Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

Το «δώρο» στο ΠΑΣΟΚ και η διαστροφική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξουν αρχηγό τον Δεκέμβριο Κατά πάσα πιθανότητα, ο τελικός ωφελημένος από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.



ΙΝΤΙΜΕ

 


Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
 


Η ανθοδέσμη που έφτασε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, για τα μέλη της πλειοψηφίας, είχε την υπογραφή και των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ: «Ευχαριστούμε για τη βοήθεια και να μην χαθούμε».
Ήταν εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την απόρριψη της μόνης σωστής πρότασης που κατατέθηκε – από τον Πολάκη και την Τζάκρη – στη φθινοπωρινή σύναξη των Κεντροεπιτρόπων: Να επισπεύσουν την εκλογή προέδρου.


 

Ωστόσο, η περίεργη συγκόλληση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στο «ανώτατο καθοδηγητικό όργανα» πριν από το συνέδριο, αποφάσισε να βγάλουν πρόεδρο στις αρχές Δεκεμβρίου. Αν φτάσουν ως εκεί. Και αν αναγνωρίσουν οι ηττημένοι τον νικητή - κατά το προηγούμενο που υπάρχει πλέον στη συριζαιίκη Βαβυλωνία.


Το πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα κάνει μπαμ: Το ΠΑΣΟΚ αποκτά πλεονέκτημα. Για δύο μήνες θα έχει νέο πρόεδρο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκατινιάζονται μεταξύ τους, φτάνοντας μέχρι τα δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι «παραγονταραίοι», που λέει και ο Τζουμάκας- δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν κινδυνεύουν από τον Μητσοτάκη, αλλά από το ΠΑΣΟΚ και τον νέο επικεφαλής του. Αν υπάρχει κεντρικός εγκέφαλος, που καθοδηγεί το αντι-κασσελακικό μέτωπο, η επιλογή να μείνουν ακέφαλοι για δύο μήνες με το ΠΑΣΟΚ να ανασυντάσσεται, είναι διαστροφική. Οδηγεί στη δραματική απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει νέα κομματική διοίκηση, δεν θα υπάρχει τίποτε να διοικήσει. Το τέλος θα είναι θέμα χρόνου. Ήδη αρχίζουν να αντιστρέφονται οι μετακινήσεις της περιόδου 2012-2019, όπως τις προκάλεσε η ακτινοβολία του Τσίπρα στο μνημονιακό περιβάλλον, που δημιούργησε η χρεοκοπία της χώρας από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.





Οι μνηστήρες της Χαριλάου Τρικούπη υπόσχονται στην κομματική βάση του εκπεσόντος κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, τη ρεβάνς της περασμένης 12ετίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, λεηλάτησε τους ταμιευτήρες των ψηφοφόρων τους.

Επιδερμικές εκτιμήσεις καταλήγουν ότι κερδισμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτακης. Τα φαινόμενα απατούν: Ο πρωθυπουργός θεωρείται ήδη απερχόμενος στο κόμμα του. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ - παρά το μπόνους των δύο μηνών που παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να καταστεί κάτι περισσότερο από μικρομεσαίο κόμμα, αφού στην εξάδα των επίδοξων αρχηγών του δεν υπάρχει προσωπικότητα με ηγετικό βεληνεκές. Επιπλέον, η ιδεολογική και πολιτική ζώνη που κινείται, συρρικνώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάρτυρας η αποσυναρμολόγηση του Όλαφ Σολτς και ο διασυρμός του Πέδρο Σάντσεθ, που κατέληξε ακόλουθος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Κατά πάσα πιθανότητα, ο τελικός ωφελημένος από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Είτε επικρατήσει για δεύτερη φορά, όπως προεξοφλούν οι αναλυτές, είτε στήσει επί των ερειπίων δικό του μαγαζί κατά τον τρόπο που έχει ήδη περιγράψει. Καθόλου καλή εξέλιξη για την πολιτική, όπως την ξέρουμε. Ο εξ Αμερικής εισοδιστής στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πολιτική σκηνή και στο μιντιακό στερέωμα μπορεί από τώρα να στείλει τις δικές του ανθοδέσμες στους δικούς του χορηγούς - γνωστούς και αγνώστους, φανερούς και κρυφούς, αφελείς και ραδιούργους. Πέρυσι, του είχαν παραδώσει ένα κόμμα. Εφέτος, του χαρίζουν ολόκληρο πολιτικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου