Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024

Ανίκανη και απρόθυμη η ΕΛΑΣ απέναντι στην Greek Μafia

Ανίκανη ή απρόθυμη η ΕΛΑΣ απέναντι στην Greek Μafia

 Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

 

Μετά το φιάσκο της δίκης Καραϊβάζ, η αθώωση τού ίδιου κατηγορούμενου και για τον φόνο του Χάρη Κοντογιώργη έρχεται να επισφραγίσει την παταγώδη αποτυχία των αρχών στις έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα.

Η αθώωση του 41χρονου Γιάννη Λάλα για τη δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη, κι αφού είχε προηγηθεί η τελεσίδικη απόφαση αθώωσής του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, επισφραγίζει την αποτυχία, ή και την ύποπτη απροθυμία, της ΕΛΑΣ να εξιχνιάσει υποθέσεις εκτέλεσης συμβολαίων θανάτου που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

 

Η σπουδή δε με την οποία η ΕΛΑΣ έστησε τις μοναδικές δύο δικογραφίες της Greek mafia που έφτασαν στη Δικαιοσύνη, και κατέληξαν σε σκανδαλώδες φιάσκο, εγείρει εύλογα σοβαρά ερωτήματα. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το πιστοποιεί η ίδια η Δικαιοσύνη, η οποία αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό και για τις δύο δολοφονίες κατέληξε –με ξεκάθαρη πλειοψηφία στη μία και ομόφωνα στην άλλη– στην απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Ο κοινός παρονομαστής

Μια απόφαση-κόλαφος όχι μόνο για τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές που επέτρεψαν για τόσο σοβαρές υποθέσεις να φτάσει στο ακροατήριο μια διάτρητη δικογραφία αλλά και για την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Από τις δεκάδες δολοφονίες νονών της νύχτας αλλά και ανθρώπων που ασχολούνταν με θέματα της Greek mafia, μόνο δύο οδηγήθηκαν στο ακροατήριο τα τελευταία χρόνια. Με διαβιβαστικά που κινούνται στο ίδιο ακριβώς μοτίβο και με κοινό παρανομαστή τον ίδιο κατηγορούμενο και στις δύο υποθέσεις.

Για του λόγου το αληθές: Ηταν Απρίλιος του 2023 όταν η ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (προεκλογικά) είχε ανακοινώσει με περίσσιες τυμπανοκρουσίες τη σύλληψη των φερόμενων ως δολοφόνων του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ. Την ίδια περίοδο –για να ακριβολογούμε, την ίδια ημέρα, 24 Απριλίου– στάλθηκαν συνολικά τρία διαβιβαστικά από την Ασφάλεια για δολοφονίες που κατατάσσονταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Greek mafia. Για τη δολοφονία του Μιχάλη Καπίρη, του Γ. Καραϊβάζ και εκείνη του Χ. Κοντογιώργη. Και τα τρία κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: «Οι έρευνες συνεχίζονται για την ανακάλυψη των δραστών». Δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου, εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Καραϊβάζ και Κοντογιώργη. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. 

Ω του θαύματος, και τις δύο φορές υπήρξε κοινός παρονομαστής, ο άνθρωπος που κάθισε στο εδώλιο και τελικά αθωώθηκε, με τις ίδιες φτωχές ενδείξεις στην αρχική δικογραφία που σχημάτισε το Ανθρωποκτονιών –ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα της ΕΛΑΣ– που ποτέ δεν έγιναν αποδείξεις. Ο βασικός εμπλεκόμενος, ο 41χρονος Γ. Λάλας, μαζί με τον 49χρονο αδερφό του είχαν κατηγορηθεί ως οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ που έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του τον Απρίλιο του 2021. Τα δύο αδέρφια αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία, πλέον αμετάκλητα, καθώς η Εισαγγελία Εφετών δεν δέχτηκε το αίτημα συγγενών του θύματος να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Η τεράστια… επιτυχία, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κονιορτοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι έρευνες για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς να παραμένουν στο σημείο μηδέν. Εγραφε τότε ο υπουργός, μετά τις συλλήψεις των δύο αδερφών: «Οι έρευνες της ΕΛΑΣ επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα. Οσοι χρησιμοποίησαν αυτή την τραγική υπόθεση για να συκοφαντήσουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την κυβέρνηση συνολικά και την Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν μια συγγνώμη. Συνεχίζουμε όλα όσα πρέπει για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη».

Το ίδιο συνέβη και με τη δολοφονία του πυγμάχου Χ. Κοντογιώργη τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι, που κατατάσσεται σε πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών της Greek mafia. Ο Γ. Λάλας που κάθισε στο εδώλιο αθωώθηκε ομόφωνα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Συμπέρασμα: Κι αυτή η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη. 

Οι διόλου τυχαίες… συμπτώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είτε πρόκειται για ανικανότητα της ΕΛΑΣ να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα και να δώσει τέλος στον ατέρμονο κύκλο αίματος που έχει πλημμυρίσει τη νύχτα είτε θα πρέπει να παραδεχτεί πως στήνει δικογραφίες με ελλιπή ή παραπλανητικά στοιχεία για να δείξει ότι κάτι κάνει, εξυπηρετώντας παράλληλα συμφέροντα. Τα δεδομένα είναι αυτά και τα τινά δύο. Ανικανότητα ή δόλος;

Μάλιστα η πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης δεν δίστασε να αναφέρει ενώπιον λαϊκών και τακτικών δικαστών ότι ο 41χρονος αντιμετώπισε την κατηγορία για την ανθρωποκτονία Κοντογιώργη επειδή έπρεπε να υποστηριχτεί η κατηγορία στην υπόθεση της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, η οποία όπως είπαν: «Λόγω της φύσης της ήταν υπόθεση δημοσιότητας».

Ντόμινο φιάσκων της ΕΛΑΣ

Η τελευταία δίκη-παρωδία με άρωμα Greek mafia ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, με την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο Γ. Λάλας για την ανθρωποκτονία του πυγμάχου Χ. Κοντογιώργη να καταλήγει στην ετυμηγορία «ομόφωνα αθώος». Οι ενδείξεις που διαβίβασε η ΕΛΑΣ και στοιχειοθέτησαν τη δικογραφία δεν στάθηκαν επαρκείς για να στηρίξουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, με αποτέλεσμα το κατηγορητήριο να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Αυτήν τη φορά οι ενδείξεις που θεωρήθηκαν επαρκείς για να παραπεμφθεί σε δίκη ο Γ. Λάλας ήταν δύο ανώνυμα μηνύματα σε γνωστό πρόσωπο του Κοντογιώργη, τα οποία τον παρουσίαζαν ως μελλοντικό δολοφόνο του. Βέβαια, ένα εκ των δύο μηνυμάτων ανέφερε ακόμη τρία πρόσωπα, τα οποία ουδέποτε κλήθηκαν από την ΕΛΑΣ για εξηγήσεις και διερεύνηση της καταγγελίας ούτε υπήρξαν ποτέ κατηγορούμενα.

Η υπεράσπιση αποδυνάμωσε αυτές τις ενδείξεις απορρίπτοντας και

νομικά την ισχύ των μηνυμάτων ως αποδεικτικών στοιχείων, καθώς θα μπορούσαν να έχουν σταλεί από οποιονδήποτε με σκοπό να παραπλανηθούν οι αρχές και οι υποψίες να πέσουν πάνω στον Γ. Λάλα. Αλλωστε ουδέποτε εντοπίστηκε ο αποστολέας τους.

Δεν τον αναγνώρισαν

Η οικογένεια του θύματος δεν παρέστη διά συνηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας, ενώ στις ολιγόλεπτες καταθέσεις τους παραδέχτηκαν ότι το θύμα έκανε δουλειές με ανθρώπους της νύχτας. Σχετικά με τον κατηγορούμενο δεν είχαν τίποτε ενοχοποιητικό να πουν, όπως και άλλοι μάρτυρες που κατέθεσαν ως στενοί φίλοι του θύματος.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν μπόρεσαν να τον αναγνωρίσουν ή έστω να πουν πως μοιάζει με τον δολοφόνο του Κοντογιώργη. Μάλιστα ένας εκ των αυτοπτών μαρτύρων την ημέρα της δολοφονίας στο Γαλάτσι, απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, δήλωσε ενώπιον λαϊκών και τακτικών δικαστών ότι ο δράστης ήταν «πολύ πιο ψηλός και αδύνατος» σε σχέση με τον 41χρονο.

Ο ίδιος ο Γ. Λάλας κατά την απολογία του παραδέχτηκε πως είχε σχέσεις με ηχηρά ονόματα της μαφίας, τα οποία γνώριζε κυρίως μέσω της πυγμαχίας, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν μπλέχτηκε ποτέ σε βρόμικες δουλειές. Για τον καλό του φίλο και κουμπάρο, επίσης δολοφονημένο και εμπλεκόμενο με την Greek mafia, Μιχ. Καπίρη ανέφερε: «Ο Καπίρης μαζί με τον Κοντογιώργη πουλούσαν προστασία στα μαγαζιά. Σκοτώθηκε ο Μιχάλης, πήρε τα μαγαζιά ο Χάρης και τώρα πήγανε αλλού. Ο κύκλος αίματος γίνεται για τα οικονομικά συμφέροντα», υποστηρίζοντας πως εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις.

Στην πορεία έκανε αναφορά και στο λαθρεμπόριο καυσίμων, αποδίδοντας εκεί τα ενοχοποιητικά μηνύματα που στάλθηκαν σε βάρος του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι επειδή ήταν μέτοχος σε πρατήρια βενζίνης, αυτοί που ήλεγχαν την πίτα και την προτιμούσαν ολόκληρη ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση. «Ολα αυτά που βλέπετε στην τηλεόραση για τα λαθραία γίνονται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισαγγελέας της έδρας όμως, υιοθετώντας απόλυτα το σκεπτικό του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, πρότεινε την ενοχή του Γ. Λάλα, στήριξε δηλαδή την εισήγησή του στο διά ταύτα του βουλεύματος, ότι δηλαδή «οι δύο ανθρωποκτονίες, του Μιχαήλ Καπίρη και του Χαρίλαου Κοντογιώργη, σχετίζονται και ειδικότερα προκύπτει ότι η θανάτωση του Χαρίλαου Κοντογιώργη από τον Ιωάννη Λάλα έλαβε χώρα στο πλαίσιο αντεκδίκησης για τη δολοφονία του Μιχάλη Καπίρη». Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν αποδείχτηκε ποτέ στο ακροατήριο.

Παρ’ όλα αυτά στο τέλος της δίκης που διεξάχθηκε με fast track διαδικασίες λαϊκοί και τακτικοί δικαστές ελλείψει οποιουδήποτε στοιχείου που να μπορεί επαρκώς να στηρίξει την κατηγορία έκριναν ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος για 17 μήνες.

Καυτές υποθέσεις και στοιχεία στα… αζήτητα

Είναι πράγματι εντυπωσιακή η στάση της ΕΛΑΣ όταν πρόκειται για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στα οποία εμπλέκεται η Greek mafia ή άτομα που συνδέονται με συνεργάτες υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Οχι μόνο αδυνατεί να συντάξει κατηγορητήριο ικανό να σταθεί σε δικαστική αίθουσα, να συλλέξει αποδεικτικό υλικό και να καταλήξει με ασφάλεια σε πρόσωπα, αλλά και όταν έχει πειστήρια που μπορούν να δώσουν απαντήσεις… τα αγνοεί. Ο λόγος για επικοινωνίες (SMS, κλήσεις κ.ά.) δολοφονηθέντων προσώπων που σχετίζονταν με την Greek mafia ή διέθεταν ισχυρές επαφές με στελέχη της ΕΛΑΣ.

Οπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του δολοφονηθέντος με 40 σφαίρες εμπόρου καυσίμων Γιώργου Μήτσου, του οποίου το κινητό τηλέφωνο ήταν για καιρό θαμμένο σε κάποιο συρτάρι στη ΓΑΔΑ, ενώ ο ίδιος είχε μηνύματα και επικοινωνίες με ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, ακόμη και με στενούς ανθρώπους του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου.

Τα στοιχεία αποκάλυπταν σημεία και τέρατα, αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία για να ξεκινήσει έρευνα για όσα αποκαλύπτονταν για αστυνομικούς και τις διασυνδέσεις τους με τη μαφία, παρά μόνο ύστερα από ενέργειες του πρώην επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων, υποστρατήγου Ηλία Κοσσυβάκη.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τα SMS των δύο κινητών τηλεφώνων του απότακτου αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 έξω από την ταβέρνα Κρητικός. Ο Παπαχρήστος διέθετε ισχυρούς δεσμούς με μέλη της Greek mafia, όπως προέκυπτε από έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη. Εξι χρόνια μετά την ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία Παπαχρήστου και τέσσερα χρόνια από τότε που τα κινητά τηλέφωνα διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ για επεξεργασία, το περιεχόμενό τους ακόμη δεν έχει διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη. Τι πιο φυσιολογικό άλλωστε από το να παραμένουν καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι στη ΓΑΔΑ;

Ο «ταμίας» της Greek mafia Δημήτρης Μάλαμας δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ μες στο αυτοκίνητό του στο Χαϊδάρι τον Οκτώβριο του 2019. Τα κινητά του τηλέφωνα δεν βρέθηκαν ποτέ στον τόπο της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα έφτασαν στην ΕΛΑΣ εβδομάδες μετά τη δολοφονία «με τρόπο που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε. Στις δύο συσκευές διαπιστώθηκαν “παρεμβάσεις” και “απουσίες” στις διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο Μάλαμας».

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το κινητό τηλέφωνο του Δημήτρη Καπετανάκη, γνωστού ως «Καπέ», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Το κινητό του τηλέφωνο επίσης εξαφανίστηκε, για να καταλήξει στην ΕΛΑΣ αρκετές ημέρες μετά και αφού είχε υποστεί παρεμβάσεις.

Και φυσικά τρανό παράδειγμα η πιο πρόσφατη εξέλιξη όταν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ έγινε γνωστό από την εισαγγελέα της έδρας ότι CD που φέρεται να περιείχε κλήσεις του θύματος στην εφαρμογή WhatsApp με πρόσωπα όπως οι Δημητριάδης, Κοντολέων, Αλεβιζόπουλος, Καραμαλάκης, Γκελεστάθη, Ψωμά κ.ά. καταστράφηκε από συρραπτικό. Αντίγραφο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δεν άνοιγε και το πιθανότερο είναι πως ήταν κενό περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου