Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024

Εθνική Τράπεζα: Πώς το δημόσιο έχασε μισό δισ. ευρώ από την προηγούμενη πώληση και ετοιμάζεται για την επόμενη Η «αποεπένδυση» του 22% πριν από ένα χρόνο και τα σενάρια για τη νέα πώληση του 10% από το ΤΧΣ.






 

 


Πώς να ξεπουλήσετε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και να χάσει το ελληνικό Δημόσιο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτή θα έπρεπε να είναι η επικεφαλίδα της προηγούμενης πώλησης μετοχών της Εθνικής τράπεζας που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Η ιστορία είναι πολύ διδακτική, καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ετοιμάζεται να επαναλάβει… αυτήν την μεγάλη επιτυχία.


Τον Νοέμβριο του 2023, το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε το 22% των μετοχών της Εθνικης που είχε στην κατοχή του και εισέπραξε 1,06 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εθνικής πανηγύρισαν για αυτήν την «επιτυχημένη αποεπένδυση», αφού υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις μετοχές που πούλησε το ΤΧΣ, το οποίο διαχειρίζεται όλες τις τραπεζικές μετοχές που κατέχει το Δημόσιο.


Η λέξη «ξεπούλημα», όμως, ταιριάζει καλύτερα και το ενδιαφέρον των αγοραστών την εποχή εκείνη αποδείχθηκε απόλυτα δικαιολογημένο, αφού οι μέτοχοι αγόρασαν την μετοχή στα 5,3 ευρώ και έβγαλαν τα λεφτά τους και με το παραπάνω.

Αυτός που έχασε ήταν το ελληνικό Δημόσιο, γιατί εάν είχε κρατήσει εκείνο το 22% των μετοχών της Εθνικής, σήμερα με την μετοχή στα 7,38 ευρώ, η αξία του θα ήταν 1,48 δισ. ευρώ, δηλαδή 329 εκατ. ευρώ παραπάνω. Εάν είχε ακόμα στην κατοχή του αυτό το «πακέτο» θα εισέπραττε και 73 εκατ. ευρώ από το μέρισμα το οποίο διανεμήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.


Συνολικά δηλαδή, τα διαφυγόντα κέρδη από αυτήν την «επιτυχημένη αποεπένδυση» φτάνουν στα 490 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, αφού η μετοχή της Εθνικής έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που είχε φτάσει το καλοκαίρι, κάτι που όλη η αγορά ερμηνεύει ως πίεση από ισχυρά χαρτοφυλάκια, που θέλουν να αγοράσουν φτηνά τις μετοχές που θα πουλήσει και πάλι το ελληνικό Δημόσιο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η μετοχή της Εθνικής είχε φτάσει στα 8,4 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, αλλά χθες ήταν στα 7,38 ευρώ, μια βουτιά κοντά στο 12%.


Άρα, με μια τιμή γύρω στα χθεσινά επίπεδα, το ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσει το 10% της Εθνικής Τράπεζας για περίπου 675 εκατ. ευρώ.

Εάν όμως βάλουμε κάτω τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας και τις προοπτικές της , είναι βέβαιο ότι κανένας επενδυτής δεν θα πουλούσε τις μετοχές του.

Η Εθνική υπολογίζει ότι θα βγάλει κέρδη 1,3 δισ. ευρώ φέτος (και μάλλον παραπάνω) και σχεδιάζει να δώσει μέρισμα περίπου το 50% αυτών.

Γι'αυτό και είναι κοινό μυστικό στους κόλπους των αναλυτών ότι μια λογική τιμή στόχος για την Εθνική ένα χρόνο αργότερα είναι αρκετά ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.


Είναι όμως αποφασισμένος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης να προχωρήσει στη νέα αυτή «αποεπένδυση» πάση θυσία, δίνοντας το 10% των μετοχών της Εθνικής, ίσως και λίγο παραπάνω από το 18,3% που έχει απομείνει στην κατοχή του ΤΧΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου