Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

Αγορά σπιτιού: Ποια περιοχή «ξεπούλησε» το 2024 στην Αττική - Τιμές έως 1,8 εκατ. ευρώ! Η πρωταθλήτρια στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσα στο 2024 και το πιο ακριβό διαμέρισμα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

 

 


Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις μεταβιβάσεις κατοικιών για την αγορά ακινήτων, πώς αυτή κινείται και πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ βγήκαν χθες στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ότι «πρωταθλήτρια» στις αγοραπωλησίες ήταν η Αθήνα. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι οι τιμές δυσθεώρητες, ειδικά σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

 

Όπως προέκυψε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Δήμος Αθηναίων καταλαμβάνει την πρώτη θέση.


Συνολικά, από την αρχή του 2024 άλλαξαν χέρια 3.921 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών είναι πολύ μεγάλες. Ενδεικτικά:Διαμέρισμα 213 τ.μ. 1ου ορόφου στο Κολωνάκι, που κατασκευάστηκε το 1953, αγοράστηκε έναντι 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία στην περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.
Διαμέρισμα 119 τμ. 4ου ορόφου στα Εξάρχεια, που κατασκευάστηκε το 1967, πουλήθηκε για 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό. Η αντικειμενική αξία στην περιοχή έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ.
Διαμέρισμα 246 τμ. 4ου ορόφου στη Γλυφάδα, που κατασκευάστηκε το 2012, αγοράστηκε έναντι 1,6 εκατ. ευρώ ή 6.553 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται στα 4.250 ευρώ.
Διαμέρισμα 40,60 τμ. 1ου ορόφου σε πολυκατοικία του 1958 στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκε στην τιμή των 200.000 ευρώ ή περίπου 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 4.150 ευρώ.
Ημιτελές διαμέρισμα 147 τμ. 4ου ορόφου του 2021 στον Άλιμο πουλήθηκε 686.134 ευρώ ή 4.667 ευρώ το τετραγωνικό. Η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 1.850 ευρώ.
Οι μεγάλες ανατροπές στο Airbnb που έρχονται αλλάζουν τα δεδομένα στο real estate

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ρύθμιση για τα Airbnb φέρνουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά του real estate. 


Στόχος είναι να ευθυγραμμιστούν στο βαθμό του εφικτού οι υποχρεώσεις όσων προσφέρουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με εκείνους που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και παράλληλα να φρενάρει η υπερπροσφορά ώστε να τονωθεί η αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Οι αλλαγές έρχονται σε μία περίοδο που παρατηρείται οξεία στεγαστική κρίση, με τα ακίνητα προς ενοικίαση να μειώνονται και τις τιμές να εκτοξεύονται, απόρροια και της ταχείας και πολλές φορές χωρίς θεμιτούς κανόνες εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, οι νέες ρυθμίσεις φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά ακινήτων, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης και ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας και ποιότητας για τα βραχυχρόνια καταλύματα. Πάντως, έχουν προηγηθεί μέτρα ισότιμης φορολογικής μεταχείρισης διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με άλλες μορφές ενοικίασης καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων και σημαντικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτές οι πρωτοβουλίες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αυξανόμενης πίεσης στη στεγαστική αγορά, με την ελπίδα ότι θα προσφέρουν μια βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει πλήξει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.

Παρά τις προσδοκίες, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική στεγαστική κρίση. Αν και τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες για να μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση είναι ενισχυμένα, υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των ακινήτων θα μεταβούν στη μακροχρόνια αγορά, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.


Με δεδομένο ότι τα Airbnb στην Ελλάδα προσεγγίζουν τις 120.000, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12.000 έως 15.000 ακίνητα που θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή αγορά ενοικίασης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ και την εξειδίκευση αυτών από τα συναρμόδια υπουργεία, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές, με κερδισμένους και χαμένους ιδιοκτήτες, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου