίσχυσης.


Η εξαίρεση αυτή δεν επηρεάζει τα «πράσινα» τιμολόγια, καθώς κανένα από αυτά δεν βρίσκεται κάτω από το όριο των 14 λεπτών/κιλοβατώρα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα κίτρινα τιμολόγια που «κόβονται» από την επιδότηση

Η απόφαση που «κόβει» την επιδότηση σε τιμολόγια ρεύματος αναφέρει: «Τροποποίηση της αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434/09.02.2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024.

»Στο άρθρο 2 «Δικαιούχοι της επιδότησης» προστίθεται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής:

Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορίζονται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Ειδικά, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, δικαιούχοι της επιδότησης καθίστανται μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh).».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου