AP
Οι Αρχές της Ζιμπάμπουε, όπως επισημάνθηκε την Τρίτη (17/9), δημοσιοποίησαν σχέδια για τη σφαγή 200 ελεφάντων προκειμένου να ταΐσουν τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα μετά τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, η ξηρασία που προκλήθηκε από το Ελ Νίνιο, αφάνισε τις καλλιέργειες στη νότια Αφρική, επηρεάζοντας 68 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων σε ολόκληρη την περιοχή. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχεδιάζουμε τη σφαγή περίπου 200 ελεφάντων σε ολόκληρη τη χώρα, επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες για το πώς θα το κάνουμε», δήλωσε ο Τινάσε Φαράουο, εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε. Ακόμα, είπε ότι το κρέας των ελεφάντων θα διανεμηθεί σε κοινότητες της Ζιμπάμπουε που επλήγησαν από την ξηρασία.
Η σφαγή, η πρώτη στη χώρα από το 1988, αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή (13/9), και ακολουθεί την απόφαση της γειτονικής Ναμίμπια, τον περασμένο, μήνα να θανατώσει 83 ελέφαντες και να διανείμει το κρέας στους ανθρώπους που πλήττονται από την ξηρασία.
«Σπίτι» για 84.000 ελέφαντες η Ζιμπάμπουε
Περισσότεροι από 200.000 ελέφαντες εκτιμάται ότι ζουν σε μια περιοχή προστασίας που εκτείνεται σε πέντε χώρες της νότιας Αφρικής, δηλαδή στη Ζιμπάμπουε, στη Ζάμπια, στην Μποτσουάνα, στην Αγκόλα και στη Ναμίμπια, καθιστώντας την περιοχή «σπίτι» ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων παγκοσμίως. Ο Τινάσε Φαράουο δήλωσε ότι η σφαγή αποτελεί επίσης μέρος των προσπαθειών της χώρας να αποσυμφορήσει τα πάρκα της, τα οποία μπορούν να συντηρήσουν μόνο 55.000 ελέφαντες.
Η Ζιμπάμπουε φιλοξενεί περισσότερους από 84.000 ελέφαντες. «Είναι μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των πάρκων λόγω της ξηρασίας, οι αριθμοί είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό, επειδή μιλάμε για 200 [ελέφαντες] και έχουμε πάνω από 84.000», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Με μια τόσο σοβαρή ξηρασία, οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής μπορεί να κλιμακωθούν καθώς οι πόροι λιγοστεύουν. Πέρυσι, 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από επιθέσεις ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε.
Επισημαίνεται ότι η αφρικανική χώρα, η οποία επαινείται για τις προσπάθειες διατήρησης και την αύξηση του πληθυσμού των ελεφάντων της, έχει ασκήσει πιέσεις όσον αφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, προκειμένου να επιτραπεί εκ νέου το εμπόριο ελεφαντόδοντου και ζωντανών ελεφάντων. Η Ζιμπάμπουε διαθέτει αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας περίπου 600.000 δολαρίων, τα οποία δεν μπορεί να πουλήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου