Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024

Πειθαρχική δίωξη κατά της δήμαρχου Κασσάνδρας για το λούνα παρκ ζητά το υπουργείο Εσωτερικών Η δήμαρχος Κασσάνδρας ελέγχεται για δύο λόγους όσον αφορά το δυστύχημα στο λούνα παρκ.


INTIMENEWS/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 


 


Την πειθαρχική δίωξη της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά, ζητά ο υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος μετά την ανύποπτη τραγωδία με τον θάνατο ενός 19χρονου, ο οποίος εκσφενδονίστηκε από το καρεκλάκι παιχνιδιού, μπροστά στα μάτια της μητέρας του και των αδερφών του.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο Δήμος, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.


«Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου Δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Επομένως, η δήμαρχος Κασσάνδρας ελέγχεται, γιατί επέτρεπε τη λειτουργία του λούνα πάρκ χωρίς άδεια και γιατί δεν είχε επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα για παραβίαση της νομοθεσίας.







Χωρίς άδεια φέτος τα παιχνίδια του μοιραίου λούνα παρκ στη Χαλκιδική

Υπενθυμίζεται ότι το λούνα παρκ όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος νεαρός, φέρεται να λειτουργούσε στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο φέτος ήταν σε ιδιωτικό χώρο και δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθείται για την ανανέωση άδειας, άρα δεν είχε άδεια λειτουργείαςδεν είχε άδεια λειτουργείας.

Η κ. Χαλκιά τόνισε ότι τα λούνα παρκ πρέπει να έχουν πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα μηχανήματα από το υπουργείο Ανάπτυξης και να κάνουν γνωστοποίηση στην πλατφόρμα notifybusiness.


Στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου, η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει, με αποτέλεσμα ο Δήμος να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας υπογράμμισε ότι ο «πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness.

»Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος.


»Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ.

»Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;».






Το χρονικό θανάτου του 19χρονου στο λούνα παρκ

Ο νεαρός από τη Βέροια, που βρισκόταν στη Χαλκιδική για διακοπές με την οικογένειά του, επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας το λούνα παρκ, όπου υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες στο οποίο επέβαινε.

Άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 19χρονο στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας. Δυστυχώς, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη αργά, καθώς ο νεαρός είχε καταλήξει.


Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Κασσανδρείας διεξάγει προκαταρκτική έρευνα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου