Σάββατο, Αυγούστου 10, 2024

Τα φθινοπωρινά άγχη του Κυριάκου Μητσοτάκη...









«Κλειστόν λόγω διακοπών» είναι αυτό το διάστημα το μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικές μηχανές υπολειτουργούν ή έχουν σβήσει. Οι περισσότεροι υπουργοί παραθερίζουν και όσοι βρίσκονται στην άχαρη αυγουστιάτικη βάρδια ασφαλείας περιμένουν τη σειρά τους για τα νησιά ή τα βουνά. Μέχρι... τις 19 του μήνα, που έχει οριστεί η επιστροφή των «κατεργαραίων» στα πόστα τους, η ένδειξη «Απουσιάζω» ή «Μην ενοχλείτε» θα είναι η συνηθέστερη στα κινητά, τα email και τις εισόδους των υπουργικών γραφείων, παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργική αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ήταν ότι «η δουλειά συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού».


Πάντως, η φετινή καλοκαιρινή ανάπαυλα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αναμφισβήτητα η λιγότερο ξένοιαστη στα πέντε χρόνια της πρωθυπουργίας του. Με το μυαλό στις πολλές δυσκολίες του φθινοπώρου, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ και το άδειο καλάθι με το ξαναζεσταμένο φαγητό παροχών που ήδη έχουν εξαγγελθεί, οι διακοπές στα πατρογονικά εδάφη των Χανίων και οι βουτιές στα νερά του Κρητικού Πελάγους πραγματοποιούνται σε ένα αγχωτικό πολιτικό περιβάλλον.


Η Ν.Δ. βγήκε τραυματισμένη από τις ευρωεκλογές, έχοντας υποστεί εντυπωσιακή καθίζηση ποσοστών, από το 41% των εθνικών του 2023 στο 28% του περασμένου Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή, παρά την όντως σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει το κυβερνών κόμμα από εκείνα της αντιπολίτευσης, έχει ανοίξει το καπάκι της δυσφορίας σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα των «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι. Κάποιοι εξ αυτών διαμηνύουν ότι «δεν είναι δεδομένοι». Κάποιοι άλλοι, με μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα, προσπαθούν να μετατοπίσουν την πολιτική και ιδεολογική ατζέντα του πρωθυπουργού και εν πολλοίς το επιτυγχάνουν.


Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να εγκαταλείπει με πράξεις το Κέντρο, στο οποίο κάποτε επένδυε, ενώ το αφήγημα του πολυδιαφημισμένου «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» σταδιακά ατονεί. Ρητορικά ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται ότι συμβαίνει. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» το αν θα κατευθυνθεί προς το Κέντρο ή ως προς τα δεξιά και επέμεινε στο προσφιλές και βολικότερο δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Πάντως, το γνωστό προεκλογικό σύνθημα «σταθερά, τολμηρά, μπροστά» μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα άτοπο, αφού καμία από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται δεν ανταποκρίνεται στα μετεκλογικά ισχύοντα.


Απεναντίας, η κατεύθυνση που εξελίσσεται σε μονόδρομο είναι αυτή της δεξιάς στροφής. Εξάλλου, την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας της Ν.Δ. στους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, οι οποίοι την είχαν προτιμήσει στις εθνικές εκλογές του 2023 σε ποσοστό 37,1%, έρχεται να επιβεβαιώσει τα ποιοτικά στοιχεία του exit poll των τελευταίων ευρωεκλογών όπου το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 22,1%, με το ΠΑΣΟΚ να έχει τα ηνία στο ακροατήριο του Κέντρου με 31,6%.






Είτε το παραδέχεται είτε όχι, για το «κλίνατε επί δεξιά» του πρωθυπουργού μιλούν τα «έργα» του, προ και μετά των ευρωεκλογών. Μερικά παραδείγματα: ο διορισμός του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. έχει καθαρά έναν τέτοιο συμβολισμό. Εκφραστής της πιο δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, προερχόμενος από τη Μακεδονία όπου η Ν.Δ. αιμορραγεί εκ δεξιών, ο κ. Τζιτζικώστας θα υπηρετήσει την πρωθυπουργική στόχευση της επαναπροσέγγισης με το πιο συντηρητικό τμήμα των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που απείχαν ή στράφηκαν σε άλλα δεξιά σχήματα.






Στο ίδιο πλαίσιο εντασσόταν άλλωστε και η συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και η εκλογή του τελικά ως ευρωβουλευτή. Από την άλλη, το μήνυμα της αποπασοκοποίησης που έστειλε η «γαλάζια» βάση αποδοκιμάζοντας υποψηφίους-μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να λάβει ο κ. Μητσοτάκης και να το υλοποιήσει και στον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης όπου επικράτησαν λύσεις από τα σπλάχνα της «γαλάζιας» παράταξης. Ως υποχώρηση για χάρη της δεξιάς πτέρυγας ερμηνεύεται και η μη τοποθέτηση της Κατερίνας Φουντεδάκη, εκ των βασικών συντακτών του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ως προέδρου στην Επιτροπή Υποβοήθησης Αναπαραγωγής.


Στα «κάγκελα»


Και φυσικά, οι πιο έντονοι πονοκέφαλοι για τη μετακαλοκαιρινή περίοδο σχετίζονται με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, που έχει αποτύχει να επιλύσει η κυβέρνηση, με βασικότερο την ακρίβεια και το κόστος ζωής που έχει εκτοξευτεί (υψηλές τιμές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας, πανάκριβα ακτοπλοϊκά, έκρηξη τιμών για την ενοικίαση στέγης). Στα «κάγκελα» βρίσκονται και πολλές επαγγελματικές ομάδες που είχαν στο παρελθόν συμμαχήσει με τη Ν.Δ.


Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με την παρουσία του στη ΔΕΘ να σηματοδοτήσει την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση σε αυτή την ατζέντα, με ελαφρύνσεις με το σταγονόμετρο και επικαιροποίηση μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Μια γεύση έδωσε στην τελευταία εβδομαδιαία ανάρτησή του πριν τις διακοπές, στα τέλη Ιουλίου, αναφερόμενος σε 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις «για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας», με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το φθινόπωρο. Ειδικά το πακέτο της ΔΕΘ, θα πρέπει πάντως να υπακούει στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που θέτει ξανά σε εφαρμογή η Ευρώπη από το 2025.






Σε κάθε περίπτωση, η δέσμη μέτρων αναμένεται να εξειδικευτεί στις αρχές του επόμενου μήνα, αν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει κόψει τα φτερά των προσδοκιών, επισημαίνοντας ότι οι εξαγγελίες του δεν θα είναι πλουσιοπάροχες. Πιο αισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις στο ΥΠΟΙΚ, εξαιτίας των περίπου 4,5 δισ. που βεβαιώθηκαν ως φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, δίνοντας -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- περιθώρια για νέες στοχευμένες ελαφρύνσεις. Τέλος, για τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χωρίς όμως κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τη βαριά ατζέντα (π.χ. Αιγαίο, Κυπριακό), πέρα από το άτυπο μορατόριουμ της πολιτικής των λεγόμενων «ήρεμων νερών».


Δημήτρης Κουκλουμπέρης


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου