Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

I σραήλ και Χεζμπολάχ: Δυο «αιώνιοι εχθροί» που ρίχνουν στις φλόγες τη Μ. Ανατολή - Ανάλυση του BBC Τα πρωινά χτυπήματα του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κλιμακώνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή



AP | Leo Correa

 


Σημαντική κλιμάκωση φαίνεται να αποτελεί η πρωινή ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, την Κυριακή (25/8) «προληπτικά πλήγματα» σε στόχους της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε, αργότερα, ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.

Εάν ο αριθμός των 100 μαχητικών αεροσκαφών είναι σωστός τότε, σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006. Τα πλήγματα του Ισραήλ συνέβησαν περίπου στις 04:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας) και ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ σχεδίαζε επίθεση μεγάλης κλίμακας μισή ώρα αργότερα, στις 05:00 τοπική ώρα.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αυτό περιελάμβανε πλήγματα με ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, βαθιά μέσα στο κεντρικό Ισραήλ. Τελικά η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε εκτοξεύσει περισσότερες από 300 ρουκέτες και πυραύλους με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου έχουν ηχήσει σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Σε ολόκληρη την περιοχή, ο φόβος είναι ότι αυτή η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Δείτε βίντεο από την επίθεση:






Since this morning, Israel intercepted 200+ rockets fired from Lebanon by Hezbollah, the Iranian-Backed Lebanese terror organization.Israel has the right to defend itself! pic.twitter.com/eJB2b6Nf01— David Saranga (@DavidSaranga) August 25, 2024


BBC: «Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ λένε ότι δε θέλουν πόλεμο – Αλλά και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες»

Εδώ και εβδομάδες, οι διπλωμάτες εργάζονται πυρετωδώς για να αποφύγουν την κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, «οι συζητήσεις για την κήρυξη μιας παύσεις πυρός δεν έχουν οδηγήσει σε τίποτα, μετά από πάνω από 10 μήνες».


Το Ισραήλ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι έτοιμο να παλέψει έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα: στην Γάζα και στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι του ισραηλινού στρατού έχουν κληθεί για να πολεμήσουν στην Γάζα.

«Πολλοί αναρωτιούνται εάν το Ισραήλ έχει την επιθυμία για έναν ακόμα πόλεμο», γράφει το BBC.

Από την πλευρά της, και η Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι επίσης έτοιμη. Μάλιστα, όπως τονίζει το BBC, η δύναμη της Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Χαμάς. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 150.000 πυραύλους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν σε διάφορες περιοχές – στόχους εντός του Ισραήλ. Επιπλέον, οι στρατιώτες της οργάνωσης (πολλοί από τους οποίους έχουν λάβει μέρος και στον πόλεμο στη Συρία) είναι καλά εκπαιδευμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι από την Χαμάς.


Σε πρόσφατη δήλωσή της, η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η τελευταία επίθεση ήταν μόνο η πρώτη φάση της «απάντησης» στο Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου.


Στιγμιότυπο από την κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ (Mustafa Jamalddine / AP)

Την ίδια στιγμή, αναμένονται πυρά και από το Ιράν, καθώς επικρατεί ευρέως η αντίληψη ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση στην Τεχεράνη, κατά την οποία δολοφονήθηκε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγέ.

Όπως όλα δείχνουν, η αποφυγή της κλιμάκωσης φαίνεται ολοένα και λιγότερο απίθανη. «Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ λένε ότι δε θέλουν πόλεμο – Αλλά και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες», καταλήγει το BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου