Κυριακή, Σεπτεμβρίου 29, 2024

«Αδειάζουν» τα ταμεία της Δύσης για την Ουκρανία Η Δυτική συμμαχία ξεμένει από χρήματα για το 2025. Η «τρύπα» στην Ουκρανία και η διαφορά με τη Ρωσία.




AP / Mark Schiefelbein

 

 


Η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η στρατιωτική υποστήριξη για το 2025 φαίνεται αβέβαιη, με ορισμένους δυτικούς συμμάχους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διασφάλιση της χρηματοδότησης, και άλλους να διστάζουν να αυξήσουν περαιτέρω τη χρηματοδοτική τους συνεισφορά προς το Κίεβο.

Πρόκειται για ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία καθώς μπαίνει στον τρίτο της χειμώνα μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Μάλιστα στο ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ η κατάσταση εκτιμάται πως θα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων έχει δηλώσει δημόσια πως επιθυμεί να περιορίσει την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, διαμηνύοντας πως θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου.


Μάλιστα στις τελευταίες ομιλίες του έχει επικρίνει σφοδρά τον Ζελένσκι για την άρνησή του να αποδεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τον - μεταξύ άλλων - ως τον «μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία». «Συνεχίζουμε να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν άνθρωποι που αρνείται να κάνει μια συμφωνία», δήλωσε.
Το στρατιωτικό χάσμα

Η Ρωσία, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, έχει μετατρέψει την οικονομία της σε μια οικονομία πολέμου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει διαρκώς τη στρατιωτική της δύναμη. Η Μόσχα παράγει όπλα και πυρομαχικά με ρυθμούς που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Κιέβου να αποκτήσει πυρομαχικά, πυραύλους και άλλο κρίσιμο στρατιωτικό υλικό.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Bloomberg, η ρωσική οικονομία βρίσκεται «πολεμικό» ρυθμό, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας όχι. Τα οικονομικά μεγέθη καταδεικνύουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.


Η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει 13,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 142 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα το 2025, ποσό που αντιπροσωπεύει το 6,2% του ΑΕΠ της, ενώ οι αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες θα καταναλώσουν το 40% του προϋπολογισμού της χώρας.

Την ίδια στιγμή το δημοσιονομικό κενό της Ουκρανίας ανέρχεται για το 2025 στο 19% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε μια τρύπα περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν από βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας ένα κενό 15 δισεκατομμυρίων, το οποίο ίσως χρειαστεί να καλυφθεί από τα δάνεια της G7.


Επίσης ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών κονδυλίων της Ουκρανίας για το επόμενο έτος εκτιμάται πως θα καλυφθεί από μια συμφωνία των Δυτικών συμμάχων της G7 για παροχή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια.

Η εν λόγω συμφωνία δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς οι πλευρές εξετάζουν τις λεπτομέρειες της περίπλοκής κίνησης. Ακόμη όμως κι αν τελικά προχωρήσουν στην αξιοποίηση των εν λόγω παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα 50 δισεκατομμύρια εκτιμάται πως αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας για έναν ακόμα χρόνο πολέμου.


Σε πίεση οι δυτικοί σύμμαχοι

Οι σύμμαχοι θα πρέπει να αναζητήσουν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους της Δύσης.


Από τη μία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία για την επόμενη χρονιά. Η έκβαση των προεδρικών εκλογών μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, οι σύμμαχοι του Κιέβου αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση για τη Γερμανία και περιορίζει τη χρηματοδότηση προς το Κίεβο. Η Γαλλία προσπαθεί επίσης να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα που την έχει φέρει στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ. Το Παρίσι θα πρέπει να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό με σημαντικές περικοπές δαπανών για τον επόμενο χρόνο και μάλιστα εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ πιθανότατα θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ακόμη και η Βρετανία, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την χρηματοδότησή της, καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προσπαθεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου