Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024

Πρωτο κτυπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής Άγγελος Προβολισιάνος




 



Εδιναν κι έπαιρναν τα πηγαδάκια στη Βουλή μετά την ερώτηση των έντεκα βουλευτών της ΝΔ κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία (χωρίς αμφιβολία) «ακουμπά» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μπροστά στο έλλειμμα αντιπολιτευτικού λόγου οι βουλευτές της πλειοψηφίας βγαίνουν στο «αντάρτικο» για να «διασώσουν την αξιοπρέπειά τους», όπως ανέφερε ένας εκ των έντεκα στο Documento.

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η εσωκομματική αντιπολίτευση στη γαλάζια πολυκατοικία, με ληξιαρχική πράξη πολιτικής γέννησης την καταγγελτική ερώτηση των έντεκα προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τους «απροστάτευτους δανειολήπτες» από τα «νύχια» των τραπεζών και των funds, η οποία –όπως ανέφεραν στο Documento αρκετοί από τους υπογράφοντες– είναι η αφετηρία για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες λογοδοσίας της κυβέρνησης διά των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου. 


Η άμεση απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έριξε λάδι στη φωτιά, με τους Νικήτα Κακλαμάνη και Μάριο Σαλμά να δίνουν τον τόνο. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «πολιτική απρέπεια» την παραπομπή Χατζηδάκη στην απάντηση της αρμόδιας γενικής γραμματέα, ενώ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιέγραψε εμμέσως ως ανεπάγγελτο τον υπουργό και τόνισε πως «εμείς ρωτήσαμε για τον κόσμο, τους δανειολήπτες και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα “κόκκινα” δάνεια».

Ως προς τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία το ετερόκλητο σχήμα των Φωτεινής Αραμπατζή, Γιώργου Βλάχου, Βασίλη Γιόγιακα, Θανάση Δαβάκη, Νικ. Κακλαμάνη, Αννας Καραμανλή, Θεόδωρου Καράογλου, Χρήστου Μπουκώρου, Μάρ. Σαλμά, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμου Χαρακόπουλου, πρωτίστως πρέπει να ληφθεί υπόψη η κοινωνική οργή που εισπράττουν οι βουλευτές από ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το έλλειμμα επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκείνα της κοινοβουλευτικής ομάδας προστίθεται στην εξίσωση, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται το άγχος της πολιτικής επιβίωσης και η δυσαρέσκεια για την καρτερική παραμονή στον πολιτικό… πάγκο του κυβερνητικού σχήματος.
Ενοποιητικά στοιχεία

Η συγκολλητική ουσία ανάμεσα στους έντεκα ήταν σε πρώτο επίπεδο οι επικριτικές τοποθετήσεις τους αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης στην τελευταία και ταραχώδη συνεδρίαση της ΚΟ.

Για του λόγου το αληθές, ο Ευρ. Στυλιανίδης την επομένη της κατάθεσης της ερώτησης ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οπως είχαμε τονίσει στην τελευταία Κοινοβουλευτική μας Oμάδα το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για τους Βουλευτές τελείωσε. Η ανυπαρξία υπεύθυνης Αντιπολίτευσης μας δημιουργεί το χρέος να παρεμβαίνουμε κριτικά, διορθωτικά ή συμπληρωματικά για να καταστήσουμε την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλύτερη, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τις βασικές ΑΞΙΕΣ της Παράταξής μας.


Στόχος μας είναι μια ενεργή Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα στηρίζει και θα βελτιώνει την κυβέρνηση και θα υπερασπίζεται την πατρίδα».

Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητο πως δέκα εκ των έντεκα δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ότι συνέβαλε στη δημιουργία μιας πρώτης πολιτικής «μαγιάς».
Η μέρα με τη νύχτα

Η απάντηση του υπουργού, εκτός από την απαξιωτική προτροπή που θυμίζει τις… λουδοβίκειες πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδειξε την ψυχική διάσταση ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους βουλευτές. Για παράδειγμα, στο ερώτημα αν προτίθεται ο Κ. Χατζηδάκης να ρυθμίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών, η απάντηση που έλαβαν οι βουλευτές ήταν αφενός ένας πολιτικός κομπασμός για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών «μέσω της ένταξής τους στο ενδιάμεσο πρόγραμμα μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και αφετέρου επικρίσεις και αποδόμηση του νόμου Κατσέλη αλλά και του διάδοχου πλαισίου που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, οι έντεκα βουλευτές της πλειοψηφίας περιέγραψαν στην ερώτησή τους τη λοβιτούρα μέσω της οποίας οι τράπεζες καταφέρνουν να αποκτούν τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί διασφαλίζοντας παράλληλα τα αφορολόγητα κέρδη των funds. Στο αντίστοιχο ερώτημα η γγ Θεώνη Αλαμπάση αντέτεινε –μεταξύ άλλων– πως «η διενέργεια των πλειστηριασμών γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και με ηλεκτρονικές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction», παραθέτοντας παράλληλα τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Ζητούν μέτρα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τα μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ έθεσαν επί τάπητος και τον αποτυχημένο –όπως τον περιέγραψαν– εξωδικαστικό μηχανισμό, ζητώντας από τον υπουργό ανάλογες πρωτοβουλίες. Αντ’ αυτού, ο Κ. Χατζηδάκης αντέτεινε: «Οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά 50,36%. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019 οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά».O Nικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε “πολιτική απρέπεια” την άρνηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών να τοποθετηθεί στο φλέγον θέμα




Ο Μάριος Σαλμάς χαρακτήρισε ανεπάγγελτο τον Νικήτα Κακλαμάνη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου