Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Λευκά ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα Κατερίνα Κατή

 



Δράση «παραδικαστικών κυκλωμάτων» που συνδέονται με μια από τις ευαίσθητες υπηρεσίες της Δικαιοσύνης και λειτουργεί υπέρ της εξυπηρέτησης «ημετέρων» ή ένα σαθρό, διάτρητο σύστημα που επιτρέπει να «καθαρίζουν» από φυλακίσεις ή και να στήνουν ανενόχλητα επιχειρήσεις οι επιτήδειοι;

Το ερώτημα προκύπτει εύλογα από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του και φέρνει στο φως το Documento και τα οποία αποδεικνύουν ότι το περίφημο Εθνικό Ποινικό Μητρώο «μπάζει» από παντού και επιτρέπει παρεμβάσεις και λάθη, είτε αυτά γίνονται από δόλο είτε από αμέλεια.








 

Τα κενά που υπάρχουν, είτε πρόκειται για επιτηδευμένες «τρύπες» που παραμένουν ως έχουν για να εξυπηρετούν συμφέροντα είτε για αμέλειες με εγκληματικές συνέπειες, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Να εκδίδονται και να έρχονται προς χρήση, σε δικαστήρια ή σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, ποινικά μητρώα που στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν ανακρίβειες, χωρίς μάλιστα δυνατότητα ταυτοποίησης και στη χειρότερη είναι πλαστά, αφού παρουσιάζουν ποινικά «λευκούς» πολίτες με αμετάκλητες καταδίκες. Σε πλείστες δε περιπτώσεις αυτές οι καταδίκες καταγράφονται στα ποινικά μητρώα μετά την παρέλευση ακόμη και 15ετίας!
Τα μεγάλα κενά του συστήματος

Ένα διάτρητο σύστημα επιτρέπει στους επιτήδειους να το χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν.

Άλλοι το εκμεταλλεύονται όπως η αποκαλούμενη «βασίλισσα των λούνα παρκ» που έλαβε άδεια για την επιχείρησή της στη Λάρισα παρουσιάζοντας λευκό ποινικό μητρώο ενώ είχε αμετάκλητη καταδίκη για τον τραυματισμό παιδιού το 2009 και άλλοι για να έχουν καλύτερη έκβαση στη δικαστική τους υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι το λευκό ποινικό μητρώο είναι η προϋπόθεση για το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και την αποφυγή, σε πολλές περιπτώσεις, της έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής, την αποφυγή δηλαδή της φυλάκισης.


Η έρευνα του Documento ξεκίνησε με αφορμή την αποκάλυψη για το «λάθος» με το ποινικό μητρώο της 78άχρονης με τα λούνα παρκ. Το προσκόμισε για να λάβει άδεια από τον Δήμο Λάρισας για τη λειτουργία του και την εμφάνιζε με μηδέν καταδίκες.

Πώς έγινε αυτό; Στο σύστημα είχε μπει ως τόπος γέννησής της η Γερμανία κι όχι η Αθήνα. Ως γεννηθείσα στη Γερμανία ήταν «λευκή». Αν όμως στο σύστημα είχε μπει ο σωστός τόπος γέννησης, δηλαδή η Αθήνα, θα αναγραφόταν στο ποινικό της μητρώο η αμετάκλητη καταδίκη της για τον τραυματισμό ενός παιδιού σε άλλο λούνα παρκ που διατηρούσε το 2009 στη Χαλκίδα. Αμέσως, δηλαδή, αναδεικνύεται μια μεγάλη «τρύπα» του συστήματος.

Για να εκδοθεί ποινικό μητρώο είναι απαραίτητο να συμπληρώσει ο πολίτης ή ο υπάλληλος της εισαγγελίας μεταξύ άλλων στοιχείων και τον τόπο γέννησης. Το ποινικό μητρώο εκδίδεται από το τμήμα Ποινικού Μητρώου της εισαγγελίας του τόπου γέννησης του πολίτη. Αν όμως γραφτεί άλλος τόπος γέννησης, δεν θα βρεθεί η καταδίκη. Το σύστημα «ψάχνει» άλλον άνθρωπο και, ως φαίνεται, δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης και ταυτοποίησης όλων των στοιχείων. Κι όποιος μπορεί να το κάνει αυτό, μόνος ή με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου που γνωρίζει τα κόλπα, τη βγάζει… λάδι.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν εν έτει 2024, στη χώρα της κυβέρνησης των αρίστων του ψηφιακού μετασχηματισμού.









Το ποινικό μητρώο πολίτη που το 2019 εμφανίζεται χωρίς καμία καταδίκη ενώ κατόπιν το 2020 και το 2022 εμφανίζεται καταδίκη για παράβαση του ΚΟΚ του… 2004. Χρειάστηκαν 19 χρόνια για να εμφανιστεί η ποινή στο μητρώο. Παράλληλα δεν υπάρχουν βασικά προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ΑΦΜ, ταυτότητα κ.λπ.



Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου του γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας στα οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν προσωπικά στοιχεία αλλά επιπλέον το 2019, το 2020 και 2021 αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Πελοπόννησος, όμως το 2022 αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Κρήτη. Αποτελεί ερώτημα αν η εισαγγελέας του Αρειου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη (φωτογραφία) γνωρίζει την παραπάνω κατάσταση και τι προτίθεται να πράξει για να κλείσουν οι «τρύπες» στη διαδικασία έκδοσης ποινικού μητρώου. Το Documento μπορεί να αποδείξει όλα τα παραπάνω πλην όμως αφαίρεσε όλα τα στοιχεία από τα έγγραφα λόγω προσωπικών δεδομένων.
Ο εφοπλιστής που έχει γεννηθεί… δύο φορές

Αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής το Documento έλαβε μια σειρά από καταγγελίες, κάποιες εκ των οποίων συνοδεύονταν και από έγγραφα στοιχεία που ήθελαν διασταύρωση.

Μια από τις υποθέσεις που έβγαζε μάτι αφορούσε δικογραφία για υπεξαίρεση εκατομμυρίων (κακούργημα) με κατηγορούμενο γόνο γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και ακόμη δύο πρόσωπα.

Εκείνο λοιπόν που δεν είχε κα- νείς εντοπίσει στη μεγάλη δικογρα- φία με τον εν λόγω οικονομικό πα- ράγοντα ήταν τα ελλιπή αλλά και αντιφατικά, ως προς το περιεχόμε- νό τους, ποινικά μητρώα των κατη- γορουμένων. Κι αυτό είναι ανεξάρ- τητο από την πιστοποίηση για την οποία είχαν εκδοθεί. Το τι έλεγαν δηλαδή για το ποινικό παρελθόν των τότε κατηγορουμένων (έχουν πλέον απαλλαγεί).

Το οποίο ποινικό μητρώο ήταν «μηδέν» για τον εφοπλιστή, δηλαδή λευκό, και ανέφερε και από μια καταδίκη σε χρηματική ποινή για όλως ελαφρά πλημμελήματα για τους άλλους δύο.

Κάποιο στοιχείο ότι η βεβαίωση ως προς το λευκό ποινικό μητρώο του συγκεκριμένου δεν ήταν αληθής δεν υπάρχει, τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή.

Τα διάτρητο του συστήματος όμως ήταν πασίδηλο. Για παράδειγμα, για τον γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας περιήλθαν στην κατοχή μας πέντε δελτία ποινικού μητρώου (η διερεύνηση της υπόθεσης διήρκεσε χρόνια κι αυτά επικαιροποιούνταν συνεχώς). Τα δύο είχαν εκδοθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου και τα άλλα τρία από την… Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης. Πώς γίνεται αυτό;

Στα δύο (του 2015 και του 2022) εμφανιζόταν ως τόπος γέννησής του η Κρήτη. Στο πρώτο μάλιστα αναφερόταν και συγκεκριμένα η Επισκοπή Ρεθύμνης. Στα άλλα τρία όμως (του 2019, του 2020, του 2021) αναφερόταν ως τόπος γέννησης η Πελοπόννησος και δη η Επισκοπή Τρίπολης. Γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα αντίγραφα ποινικού μητρώου προς δικαστική χρήση είχαν εκδοθεί από το τμήμα Ποινικού Μητρώου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρίπολης.

Και το ερώτημα είναι: Πρόκειται για λάθος κάποιου υπαλλήλου; Ποιος το έκανε και γιατί είναι τόσο εύκολο αυτό να συμβεί;

Με δεδομένο εδώ ότι ποινικά μητρώα (τουλάχιστον τα τέσσερα) αναγράφουν απολύτως ελλιπή στοιχεία σε σχέση και με όσα ορίζει ο Κώδικας Ποινικής ∆ικονομίας, ποιος πιστοποιεί ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και όχι για δύο διαφορετικά; Και επίσης, ποιος βεβαιώνει σε τέτοιες περιπτώσεις ότι το μητρώο που καλείται να εξετάσει το δικαστήριο λέει την αλήθεια; Κι εντέλει οι δικαστές τα βλέπουν αυτά ή είναι ψιλά γράμματα γι’ αυτούς;

Στα ποινικά μητρώα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία ΑΦΜ ούτε αριθμός ταυτότητας (Α∆Τ) παρά μόνο ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και μητρώνυμο, τόπος γέννησης (είτε Ρέθυμνο είτε… Τρίπολη) και μια χρονολογία γέννησης. Ούτε καν ο μήνας.

Τα ισχύοντα, και τα επίμαχα χρονικά διαστήματα, άρθρα του ΚΠ∆ είναι σαφή (με τελευταίο το άρθρο 569 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονομίας). Ορίζεται συγκεκριμένα ότι σε κάθε δελτίο ποινικού μητρώου αναγράφονται τα εξής:

• Τα στοιχεία της ταυτότητας που είναι αναγκαία για την εξατομίκευση του προσώπου στο οποίο αφορά το δελτίο και ιδίως το πλήρες ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, η ημερομηνία, η πόλη και το κράτος γέννησης, το φύλο, η ιθαγένεια ή οι ιθαγένειες, το τυχόν προηγούμενο ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, ο αριθμός και το είδος των εγγράφων ταυτοποίησης και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. Αν πρόκειται για έγγαμο, αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του συζύγου.

Ελλείψεις όμως ως προς τα στοιχεία ταυτοποίησης παρουσιάζουν τα ποινικά μητρώα και των άλλων δύο τότε κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Ένα από τα πιο αποκαρδιωτικά στοιχεία που καταδεικνύει και μια ακόμη παθογένεια του συστήματος φαίνεται από την καθυστέρηση με την οποία περνάνε στα ποινικά μητρώα οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για υπηρεσίες της επαρχίας.

Προς επίρρωση αυτού έχουμε και λέμε:

• Ποινικό μητρώο του 2019 εμφανίζει συγκεκριμένο πολίτη με καμία καταδίκη. ∆ηλαδή, μηδέν.

• Στο ποινικό του μητρώο όμως της αμέσως επόμενης χρονιάς, όπως έχει εκτυπωθεί από το Εθνικό Ποινικό Μητρώο, εμφανίζεται μια καταδίκη του σε χρηματική ποινή για μια απλή πλημμεληματική παράβαση του ΚΟΚ. Πού είναι το παράξενο; Οτι η καταδίκη είχε γίνει το… 2004 και μέχρι και το 2019, δηλαδή 15 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν είχε φανεί στο ποινικό μητρώο του πολίτη.

Και προφανώς τέτοιες αδιανόητες καθυστερήσεις δεν αφορούν μόνο καταδίκες για απλές παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως με το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά και για πολύ σοβαρότερα αδικήματα.
Δεν συνδέεται με την ΑΑΔΕ για ταυτοποίηση προσώπου

Η έρευνα όμως του Documento κατέδειξε και το εξής πολύ σοβαρό: το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να γίνει έκδοση ποινικού μητρώου, δεν συνδέει το OpenGov (μέσω του οποίου και με τους κωδικούς του Taxisnet κάνεις την αίτηση) με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Αντίθετα για να πάρει ένας πολίτης οποιοδήποτε πιστοποιητικό, π.χ. για το γνήσιο της υπογραφής και για πολλά ακόμη υποδεέστερης ίσως αξίας του ποινικού μητρώου ή για να κάνει εξουσιοδότηση, το OpenGov συνδέεται με ΑΑΔΕ ή ακόμη και με τράπεζα που επιλέγει για να κάνει ταυτοποίηση.

Και το ερώτημα είναι: Το υπουργείο Δικαιοσύνης πώς ταυτοποιεί;

Και πώς με την αναγραφή λάθος στοιχείων, όπως με το παράδειγμα που προαναφέραμε με τον γνωστό εφοπλιστή και την αίτηση στη λάθος εισαγγελία, βγαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα;

Κι επίσης πώς γίνεται όταν ένας πολίτης βάλει τα σωστά στοιχεία στο σύστημα (κάναμε δεκάδες επαληθεύσεις) να εμφανίζεται ένα ποινικό μητρώο με πλήρη στοιχεία όπως ορίζει ο νόμος, ενώ άλλα που έχουν εκδοθεί με ενέργειες εισαγγελικών υπηρεσιών να είναι ελλιπή ή και απολύτως λάθος σε συγκεκριμένα δεδομένα; Αξίζει να τονιστεί πως διασύνδεση με την ΑΑΔΕ έχει γίνει μόνο για τις κλήσεις μαρτύρων με προαπαιτούμενο να υπάρχει το mail και το κινητό του μάρτυρα. Ούτε καν οι ένορκοι και οι εφορευτικές επιτροπές δεν τσεκάρονται μέσω της ΑΑΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου