Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

Δείτε live: Η ομιλία Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ - Αυξάνονται συντάξεις και κατώτατος μισθός το 2025 - Απαλλαγή φόρου για όσους νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα





Παρακολουθήστε Live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο:

Σε εξέλιξη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. Μια ομιλία, κατά την οποία ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων ανακοινώνει μέτρα και παρεμβάσεις για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

Γιατρούς, αστυνομικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αλλά και δημόσιους υπαλλήλους αφορούν μεταξύ άλλων τα όσα ανακοινώνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Περάσαμε δοκιμασίες πολλές και διαφορετικές. Εμπόδια ωστόσο που μας έκαναν πιο δυνατούς. Είμαι αποφασισμένος να τιμήσω ξανά την εμπιστοσύνη σας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

«Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Πέρσι από το ίδιο βήμα δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και πράγματι έγινε. Είπα ότι θα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης. Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών των γιατρών…» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για όσους μιλούν για την «κατάρα της δεύτερης τετραετίες» είπε ότι τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Ο «οδικός χάρτης προς το μέλλον» και οι 9 προκλήσεις

«Οδικό χάρτη», έτσι χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις σημερινές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Όπως είπε, άλλες ήταν οι ανάγκες του 2019 με μια οικονομία να παλεύει να βγει από την εντατική και άλλες είναι οι παρούσες. Το ζητούμενο είναι η ένταση της Ανάπτυξης και η ισόρροπη κατανομή της.

Οι 9 προκλήσεις:

1. Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών

2. Η αύξηση της απασχόλησης ιδίως στις γυναίκες και τους νέους

3. Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία

4. Η ακόμα ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση

5. Η μείωση των παρενεργειών μια γρήγορης ανάπτυξης

6. Οργάνωση του δημοσίου χώρου

7. Αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού

8. Η κλιματική κρίση

9 Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ στις χώρες μέλη να έχουν υποχρέωση να παράγουν πλεονάσματα.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» είπε ο πρωθυπουργός.

Οι δαπάνες μας για το 2025 αφορούν την Άμυνα (1,6 δις), στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες (1δις).

Αυξήσεις σε συντάξεις, Δημόσιο και έκτακτη εισφορά

«Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 εώς 2,5% ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 830 ευρώ με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027».

Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων αυτό το Δεκέμβριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ως έκτακτη ενίσχυση σε 2 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας.

Στο Δημόσιο από την επόμενη Άνοιξη, σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες αυξήσεις που θα φτάσουν τα 100 ευρώ το μήνα.

Δύο ακόμα μέτρα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους πρώτης γραμμής, στην υγεία και την ασφάλεια: Στο εξής λοιπόν, η αμοιβή των εφημεριών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%

Ταυτόχρονα, για τους ένστολους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης, μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που σχεδιάζαμε αρχικά. Επίσης καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος.

Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας, σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100 mpps.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από το φόρο ακινήτων.

Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά τα πολυτέκνων.


Στο “Βελλίδειο” έφτασε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.


Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.



Μέλη της ΟΝΝΕΔ κρατώντας μπλε σημαίες δέχτηκαν τον πρωθυπουργό με χειροκροτήματα και συνθήματα. «Ζήτω η Νέα Δημοκρατία», φώναζαν.






Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης» για τα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Δείτε βίντεο του thestival.gr:



Γιατρούς, αστυνομικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αλλά και δημόσιους υπαλλήλους αφορούν μεταξύ άλλων τα όσα ανακοινώνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ.





Οι παρεμβάσεις που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των νέων και της οικογένειας σε κατηγορίες όπως οι ένστολοι και οι αγρότες αλλά και στην ενίσχυση των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ..

Ο πρωθυπουργός από τη συμπρωτεύουσα θα δεσμευτεί ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία αύξησης των εισοδημάτων, και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ μεικτά και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Το «καλάθι» του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ εστιάζει στους:

-Νέους και τα νέα ζευγάρια, μέσα από τις εξαγγελίες για το μείζον πρόβλημα της στέγης και το δημογραφικό, με την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» (θα καλύπτει επιπλέον 30.000 δικαιούχους έως 50 ετών), την προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», την αύξηση στο επίδομα τέκνων αλλά και την πρόσβαση των παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

-Πολύτεκνους, με τα προνόμια να αφορούν και σε τρίτεκνους (εξομοίωση των δύο κατηγοριών).

– Ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι παραδοσιακά ήταν κοντά στη Ν.Δ., αλλά στις ευρωεκλογές διαμαρτυρήθηκαν με την ψήφο τους για τα νέα φορολογικά μέτρα. Τώρα σχεδιάζονται βελτιώσεις στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

– Γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, ως κίνητρο, μεταξύ άλλων, για την ένταξη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τομέας τον οποίο οι πολίτες ιεραρχούν ψηλά στον κατάλογο αυτών που τους «πληγώνουν».

-Δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους, θα επιβραβεύονται με μπόνους δύο μισθών.

-Συνταξιούχους. Μία κοινωνική ομάδα, στην οποία επίσης «επενδύει» η κυβέρνηση και σχεδιάζει αύξηση των κύριων συντάξεων, σε ποσοστό 2% έως 3%, αλλά και μείωση της επιβάρυνσης τους από την εισφορά αλληλεγγύης.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στους αγρότες, για τους οποίους έχει εξεταστεί να ανακοινωθεί μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου