Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

Big Bang στη Γερμανία: Κράτησε το SPD, κατέρρευσε το CDU, μεγάλη ενίσχυση των «άκρων» Στο 29,5% το ακροδεξιό AfD και στο 11,9% το CDU, τρίτη δύναμη η νέα Αριστερά της Σάρα Βάγκενκνεχτ με 12,4%.



AP | Markus Schreiber

 
 


Αν και φάνηκε να χάνουν τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τελικά την Κυριακή (22/9) χαμογέλασαν.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση αποτελέσματος στο Βρανδεμβούργο από το ZDF, το SPD συγκεντρώνει 31,3% και ακολουθούν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 29,5%, ο συνασπισμός της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 12,4% και το CDU με 11,9%. Εκτός του τοπικού κοινοβούλιο αφού δεν πιάνουν το 5% που είναι το όριο μένουν οι Πράσινοι με 4,6%, η Αριστερά (Die Linke) με 3,5%, αλλά και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 2,7%.



Πηγή εικόνας: ZDF
Η αντίδραση του Όλαφ Σολτς για το αποτέλεσμα

Ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τις επιτροπές του κόμματός του, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ αντέδρασε ήπια στο εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο. Όταν ρωτήθηκε από το ZDF ποιο ήταν το κλίμα στο προεδρείο του SPD, ο Όλαφ Σολτς αρκέστηκε να πει: «Καλό φυσικά!».
Το χειρότερο αποτέλεσμα του CDU

Κάτι λιγότερο από 12% έλαβε το CDU στις εκλογές στο Βρανδεμβούργου, δεν έχει καταγράψει ποτέ τόσο κακό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο. Το CDU, μάλιστα, δεν έχει σημειώσει ποτέ τόσο κακό αποτέλεσμα σε εκλογές σε κρατίδιο στα ανατολικά. Αυτό είναι πικρό νέο για τον Φρίντριχ Μερτς, τον νεοεκλεγέντα υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος. Έτσι, το αποτέλεσμα επισκιάζει τις πρώτες ημέρες του ιδίου στην ηγεσία έπειτα από τις εκλογές.
AfD: «Θέλαμε να στείλουμε τον Ντίτμαρ Βόιντκε στη σύνταξη»

Ο υποψήφιος του AfD, Τίνο Χρουπάλα, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έχασε τον εκλογικό του στόχο κατά τις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. «Ο στόχος ήταν να γίνουμε η ισχυρότερη δύναμη», όπως είπε ο ίδιος στο ZDF, προσθέτοντας: «Θέλαμε να στείλουμε τον Ντίτμαρ Βόιντκε στη σύνταξη».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ARD, το κόμμα του συγκεντρώνει σήμερα 29,8% στο Βρανδεμβούργο και βρίσκεται πίσω από το SPD. Ο Τίνο Χρούπαλα μίλησε, ωστόσο, για ένα «πολύ ισχυρό» αποτέλεσμα και επςσήμανε τις ισχυρές επιδόσεις του AfD στις εκλογές στη Σαξονία και στη Θουριγγία. «Όποιος θέλει μια αλλαγή στην πολιτική, δεν μπορεί να αγνοήσει το AfD», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ποιοι έμειναν εκτός τοπικού κοινοβουλίου

Η συναρχηγός των Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ, κατηγόρησε τον «αμφίρροπο αγώνα» για τις απώλειες του κόμματός της. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν τακτικιστικά για να αποτρέψουν το AfD από το να κερδίσει μια έδρα. Ως αποτέλεσμα, οι Πράσινοι «πατήθηκαν», η ίδια.


Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Der Spiegel, ο επικεφαλής υποψήφιος των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, Πέτερ Βίντα, ήταν επίσης απογοητευμένος από την επίδοση του κόμματός του. «Θέλαμε να πετύχουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε. Το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία κατέληξε σε μια μονομαχία μεταξύ του AfD και του SPD είχε «φθείρει λίγο τα μικρότερα κόμματα», τόνισε ο ίδιος στη συνέχεια.

Η ομοσπονδιακή πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Γιανίν Βίσλερ, χαρακτήρισε την αποτυχία του κόμματός της στις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου ως «σημείο καμπής». Ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος, Σεμπάστιαν Βάλτερ, μίλησε για «καταστροφή». Το γεγονός ότι το Κόμμα της Αριστεράς δεν κατάφερε να επιστρέψει στο τοπικό κοινοβούλιο ήταν «πολύ πικρό», δήλωσε ο η Γιανίν Βίσλερ στο ZDF. Παράλληλα, ήταν γενικά πεπεισμένη ότι «το Αριστερό Κόμμα μπορεί να σωθεί».
Τι λένε οι πολίτες για την επόμενη ημέρα στο Βρανδεμβούργο

Όσον αφορά στην επόμενη τοπική κυβέρνηση στο Βρανδεμβούργο, υπάρχουν επιφυλάξεις για όλα τα μοντέλα συνασπισμού. Αρχικά το 42% θα ήθελε το BSW να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση. Εάν το BSW συμμετείχε στην κυβέρνηση, μόνο το 26% αναμένει καλύτερη πολιτική. Όσον αφορά στο AfD, το 56% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση είναι κατά της συμμετοχής αυτού του κόμματος στην κυβέρνηση, αν και η απόσταση δεν εξηγείται μόνο ποιοτικά: Συνολικά το 58 τοις εκατό - και περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στο AfD - βλέπουν το AfD ως απειλή για τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου