Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024
6 γραφικές πλατείες για καφέ σε ελληνικούς προορισμούς για τα επόμενα weekends Πλατείες πλακόστρωτες μέσα σε απίστευτα φυσικά τοπία και γραφικά χωριά, μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες με ένα φλιτζάνι καφέ. ΑΠΟ ΤΗΝΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ
Στην πλατεία της Aγόριανης/Photo: Νικόλας Μάστορας
Με ή χωρίς πλατάνια, με θέα σε ψηλές βουνοκορφές, με ταβερνάκια και καφέ οι πλατείες είναι το κέντρο κάθε χωριού. Είναι εκεί που χτυπάει η καρδιά τους, εκεί που λαμβάνουν χώρα οι εξελίξεις και που πάνω από έναν ελληνικό καφέ αποφασίζονται τα επόμενα βήματα στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή κάθε τόπου. Ποιον βουλευτή θα στηρίξουν, με τι θα ραντίσουν τις καλλιέργειες, πού και πόσο θα πουλήσουν.
Είναι εκεί που κάθε τέλος του μήνα – ναι ακόμα συμβαίνει αυτό- ο ταχυδρόμος φέρνει τη σύνταξη στους κατοίκους που τον περιμένουν με ανυπομονησία. Είναι το μέρος που γίνονται τα πανηγύρια, που ντόπιοι και μουσαφιραίοι γίνονται μια παρέα, χορεύουν, πίνουν και γλεντούν. Αν λοιπόν θέλετε να γνωρίσετε πραγματικά έναν τόπο, πρέπει να ξεκινήσετε από την πλατεία του αν πιάσετε και κουβέντα με τους ντόπιους ακόμα καλύτερα.
Και από πλατείες στην Ελλάδα πάμε καλά. Έχουμε πολλές, άλλες πιο όμορφες και άλλες κάπως πιο άχαρες, παρακάτω φυσικά σας προτείνουμε μερικές από αυτές που αξίζουν να μπείτε στο αυτοκίνητο για να τις επισκεφθείτε.
Photo: Νικόλας Μάστορας
Αγόριανη/Photo: Νικόλας Μάστορας
Πλατεία Αγόριανης
Η Αγόριανη έχει μια από τις πιο γραφικές και εντυπωσιακές πλατείες που είναι ιδανικές για να απολαύσετε τον καφέ σας ή το γεύμα σας σε μια φθινοπωρινή εκδρομή. Η πλατεία είναι σχεδόν ολόκληρη, σκεπασμένη από πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια που κρατούν υπέροχη σκιά. Πλακόστρωτη, βλέπει στον κεντρικό δρόμο του χωριού και στα πέτρινα κτήρια γύρω γύρω και είναι γεμάτη ταβερνάκια και καφέ. Από τις πέτρινες καμινάδες βγαίνει καπνός που μοσχοβολά καλούδια όπως πίτες, προβατίνα στα κάρβουνα, αρνίσια παϊδάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό και πόσα ακόμα. Δύσκολα αντιστέκεσαι στις ταβέρνες της Αγόριανης. Στο πίσω μέρος της ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι γεφυρώνει το ρέμα του χωριού ενώ δίπλα του ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που βγάζει σε έναν μικρό καταρράκτη, μια μικρή βόλτα που αξίζει να την κάνετε πριν πιάσετε τραπέζι.
Στενή Εύβοιας/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Στενιώτικο ρέμα/Photo: Shutterstock
Πλατεία Στενής
Η Στενή είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά στην Εύβοια τόσο γιατί έχει διατηρήσει σε ένα μεγάλο βαθμό την παλιά αρχιτεκτονική όσο και γιατί είναι πνιγμένο στο πράσινο. Απλώνεται στη σκιά του όρους Δίρφυς, στους νότιους πρόποδες στα 400 μέτρα υψόμετρο και γειτονεύει με το Στενιώτικο ρέμα που του χαρίζει πόντους ομορφιάς. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο έξω από το χωριό και θα περπατήσετε στα όμορφα στενά του για να φθάσετε στην μικρή σχετικά αλλά πανέμορφη πλατεία του, με τις πέτρινες βρύσες, τα πλατάνια και τις μουριές. Γύρω γύρω, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφέ βγάζουν τα τραπέζια τους στην σκιά των δέντρων και είναι το καλύτερο σημείο για να ξαποστάσετε πριν συνεχίσετε τη βόλτα στο χωριό.
Αν δώσετε λίγο χρόνο παραπάνω για να γνωρίσετε το χωριό και πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους θα σας πουν πως παλιά, τα καφενεία μαζί με τον καφέ σου φέρνανε και νερό «κρύσταλλο» από την πέτρινη βρύση. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει φυσικά ωστόσο η Στενή δεν χάνει την ταυτότητά της, χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα στη «Βρύση του γιατρού» στην είσοδο του χωριού, θα βρείτε πάγκους με παραδοσιακά προϊόντα όπως βότανα, γλυκά του κουταλιού, μέλι, μαρμελάδες κ.ά.
Η πλατεία του Κοσμά/Photo: Shutterstock
Πετρόκτιστα, παραδοσιακά σπίτια στο χωριό Κοσμάς/Photo: Shutterstock
Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς/Photo: Shutterstock
Πλατεία Κοσμά
Αγαπημένο χωριό και ο Κοσμάς στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, χαρακτηρισμένος Παραδοσιακός Οικισμός. Θα τον βρείτε στα 1.127 μέτρα υψόμετρο, περιτριγυρισμένο από ένα πυκνό ελατόδασος. Στο μέσο περίπου του χωριού βρίσκεται η φαρδιά πλατεία του που έχει υπέροχη θέα στο χωριό αλλά και στις καταπράσινες βουνοκορφές. Εδώ, τη σκιά χαρίζουν εφτά πανύψηλοι γεροπλάτανοι τους οποίους φύτεψε το Κωνσταντίνος Κουτσοθεοδωρής ή όπως είναι επίσης γνωστός στους ντόπιους Μαγγουριάς, το 1883. Στην πίσω πλευρά της πλατείας, βρίσκονται τα απαραίτητα καφέ και ταβέρνες οι οποίες σερβίρουν υπέροχα παϊδάκια ενώ η μπροστινή μετατρέπεται σε ένα μπαλκόνι με υπέροχη θέα. Εδώ, βρίσκεται και η κεντρική εκκλησία του χωριού οι Άγιοι Ανάργυροι, ένας εντυπωσιακός ναός χτισμένος εξολοκλήρου από πέτρα με δύο καμπαναριά στα αριστερά και δεξιά. Στην πίσω πλευρά του ναού βρίσκονται τα «Λιοντάρια», τρεις παραδοσιακές βρύσες σε σχήμα λεοντοκεφαλιών από όπου τρέχει κρυστάλλινο νερό.
Γκούρα Κορινθίας/Photo: Shutterstock
Γκούρα Κορινθίας/Photo: Shutterstock
Πλατεία Γκούρα
Η Γκούρα είναι ένα κεφαλοχώρι στο νομό Κορινθίας φωλιασμένο στις πλαγιές της Ζήρειας κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο που αγναντεύει την κοιλάδα του Φενεού. Στο μέσο του χωριού βρίσκεται η απλόχωρη πλατεία της Γκούρας. Μια από τις πιο γραφικές πλατείες που έχουν να δείξουν τα χωριά μας, σε αυτό συμβάλει η πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών του 1888 αλλά και τα πανέμορφα αρχοντικά γύρω γύρω που είναι και αυτά του 19ου αιώνα.
Εκτός από τα αρχοντικά, την πλατεία στολίζουν ακακίες και μουριές αλλά και ένα πανύψηλο κωνοφόρο κάτω από την παχιά σκιά των οποίων απλώνονται τραπεζάκια για καφέ και φαγητό. Από εδώ μπορείτε, αφού ξαποστάσετε με έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσιπουράκι, να ξεκινήσετε το σεργιάνι στο χωριό, να πάτε βόλτα μέχρι την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα και να επισκεφθείτε την Ιερά Μόνη Αγίου Γεωργίου Φενεού του 17ου αιώνα που κοιτά τη λίμνη από ψηλά και να επιστρέψετε στην όμορφη πλατεία του χωριού για ντόπιες λιχουδιές.
Πλατεία Καλαβρύτων/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Καλάβρυτα/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Σταθμός του οδοντωτού σιδηρόδρομου στη Ζαχλωρού/Photo: Shutterstock
Πλατεία Καλαβρύτων
Στη μέση περίπου των Καλαβρύτων απλώνεται η όμορφη πλατεία τους με τα πανύψηλα κωνοφόρα που μαζί με το Πάρκο Μνήμης, ακριβώς δίπλα, με τα μπόλικα πλατάνια, δημιουργούν μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Στην πλατεία δεσπόζει και ο Μητροπολιτικός Ναός των Καλαβρύτων που χτίστηκε στα μέσα περίπου του 18ου αιώνα, πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1827 και αναστηλώθηκε και καταστράφηκε εκ νέου από τους Γερμανούς το 1943, ενώ εάν κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα δείτε πως το ρολόι στο αριστερό κωδωνοστάσιο είναι σταματημένο στην ώρα που οι ναζιστές εκτέλεσαν τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης το Δεκέμβριο του 1943. Ο ναός φυσικά ξαναχτίστηκε το 1946. Απέναντι βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή. Η ανοιχτωσιά όμως, το πράσινο και τα καφέ της πλατείας ευθύνονται για το γεγονός ότι εδώ μπορείτε να ξοδέψετε αρκετό χρόνο χαλαρώνοντας. Απολαμβάνοντας έναν καφέ ή μια μπύρα χαζολογώντας και πλανάροντας τις επόμενες βόλτες.
Πλατεία Βάργιανης
Η Βάργιανη είναι ένα μικρό χωριό σκαρφαλωμένο στα βορειοδυτικά του Παρνασσού στα 880 μέτρα υψόμετρο και θα χρειαστείτε περίπου δυόμισι ώρες για να την φθάσετε. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού θα βγείτε κατευθείαν στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του που αν αφήσετε κατά μέρος τις ταμπέλες και τα αυτοκίνητα είναι σαν ο χρόνος εδώ να έχει σταματήσει. Γύρω γύρω μπόλικα ψηλά πλατάνια δίνουν το απαραίτητο χρώμα καθώς τα πάντα εδώ είναι πέτρινα.
Στη μια πλευρά της πλατείας στέκει η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, απέναντι η πέτρινη βρύση τρέχει δροσερό νερό ενώ η θέα που απλώνεται πίσω της είναι πανέμορφη. Παραδίπλα το παλιό σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα πολύ γουστόζικο παραδοσιακό καφέ, πέτρινο, εννοείται και αυτό, ενώ δεν λείπουν και οι ταβέρνες που σερβίρουν ντόπια κρέατα και ωραία μεζεδάκια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου