Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2024

Το μεγάλο φιάσκο της ΕΡΤ - Πανάκριβη σειρά, χαμηλές πτήσεις Τα ποσοστά τηλεθέασης ανέτρεψαν τις μεγάλες προσδοκίες της ΕΡΤ για τη νέα κωμωδία «Αρχελάου 5».






 


Γράφει η Δήμητρα Νικολάου
 


Πολυδιαφημισμένη και με ένα ισχυρό καστ πρωταγωνιστών, η κωμωδία της ΕΡΤ1 «Αρχελάου 5» βούλιαξε απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό. Η μεγάλη βουτιά στα ποσοστά τηλεθέασης έγινε από την πρώτη εβδομάδα προβολής της.

Η κρατική τηλεόραση αποφάσισε να επενδύσει σε μια καθημερινή κωμωδία καταστάσεων, πέρα από τις υπόλοιπες σειρές που στηρίζουν το νέο της πρόγραμμα για τη σεζόν 2024-2025. Με 3 δημιουργούς και μια σεναριακή ομάδα που αποτελείται από 7 σεναριογράφους, οι οποίοι είχαν απόλυτη ελευθερία για την πλοκή της πρωτότυπης ιστορίας και τους χαρακτήρες που θα την πλαισίωναν.


Από το πρώτο γύρισμα η ΕΡΤ στήριξε το νέο εγχείρημα, με αρκετή διαφήμιση στα social media, αλλά και με περαιτέρω προβολή για μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές απέναντι στις δραματικές του ανταγωνισμού.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν μετά από την πρεμιέρα. Η νέα κωμωδία δεν έτυχε τελικά της αναμενόμενης αποδοχής από το κοινό. Από το πρώτο επεισόδιο τα νούμερα τηλεθέασης πήραν την κατηφόρα ξεκινώντας από το 8,7% τη Δευτέρα 9/9 και φτάνοντας στο χαμηλότερο όλων των σειρών 3,3% την Παρασκευή 13/9.





Κι αυτό συνεχίστηκε στα επόμενα επεισόδια μόλις έκαναν πρεμιέρα και οι υπόλοιπες σειρές μυθοπλασίας στα ιδιωτικά κανάλια, καταλήγοντας στο 2,4% την Παρασκευή 27/9. Παράλληλα οι κριτικές που έλαβε η σειρά δεν ήταν και οι καλύτερες όσο κι αν ήταν φιλότιμες οι προσπάθειες των πρωταγωνιστών για να προβάλλουν τη δουλειά τους.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για το μέλλον της νέας κωμωδίας της ΕΡΤ, αφού οι ιθύνοντες βλέπουν ένα μεγάλο κεφάλαιο να χάνεται. Σύμφωνα με το ποσό που είχε εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών για την εξωτερική παραγωγή της σειράς ανέρχεται στα 3.624.463 ευρώ. Ενώ η εταιρία Αργοναύτες έχει αναλάβει την περάτωση 80 συνολικά επεισοδίων.


Με την ΕΡΤ να έχει το δικαίωμα για τη μονομερή ανάθεσε 80 επιπλέον επεισοδίων μετά την προβολή των πρώτων 20. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε ένα επεισόδιο έχει κόστος 45.305,78 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 226.653 ευρώ ανά εβδομάδα.

Ειδικότερα μετά την προβολή των πρώτων 20 επεισοδίων, υπάρχει η περίπτωση η σειρά να κοπεί και 906.000 ευρώ να έχουν γίνει «καπνός», εκτός βέβαια αν παρατηρηθεί μεγάλη ανατροπή στα επόμενα επεισόδια.

Μένει βέβαια να δείξει η ΕΡΤ τις προθέσεις της για να στηρίξει την νέα σειρά, πέρα από την αρχική της προωθητική κίνηση. Μέχρι τώρα η κρατική τηλεόραση κρατά την γραμμή που δίνει προτεραιότητα στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αφού το budget και τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι ο μόνος λόγος για να κοπεί ή να συνεχιστεί μια σειρά. Σε αναμονή των εξελίξεων μετά τον πρώτο μήνα προβολής...
Δείτε το τρέιλερ της σειράς:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου