Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2024
Πώς ο Πουτζδεμόν έγινε Χουντίνι και «ταπείνωσε» την ισπανική αστυνομία Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών χάθηκε μπροστά στα μάτια της αστυνομίας της Ισπανίας που έγινε αντικείμενο χλευασμού και σφοδρής κριτικής.
Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν με ένα «κόλπο» που θα το ζήλευε και ο Χουντίνι έκανε άνω κάτω τις αρχές της Ισπανίας, οι οποίες έγιναν αντικείμενο χλευασμού και σφοδρής κριτικής.
Ο ηγέτης των Καταλανών, που ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, εμφανίστηκε ως δια μαγείας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, έδωσε μια ομιλία ενώπιων χιλιάδων ανθρώπων και πριν προλάβουν οι ισπανικές αρχές να τον συλλάβουν… εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια τους.
Ακολούθως στήθηκε ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Στο πλαίσιο της «επιχείρησης κλουβί», όπως ονομάστηκε, στήθηκαν οδοφράγματα και έλεγχοι σε όλα τα πιθανά σημεία εξόδου της πόλης, δρόμους, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Ωστόσο ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν εντοπίστηκε και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, μπορεί και να έχει επιστρέψει ήδη στο «σπίτι» του στο Βέλγιο.
Στις ισπανικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαχειριστούν το φιάσκο, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «αβάσταχτη ταπείνωση».
«Γίναμε περίγελος. Η ηγεσία της αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών της Καταλονίας, του αρχιεπιτρόπου και του γενικού διευθυντή πρέπει όλοι να δώσουν απαντήσεις και να αναλάβουν την ευθύνη για την επιχείρηση που έβαλε στο στόχαστρο επιθέσεων από πολιτικούς», δήλωσε στο Politico ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομικής ένωσης USPAC.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που διευθύνει την έρευνα για το Κάρλες Πουτζδεμόν, ζήτησε την Παρασκευή επίσημα εξηγήσεις από την αστυνομία και το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Όπως τονίζει θέλει να μάθει τους λόγους της «αποτυχίας».
Ο δικαστής ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών να τον ενημερώσει για τα μέτρα που είχαν ληφθεί «ώστε να εντοπιστεί στα σύνορα και να τεθεί υπό κράτηση» καθώς και για τις εντολές που δόθηκαν για τη σύλληψή του μετά την εμφάνισή του στη Βαρκελώνη αλλά και τη διαφυγή του. Από την αστυνομία ζητάει να μάθει τους υπεύθυνους «της επιχείρησης, αυτούς που επιφορτίστηκαν με την έγκρισή της και αυτούς που επιφορτίστηκαν με την εφαρμογή της ή την επιχειρησιακή ανάπτυξή της».
Ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε άμεσα να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση για τη σύλληψη του Πουτζδεμόν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Mossos, την αρμόδια αστυνομική δύναμη για την εφαρμογή δικαστικών εντολών. Από την πλευρά της, η Mossos ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως υπήρχε εγκεκριμένο σχέδιο για τη σύλληψη «την πιο κατάλληλη στιγμή, ώστε να μην προκληθεί δημόσια αναταραχή».
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για τον ηγετικό του ρόλο στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας, το 2017. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για να εξασφαλίσει την κρίσιμη υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση πέρασε το νόμο περί αμνηστίας, ο οποίος προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη δεξιά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση.
Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως η αμνηστία δεν μπορεί να εφαρμόζεται παρά μόνο για ορισμένα από τα αδικήματα που προσάπτονται στον ηγέτη των αυτονομιστών και άρα για τα υπόλοιπα η δίωξή του παραμένει σε ισχύ.
Πώς το έκανε;
Ο Πουτζδεμόν, μετά την ομιλία του, ξεκίνησε να κατευθύνεται προς το κτίριο του Καταλανικού κοινοβουλίου συνοδευόμενος από βουλευτές των αυτονομιστών αλλά και πολλούς υποστηρικτές του. Την ομάδα ακολουθούσε πλήθος δημοσιογράφων. Αλλά ξαφνικά, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε την πορεία του, διαπιστώθηκε πως ο ηγέτης των αυτονομιστών δεν βρισκόταν πλέον στο σημείο.
Ο Μάθιου Νταν, πρώην αξιωματικός της MI6, της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, με εμπειρία στις τακτικές παραπλάνησης και διαφυγής ανάμεσα στο πλήθος κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης, είπε πως για τον Πουτζδεμόν ήταν μάλλον μια σχετικά εύκολη «επιχείρηση».
«Το κλειδί σημείωσε είναι να ενεργείς φυσιολογικά. Αν είσαι πολιτικός που περιβάλλεσαι από πολλούς υποστηρικτές είναι πιο εύκολο καθώς το πλήθος προσφέρει εξαιρετική κάλυψη. Μπορείς εύκολα να χαθείς από τα μάτια αυτών που σε παρακολουθούν στη δίνη μιας ανθρώπινης μάζας».
Οι 3.500 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη των αυτονομιστών δημιούργησαν ένα «εφιαλτικό» σενάριο για την ισπανική αστυνομία, σημείωσε ο Νταν και πρόσθεσε: «Είναι τόσο εύκολο να χάσεις κάποιον όταν στροβιλίζονται τόσοι πολλοί άνθρωποι γύρω του, ειδικά αν οι άνθρωποι που επιφορτίζονται να τον παρακολουθήσουν είναι αστυνομικοί που προσέχουν να δράσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί αναταραχή».
Ο πρώην αξιωματικός της MI6 σημειώνει πως η αστυνομία έπεσε και στην παγίδα του Πουτζδεμόν. «Είχε ανακοινωθεί πως θα πήγαινε στο καταλανικό κοινοβούλιο. Είναι γνωστός, είναι δημόσιο πρόσωπο, εμπιστεύτηκαν την πληροφορία και προσπάθησαν πιθανόν να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα προκαλούσε άμεση σύγκρουση με τους υποστηρικτές του».
Παράλληλα ο ηγέτης των αυτονομιστών φέρεται να είχε την υποστήριξη και από κάποιον αξιωματικό της Mossos, το οποίο έχει μάλιστα συλληφθεί για συνέργεια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πουτζδεμόν χρησιμοποίησε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του αστυνομικού για να διαφύγει. Ένας δεύτερος αστυνομικός της Mossos συνελήφθη ώρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.
Ο Νταν αναφέρει στο Politico ότι δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης, η βοήθεια του αξιωματικού της Mossos ήταν πιθανότατα κλειδί για τη διαφυγή του Πουτζδεμόν. «Μια τακτική αστυνομική δύναμη δεν είναι εξοπλισμένη για να παρακολουθεί κάποιον σε τέτοιου είδους συνθήκες πλήθους, ειδικά αν αυτό το άτομο μπορεί να βασιστεί σε έναν πρόσωπο που ξέρει τι συμβαίνει, τον ενημερώνει και μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να τον βοηθήσει να εξαφανιστεί», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως ο Πουτζδεμόν και για τη διαφυγή του το 2017 φέρεται να είχε τη βοήθεια από αξιωματικό της Mossos.
Από την πλευρά του, άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Πουτζδεμόν, που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, κατηγόρησε τις αρχές για δίωξη ενός πολιτικού. «Η ενεργοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών για να πιάσουν έναν πολιτικό ηγέτη δεν είναι μια τυπική ενέργεια Δημοκρατίας, αλλά ενός καθεστώτος που αναζητά τον νούμερο ένα δημόσιο εχθρό του».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου