Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Σε «αχαρτογράφητα νερά» ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα κάνουν τώρα Κασσελάκης, Πολάκης και «87» Ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές για την ηγεσία. Ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς.





ΙΝΤΙΜΕ

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή Κασσελάκη στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ξαναστήνουν κάλπες. Το πολιτικό αποτέλεσμα που παρήγαγε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι τέτοιο που δεν έχει ξανασυμβεί στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η πρόταση μομφής, από τους «87» και τον Παύλο Πολάκη, κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε σημειώνοντας ένα αποτέλεσμα κόντρα ακόμα και στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη.

Ένα αποτέλεσμα που αλλάζει το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση μομφής πέρασε με 163 υπέρ, 120 κατά, 2 λευκά και 1 άκυρο. Η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και όσων τον στηρίζουν αποτυπώθηκε εντός της αίθουσας της Κεντρικής Επιτροπής. «Ηλεκτρισμένο» κλίμα, εμφανώς φορτισμένος και με μεγάλη ένταση όταν πήρε τον λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης με αξιοσημείωτη την αναφορά του σε «κουκούλες». Ένα σκηνικό, σε κάθε περίπτωση, που δείχνει το πλήρες χάσμα που, πλέον, έχει καταγράφει και με όρους αριθμητικών συσχετισμών.


Η εικόνα αυτή δείχνει πως από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ «πλέει» σε «αχαρτογράφητα νερά». Σε κάθε περίπτωση η εικόνα των όσων «χαράχτηκαν» στο τελευταίο διήμερο εντός της Κεντρικής Επιτροπής δημιουργούν ένα ιδιότυπο πολιτικό τοπίο στην, εκ νέου, «κλυδωνιζόμενη» Κουμουνδούρου. Τα σενάρια για το άμεσο επόμενο διάστημα είναι πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει, πως συντεταγμένα βάσει των καταστατικών προβλέψεων οδηγείται στην αλλαγή αρχηγού. Ποιοι θα αναμετρηθούν, ωστόσο, για την ηγεσία του κόμματος;

Ο Στέφανος Κασσελάκης; Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στην πορεία, στις επόμενες ώρες και μέρες, το πιθανότερο σενάριο είναι να είναι εκ νέου υποψήφιος. «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε γεμάτος ένταση ο ίδιος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής όταν πλέον είχε πάρει επίσημο χαρακτήρα η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του από το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Επιτροπής, προϊδεάζοντας για αναλυτική παρέμβαση του αργότερα. «Είμαι λυτρωμένος διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από τη πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος» είπε, τονίζοντας πως «φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της φορωντας τους κουκούλα».




Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Δήλωσε «παρών» σε αυτή την κούρσα και μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. «Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης βγαίνοντας από την Κεντρική Επιτροπή.

Από την πλευρά των «87», που εμφανίζονται να κέρδισαν την πρώτη μάχη σε αυτή την σκληρή αναμέτρηση με τον Στέφανο Κασσελάκη καθώς επέβαλαν την άποψη τους για κάλπες κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής, ποιο πρόσωπο θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι, ενδεχομένως, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δηλώσει παρούσα στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος; Πάντως ο τέως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα του το τελευταίο διάστημα μπροστά σε όλες τις εξελίξεις, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. «Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά την ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής. «Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα» σημείωσε. Απαντώντας ο Σωκράτης Φάμελλος αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».
Ο «οδικός χάρτης»

Ο «οδικός χάρτης» της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο προσεχές διάστημα, χαράχτηκε με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη καθώς ο ίδιος αποχώρησε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής και την σύντομη ομιλία του στα μέλη του οργάνου.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά άμεσα, αύριο ή μεθαύριο, θα υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και με εισήγηση της ΠΓ θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή σε δυο εβδομάδες όπου εκεί θα αποφασιστεί και η ανακήρυξη του Έκτακτου Συνεδρίου. Στο Έκτακτο Συνέδριο θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και θα οριστεί η ημερομηνία εκλογών, ενώ θα κατατεθούν και τα προγράμματα των υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί το Συνέδριο να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η Κεντρική Επιτροπή, τέλος, αποφάσισε να παραστεί στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου