Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024

Τα μυστήρια του ναυαγίου στη Σικελία - Ο Λιντς, ο θάνατος του συνεργάτη του και η πολύκροτη δίκη Πολλές οι συμπτώσεις με τους επιβαίνοντες (και μη) στο γιοτ που ναυάγησε στη Σικελία.






 


Γράφει ο Βαγγέλης Κύρκος
 


Τραγικές συμπτώσεις ή κάτι άλλο, που δίνει «τροφή» στους συνομωσιολόγους; Το ναυάγιο του σούπερ γιοτ στη Σικελία στο οποίο επέβαινε ο Μάικ Λιντς (Mike Lynch) και η φονική -όπως αποδείχθηκε- παράσυρση του συνεργάτη του, Στίβεν Τσάμπερλεϊν (Stephen Chamberlain), είχαν χρονική απόσταση λίγες ημέρες -ή για την ακρίβεια ώρες.

Ο Τσάμπερλεϊν έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, 17 Αυγούστου, όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το πρωί της 17ης Αυγούστου στο Κέμπριτζσαϊρ της Αγγλίας. Ο Λιντς πιθανόν να είναι νεκρός, αφού το πολυτελές σκάφος με το οποίο παραθέριζε στην Ιταλία, βούλιαξε ανοιχτά του Παλέρμο της Σικελίας.


Μάλιστα, ο 59χρονος μεγιστάνας, τον οποίον αποκαλούσαν «Βρετανό Μπιλ Γκέιτς», οργάνωσε το ταξίδι για να γιορτάσει την αθώωσή του σε μια δίκη, στην οποία συγκατηγορούμενος ήταν ο 52χρονος συνεργάτης του στην εταιρεία λογισμικού Autonomy, η οποία πωλήθηκε στη Hewlett-Packard, ο οποίος επίσης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Ειδικότερα, και οι δύο απαλλάχθηκαν τον Ιούνιο και από τις 15 κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.
Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τους δύο συνεργάτες

Ο Λιντς και η κόρη του αγνοούνται μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας τη Δευτέρα 19 Αυγούστου.





Ο Τσάμπερλεϊν, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της εταιρείας Autonomy, της οποίας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Λιντς, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το πρωί της 17ης Αυγούστου. Και παρότι πέθανε την ίδια ημέρα, ο θάνατός του έγινε γνωστός μόλις την Τρίτη (20/8).

Αφού αποχώρησε από την Autonomy το 2012, ο Τσάμπερλεϊν εργάστηκε στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace και, εθελοντικά, ως οικονομικός διευθυντής για την ποδοσφαιρική ομάδα Κέμπριτζ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.
Γιατί δεν ανακοινώθηκε αμέσως ο θάνατος του Τσάμπερλεϊν;

Η Αστυνομία του Κέμπριτζσαϊρ απηύθυνε έκκληση για τυχόν αυτόπτες μάρτυρες μετά την παράσυρση ενός πεζού από αυτοκίνητο στην οδό Νιουμάρκετ του Στρέδαμ.


Οι Αρχές ανέφεραν ότι ο πεζός, ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και φέρει σοβαρά τραύματα. Αποδείχθηκε ότι αυτός ήταν ο Τσάμπερλεϊν.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 19 Αυγούστου ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι δεν έχει κάποια νεότερη πληροφορία για την κατάσταση του ανθρώπου που έπεσε θύμα τροχαίου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα και κατά τη διάρκεια της Τρίτης (20/8), η οικογένειά του γνωστοποίησε πως ο συνεργάτης του Λιντς στην Autonomy ήταν ήδη νεκρός από την ημέρα της παράσυρσής του.

Η οικογένεια αποχαιρέτησε με μήνυμά της τον «πολύ αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό και φίλο» Στίβεν Τσάμπερλεϊν, ο οποίος «ήταν ένα καταπληκτικό άτομο, του οποίου ο μοναδικός στόχος στη ζωή ήταν να βοηθάει τους άλλους με κάθε δυνατό τρόπο».

 

«Έκανε θετική εντύπωση σε όλους όσους είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Σε όλους λείψει έντονα, αλλά θα είναι για πάντα στις καρδιές των αγαπημένων του προσώπων»., πρόσθεσε η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το BBC ο Τσάμπερλεϊν άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Κέμπριτζσαϊρ στις 10:10 (ώρα Βρετανίας) το Σάββατο 17 Αυγούστου.






Μέλη της επιχειρηματικής ελίτ οι αγνοούμενοι του ναυαγίου

Υπενθυμίζεται ότι το μήκους 56 μέτρων ιστιοφόρο «Bayesian», υπό βρετανική σημαία, βυθίστηκε με 22 επιβαίνοντες λίγο πριν από τα ξημερώματα, όπως γνωστοποίησε σε μια ανακοίνωσή της η Ακτοφυλακή. Οι αγνοούμενοι είναι βρετανικής, αμερικανικής και καναδικής υπηκοότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις σάρωσαν την Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, με πλημμύρες και κατολισθήσεις να προκαλούν μεγάλες ζημιές στο βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από εβδομάδες ζέστης.


Ειδικότερα, οι έξι που συνεχίζουν να αγνοούνται είναι:Ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του.
Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley International, και ο Κρις Μορβίλο, δικηγόρος της νομικής εταιρείας Clifford Chance, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Λιντς στην πολύκροτη δίκη.
Οι σύζυγοι και των δύο είναι επίσης αγνοούμενες, δήλωσε στα ιταλικά ΜΜΕ ο Σαλβατόρε Κοτσίνα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σικελία.





🔴 Jonathan Bloomer, the chairman of Morgan Stanley International, was last night among the missing from the sunken yacht Bayesian, according to reportsRead more here 👇https://t.co/WMmjArWwqk pic.twitter.com/O2AAWvNMJ7— The Telegraph (@Telegraph) August 19, 2024



Όσον αφορά τους 15 διασωθέντες, μεταξύ αυτών είναι και ένα παιδί ηλικίας 1 έτους. Το μωρό και η μητέρα του νοσηλεύονται, όμως δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Οκτώ από τους διασωθέντες διακομίστηκαν σε τοπικά νοσοκομεία. Όλοι τους βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ.


Η Σάρλοτ, μια Βρετανίδα επιβάτισσα ηλικίας 35 ετών, η οποία ταξίδευε μαζί με τον σύζυγό της, με συναδέλφους από μια λονδρέζικη επιχείρηση και φίλους, περιέγραψε πως έχασε την κόρη της «για δύο δευτερόλεπτα», ενώ είχαν πέσει στο νερό, προτού καταφέρει και την πιάσει.

«Την έσφιξα αμέσως στην αγκαλιά μου, μέσα στη μανία των κυμάτων. Πολλοί φώναζαν. Ευτυχώς, η σωσίβια λέμβος άνοιξε και 11 από εμάς ανεβήκαμε εκεί», περιέγραψε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο καπετάνιος ενός σκάφους που έπλεε κοντά στο «Bayesian», είπε στο Reuters ότι όταν η καταιγίδα έπληξε την περιοχή, εκείνος άναψε τη μηχανή για να μπορέσει να κρατήσει υπό έλεγχο το πλοίο και να αποφύγει μια σύγκρουση με το ιστιοφόρο.

«Καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερό το σκάφος και αφότου τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε πως το πλοίο πίσω μας είχε χαθεί», περιέγραψε ο Κάρστεν Μπόρνερ σε δημοσιογράφους. Το άλλο σκάφος «διαλύθηκε πάνω στο νερό και κατόπιν βυθίστηκε», πρόσθεσε.


Ο ίδιος είπε ότι το πλήρωμά του βρήκε στη συνέχεια ορισμένους από τους επιζώντες σε μια σωσίβια λέμβο, μεταξύ αυτών τρεις που είχαν τραυματιστεί σοβαρά και «ένα μικρό μωρό και τη σύζυγο του ιδιοκτήτη» και τους μετέφερε στο πλοίο του προτού τους παραλάβει το Λιμενικό Σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου